Meny

La Sagrada Familia har bygget uten tillatelse i 136 år

Barcelonas berømte kirke manglet nødvendig byggetillatelse. Nå har La Sagrada Familia gått med på å betale rundt 337 millioner kroner til bymyndighetene i Barcelona.

Antoni Gaudis berømte livsverk minner mest av alt om en menneskeskapt termitt-tue der den står omkranset av heisekraner i sentrum av Barcelona.

Byggingen av La Sagrada Familia startet i 1882, den kjente arkitekten og kunstneren Antoni Gaudi overtok ansvaret for prosjektet året etter inntil sin død i 1926.

Men 136 år etter byggingen startet er Barcelonas ikoniske kirkeennå ikke ferdig. Som om ikke det er nok, har byggingen av kirken attpåtil pågått uten byggetillatelse.

Betalte 339 millioner

Nå har La Sagrada Familia gått med på å betale rundt 339 millioner kroner til Barcelona for over 130 år med byggearbeider uten nødvendige tillatelser, skriver BBC.

Pengene vil bli utbetalt over en tiårsperiode og skal brukes til å ruste opp offentlig transport rundt kirken, tilgang til attraksjonen og til å forbedre kvartalene rundt som oversvømmes av 25 millioner turister i året. 4,5 millioner av dem tar turen innom kirken, mens de resterende 20 millionene nøyer seg med å studere den fra utsiden.

Les også: I 2026 skal en av Spanias største attraksjoner endelig stå ferdig

Barcelonas borgermester Ada Colau kaller avtalen historisk og lover at kirkens status vil bli normalisert til neste år.

Saken fortsetter under bildet

I 2026 skal Barcelonas berømte La Sagrada Familia endelig stå ferdig, ifølge planene. Til høyre i bildet vises en modell av hvordan kirken da skal fremstå. Foto: EPA / NTB scanpix.

Siste fase

I 2011 ble det bestemt at La Sagrada Familia skal stå ferdig i 2026. Men fortsatt gjenstår rundt 25 prosent før katalanernes største turistattraksjon slutter å være en byggeplass.

Det har medført til en enorm økning i byggeaktiviteten.

Årstallet 2026 er ikke tilfeldig. Da er det nemlig nøyaktig 100 år siden Antoni Gaudi ble påkjørt og drept av en sporvogn. Fram til sin død, hadde Gaudi valgt svært utradisjonelle metoder i arbeidet med La Sagrada Familia. Den kjente kunstneren valgte blant annet å forholde seg til grove skisser framfor nøyaktige tegninger. I tillegg foretrakk han å arbeide på stedet for å følge byggeprosessen. På den måten kunne han enkelt gjøre endringer underveis. Dem skulle det bli mange av.

– Gud har ingen hast med å se dette ferdig, skal Gaudi engang ha fleipet.

Les også: Her tapper de naturen på vinflasker

Verdens høyeste katedral

Når kirken står ferdig i 2026 blir La Sagrada Familia verdens høyeste katedral, med en 172,5 meter høy senterdom til ære for Jesus Kristus, og et 125 meter høyt tårn til ære for jomfru Maria.

Kritikere har imidlertid uttrykket bekymring for at det ferdige resultatet slett ikke vil ligne på Gaudis originale visjon: Å skape en arkitektonisk hyllest til Gud. De overordnede planene for hvordan kirken skulle se ut tok Gaudi med seg i graven. Det eneste han etterlot seg var uferdige modeller og visjonære skisser.

Kritikerne frykter en kommersiell turistattraksjon hvor det er umulig å si hvor Gaudis arbeid starter. Og hvor det ender.

Les også: Feriebyen som hadde forbud mot turister

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært