Vil redde vikingskattene med nanoteknologi

Flere av gjenstandene fra Osebergfunnet smuldrer opp. Nå tror forskerne at de har funnet redningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Flere av gjenstandene fra Osebergfunnet smuldrer opp. Nå tror forskerne at de har funnet redningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tregjenstandene på Vikingskipshuset på Bygdøy smuldrer opp innenfra. Nå tror forskerne at de har funnet redningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Osebergfunnet fra 1904 er et av de viktigste arkeologiske funnene i Norge og omfatter verdens mest omfangsrike samling av tregjenstander fra vikingtiden.

Flere av gjenstandene fra vikingtiden er imidlertid i svært dårlig forfatning fordi de ble konservert med alun på begynnelsen av 1900-tallet. Alun medførte at det ble dannet svovelsyre som igjen fører til at treverket smuldrer opp innenfra.

Konsekvensen er at flere av gjenstandene i dag er svært mye svakere enn da de ble konservert for over 100 år siden, blant annet de fire sledene, hjulene på Osebergvognen og slededragene. Deler av Oserberg-funnet beskrives som like skjørt som knekkebrød.

Nå tror imidlertid forskerne at de kan ha funnet en løsning, skriver Aftenposten.

– Blant annet har vi utviklet en metode for å få alkaliske nanopartikler inn i treverket. Dette fører til at pH-verdien økes, slik at svovelsyren ikke lenger vil bryte ned treverket, forteller Louis Boumans, leder av prosjektet «Saving Oseberg», til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Operasjon: Redd Oseberg

Målet til Saving Oseberg-prosjektet er å stoppe nedbrytning av de alunbehandlede tregjenstandene fra Osebergfunnet og finne metoder for å styrke og stabilisere trevirket for bevaring av tregjenstandene.

Museumsdirektør Håkon Glørstad beskriver forskernes funn som et stort gjennombrudd.

– Vi var veldig usikre og forsto ikke hva som skjedde med gjenstandene. At vi nå forstår årsaken og har utviklet en metode som kan bremse nedbrytningen, er veldig oppløftende , sier han til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen skal ikke være like kritisk for selve Osebergskipet, siden det er konservert med en annen metode.

Les også: Gravgodset fra Osebergfunnet kan gå i oppløsning

Frykter de må stenge

Om noen år skal vikingskipene på Bygdøy etter planen flytte inn i helt nye lokaler som blir tre ganger så store. Men da Statsbudsjettet ble lagt fram mandag, kom det fram at Regjeringen ikke har bevilget midler til den nye museet i 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det får både Universitetet i Oslo og Kulturhistorisk museum til å reagere. Nå frykter de at de må stenge Vikingskiphuset på grunn av fare for kollaps.

– Vi er både skuffet og overrasket over at regjeringen ikke valgte å prioritere dette prosjektet. Her er det uerstattelig kulturarv som står på spill, sier direktør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum, som driver Vikingskiphuset på Bygdøy i Oslo.

Han hadde håpet på å få oppstartbevilgning til å bygge nytt museum for de over 1100 år gamle vikingskipene. Museet nevnes i langtidsplanen for forskning, men det er ikke avklart når regjeringen vil bevilge penger.

Det reagerer Glørstad kraftig på, særlig siden museet nylig har avdekket strukturelle endringer i skipene som får museet til å frykte at de kommer til å kollapse.

– Vi har vært veldig tydelige i kommunikasjonen med regjeringen om at tiden er knapp. Skipene er ikke godt nok ivaretatt slik de står nå, og de ødelegges for hver dag de står slik. Derfor er det viktig å ha fortgang i å sikre gjenstandene på nytt og skaffe nye museumslokaler, sier Glørstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nye Vikingtidsmuseet skal bli et tilbygg til bygningen der skipene er utstilt i dag.

Når skipet er kommet trygt på plass i nytt museum skal det bygges et nytt og forbedret støttesystem for å sikre at nasjonalklenodiene beholder sine smekre linjer i mange hundre år framover.

Les også: Pyntet seg med tjuvgods fra vikingenes plyndringer