Spania og Portugal forbereder seg på ekstrem hetebølgeEuroparekorden kan ryke: Varsler opp mot 50 grader

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store deler av Spania og Portugal er i høy beredskap for å takle en varslet hetebølge med temperaturer opp mot nærmere 50 grader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias meteorologiske institutt sier at åtte provinser i den sørlige regionen Andalucía og området rundt Madrid er spesielt utsatt under varmebølgen som begynner å gjøre seg gjeldende onsdag.

Ytterlige et tjuetall provinser er satt i beredskap på et noe lavere nivå. Men verst kan det bli i dalførene der Spanias tre største elver løper. Her kan temperaturene komme opp i 44 grader torsdag og fredag.

Myndighetene advarer mot å oppholde seg ute i de varmeste timene på dagen. Alle blir bedt om å drikke mye og holde hus og biler så kjølige som mulig.

Sjekk været der du er

Uutholdelige varme

Den ekstremt varme luften som nå er på vei mot det sørlige Europa, og den iberiske halvøy spesielt, kan sende gradestokken mot nye høyder. I tillegg til Spania vil også Portugal kunne oppleve glohet luft på grensen til det uutholdelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan selv de europeiske varmerekordene stå for fall. 10. juli 1977 ble temperaturen i de greske byene Elefsina og Tatoi målt til 48 grader under en voldsom hetebølge.

På den sicilianske byen Catenanuova skal det 10. august 1999 ha blitt målt på 48,5 grader, men denne målingen er ikke godkjent av den verdensomspennende meteorologiske organisasjonen WMO.

Frp om klima-uro: – La oss nyte den flotte sommeren

Forbundet med livsfare

Til helgen kan temperaturen i Portugal stige til ufattelige 50 graders varme, ifølge de siste værprognoser, skriver danske DR.

De nåværende varmerekordene i henholdsvis Italia, Spania og Portugal er 47, 47,3 og 47,4 grader.

Ifølge den svenske naturskadespesialisten Pär Holmgren er det forbundet med livsfare å oppholde seg utendørs når temperaturen kryper opp mot 50 grader, melder Aftonbladet.

Aktuelt: Årets julimåned tangerer rekorden fra 2014 som tidenes varmeste