Meny

Disse ferielandene gjør oss mest bekymret

Ny undersøkelse viser at kriminalitet, terror og den politiske situasjonen preger nordmenns valg av ferieland mer i år enn i fjor.

– Det er helt tydelig at frykten for denne type hendelser har satt seg i ryggmargen hos mange, sier informasjonsdirektør Jon Berge i Europeiske Reiseforsikring og If i en pressemelding.

– Steder vi ønsker å feriere, som Tyrkia, Egypt og Russland, blir valgt bort fordi vi vil unngå mulige situasjoner. I stedet søker vi oss til mer kjente og innarbeidede reisemål.

Økt frykt for naturkatastrofer

Berge viser til Reiseundersøkelsen 2018, utført av Kantar TNS for Europeiske, der rundt seks av ti spurte oppgir at kriminalitet, terror og den politiske situasjonen i stor grad påvirker årets ferievalg. Selv USA, som år etter år har figurert på toppen av listen over nordmenns drømmereiser, havner på listen over land vi velger å unngå.

– Kvinner og de over 60 år er overrepresentert blant dem som velger bort reisemål på grunn av denne type hendelser. Samtidig sier også tre av fem under 30 år at de påvirkes av den politiske situasjonen og uroligheter når de planlegger reisemål, sier Berge.

(Saken fortsetter under)

New York er populært reisemål for de som ønsker seg en storbyopplevelse. Men USA havner likevel på listen over land vi velger å unngå. Foto: Colourbox.com

Andelen som lar valg av reisemål bli påvirket av naturkatastrofer, ser også ut til å ha økt siste året. Dette slår blant annet ut på områder som Japan og Sør-Amerika. Den samme tendensen er også synlig for Mellom-Amerika og USA. Dette kan også skyldes den såkalte atlantiske orkansesongen som ofte rammer disse områdene.

Les også: – Vi nordmenn er jo ikke vant til dette finværet

Motstridende om Tyrkia

Egypt, De Forente Arabiske Emirater (inkludert Dubai) og Midtøsten for øvrig, topper listen over reisemål mange normalt ville vurdert, men som er utelukket det nærmeste året. Én av fire forteller at de vil unngå Russland, og selv om situasjonen for Tyrkia har bedret seg, ligger landet fortsatt på en klar tredjeplass på listen.

(Saken fortsetter under)

Strandliv utenfor Antalya i Tyrkia. Foto: Colourbox.com

Tidligere denne uken meldte imidlertid kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren til ABC Nyheter at nettopp Tyrkia har gjort et solid comeback i år.

– Tyrkia er uten tvil sommerens feriefavoritt og destinasjonen har hatt en eventyrlig vekst i år, hvilket er veldig hyggelig å se. Aller mest populært blant oss nordmenn er de velkjente reisemålene Kreta, Rhodos og Mallorca, forteller Aspengren.

Tyrkia, Egypt (bildet) og Russland er land nordmenn gjerne vil reise til, men velger bort. Foto: Morguefile

Les også: Spanske strender er verdens beste - igjen

Hellas er «friskmeldt»

For to år siden valgte én av fem nordmenn bort Hellas som reisemål grunnet situasjonen som rådet på den tiden. Nå kan det se ut til at Grekenland er blitt «friskmeldt» som reisemål.

– Dette gjenspeiler seg i økt andel som reiser til Hellas. Det er bare Norge og Spania med Kanariøyene som så langt er mer populært å legge hovedferien til enn Hellas, sier informasjonsdirektør Jon Berge.

(Saken fortsetter under)

Havnebyen Sitia på den greske øya Kreta tiltrekker seg turister som ønsker å oppleve «det genuine Hellas». Foto: Colourbox.com

Hos reiselivsaktøren Apollo kan PR- og kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera bekrefte at Hellas for alvor er tilbake i toppsjiktet når nordmenn skal bestille ferieturen.

– Av alle pakkereiser i år skal over 40 prosent til Hellas, og Kreta troner topplisten. Hele 160.000 nordmenn skal hit på pakkereise i sommer, sier Rivera til ABC Nyheter.

Disse landene/områdene ønsker vi å reise til, men utelukker

1. Midtøsten - 51 prosent (opp fra 35 prosent i fjor)

2. Egypt - 42 prosent (opp fra 36 prosent i fjor)

3. Tyrkia – 41 prosent (ned fra 54 prosent i fjor)

4. De forente arabiske emirater (inkl. Dubai) – 32 prosent (opp fra 19 prosent i fjor)

5. Russland- 25 prosent (opp fra 18 prosent i fjor)

6. Afrika – 12 prosent (uendret fra i fjor)

7. India – 11 prosent (opp fra 6 prosent i fjor)

8. Sør-Amerika – 9 prosent (opp fra 6 prosent i fjor)

9. Mellom-Amerika – 9 prosent (opp fra 5 prosent i fjor)

10. USA – 8 prosent (uendret fra i fjor)

11. Frankrike- 7 prosent (ned fra 11 prosent i fjor)

12. Kina – 5 prosent (uendret fra i fjor)

Kilde: Reiseundersøkelsen 2018 / Europeiske Reiseforsikring

Reise
Populært