Populær ferieøy forbyr overvektige å ri på esel

Vakre Santorini lokker til seg rundt to millioner turister hvert år. Nå har en ny lov blitt godkjent i Hellas som innebærer et forbud mot å ri på eslene - dersom man er overvektig. Foto: Colourbox.com.
Vakre Santorini lokker til seg rundt to millioner turister hvert år. Nå har en ny lov blitt godkjent i Hellas som innebærer et forbud mot å ri på eslene - dersom man er overvektig. Foto: Colourbox.com.

Turistene på den greske ferieøya Santorini blir flere og flere - og tyngre og tyngre. Nå skal en ny lov beskytte eslene på øya fra overvektige turister.

Stadig flere turister oppdager vakre Santorini. Den greske øya er kjent for vakre solnedganger, dramatiske klipper og svarte lavastrender. I fjor besøkte to millioner mennesker den lille øya i Kykladene, mange av dem var cruise-turister som tar eseltransport fra havna og opp til den spektakulære, hvitkalkede klippebyen Fira.

Nå har en ny lov blitt godkjent i Hellas som innebærer et forbud mot å ri på eslene - dersom man er overvektig, skriver Daily Telegraph.

Omdiskutert

Eseltransporten på Santorini har lenge vært sterkt omdiskutert. Stien opp til Fira er bratt, og dyrevernsforkjempere mener eslene lider når de må bære tunge turister dagen lang i sterkt varme, syv dager i uken. Turistfrakten har ført til esler med ødelagte rygger og åpne sår, mener aktivister.

De mener også at den stadige økningen av overvektige turister har tvunget lokalbefolkningen til å krysse eslene med hester for å få avkom som tåler større belastninger.

– Det anbefales ikke at eslene bærer mer enn 20 prosent av sin egen totalvekt, sier en talsperson for organisasjonen «Help the Santorini Donkeys» til avisen Daily Mail.

Les også: Turist-rekord bekymrer Hellas

Ifølge talspersonen burde vektgrensen være 50 kilo for esler.

– De tvinges til å jobbe under fryktelige forhold, uten tilgang på vann og hvile. Det finnes noen få gode eiere som følger reglene, men generelt må eslene jobbe til de orker mer. Deretter kvitter man bare seg bare med dem, forteller 42 år gamle Christina Kaloudi i organisasjonen Santorini Animal Welfare Association.

Mangedoblet seg

Hun forteller til Daily Mail at hun i løpet av de ti årene hun har bodd på Santorini har sett antallet overvektige turister mangedoble seg. Særlig skal det gjelde turister fra USA, Russland og Storbritannia.

Kaloudi har nå om lag 15-20 esler i sin egen stall som hun tar vare på.

Den nye loven som skal beskytte eslene fra overvektige turister ble godkjent onsdag. Ifølge loven skal eslene heretter ikke bære turister som veier med en 100 kilo eller en femtedel av sin egen vekt, skriver CNN.

Les også: Populære ferieøyer vil forsvinne innen 80 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært