Bestillingsstress kan straffe seg

Når man stresser med bestillingen, er det lett å slurve. Derfor kan det lønne seg å være ekstra obs for å styre unna de typiske fallgruvene. Foto: Colourbox.com
Når man stresser med bestillingen, er det lett å slurve. Derfor kan det lønne seg å være ekstra obs for å styre unna de typiske fallgruvene. Foto: Colourbox.com

Mens mange planlegger ferien sin i god tid, er det andre som kaster seg på i siste liten. Da kan det være viktig å ta enkelte forholdsregler.

Tall fra feriehustilbyderen Novasol viser at nordmenn som bestiller ferien tidlig, bruker mye mer tid på research og planlegging enn de som er sent ute. Stress med bestillingen kan straffe seg, og første bud er å sjekke overnattingsmulighetene på stedet før du trykker på bestillingsknappen.

– Det klassiske er å bli lokket av billige flybilletter. Så viser det seg at bomulighetene på stedet ikke står til forventningene, forteller Pia Buen, Country Manager i Novasol i en pressemelding

– Det kan lønne seg å sjekke flere nettsteder som tilbyr hoteller, feriehus, hytter eller annen overnatting før du bestiller reisen, men hold deg til troverdige aktører som har alle referanser i orden, så kan du slippe å bli svindlet, råder hun.

Feriekonkurranse med tyskere

Hvis det går fort i svingene når ferien skal bestilles, er det også lett å slå til og bestille det første tilbudet som kommer opp som omfatter et nydelig hus med basseng og landskapsutsikt vel verdt forevigelse på Instagram.

Men, så kommer du frem og innser at det ligger langt fra både butikker, restauranter, strand og annet som er viktig for deg. Dermed kan deler av ferien, og ikke minst budsjettet, gå med til taxi-turer du ellers ville klart deg foruten.

– Mange velger å gå for trygge alternativer og drar til et sted der de har vært før. Danmark er for eksempel den desidert mest populære feriedestinasjonen for nordmenn på utkikk etter feriehus. Men det samme gjelder for tyskerne, og i år har vi fellesferie samtidig så konkurransen er stor, opplyser Buen.

(Saken fortsetter under)

Schönhagen Strand, Schönhagen, Nord-Tyskland. Foto: Novasol
Schönhagen Strand, Schönhagen, Nord-Tyskland. Foto: Novasol

Men i mangel av ledige boliger i Danmark i fellesferien, kan Nord-Tyskland være et godt alternativ, mener hun.

– Landskapet er veldig likt det danske. Mange nordmenn er nok ikke klar over mulighetene som finnes nord i Tyskland, men det er absolutt å anbefale om man vil reise et annet sted enn naboen i sommer, fortsetter Buen.

Les også: Skitne rom og dårlig mat - dette irriterer nordmenn på ferie

Fraråder Tyrkia og Thailand

Et annet viktig element, er å sjekke om reiseforsikringen din faktisk gjelder for landet du skal reise til. Mange er ikke klar over at flere av de mest populære destinasjonene for feriehungrige nordmenn – som Tyrkia, Egypt og Thailand – står på Utenriksdepartementets liste over land norske myndigheter fraråder å reise til. Det kan få avgjørende effekt på forsikringen.

– Dersom Utenriksdepartementets offisielle reiseråd fraråder reise eller opphold før du drar, reiser du på eget ansvar – og reiseforsikringen gjelder ikke, sier kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, Sigmund Clementz i en pressemelding.

– Forsikringen gjelder ikke på reiser til områder som Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold i, eller fraråder reise eller opphold i som ikke er strengt nødvendig, presiserer han.

(Saken fortsetter under)

Fra en fiskerlandsby i Pattani i Thailand. Pattani er et av stedene i landet som UD fraråder å reise til. Gjør du det, kan du ikke regne med å ha reiselivsforsikringen i ryggen. Foto: Colourbox.com
Fra en fiskerlandsby i Pattani i Thailand. Pattani er et av stedene i landet som UD fraråder å reise til. Gjør du det, kan du ikke regne med å ha reiselivsforsikringen i ryggen. Foto: Colourbox.com

UDs advarsel går på å bevege seg utenfor de helt typiske turiststrøkene.

– Norske borgere som reiser inn i et land i strid med UDs reiseråd, påtar seg et stort personlig ansvar, og kan ikke påregne bistand fra norske myndigheter så lenge de oppholder seg i disse landene , sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i UD til flysmart24.

Les også: Ap vil forby uvaksinerte barn å reise

Husk å sjekke utløpsdatoer

Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet. Det er likevel den enkelte reisendes ansvar å vurdere hvorvidt et reisemål er forsvarlig.

– Den reisende må selv ta de nødvendige forholdsregler før og under reisen. Det gjelder å sørge for å ha dekkende reiseforsikring, tilstrekkelig midler til reise og opphold og visum der dette er nødvendig, sier Svendsen.

I tillegg til å forsikre deg om det er trygt å dra til den kanten av verden du gjerne kunne tenke deg, er det viktig å huske på å forsikre deg om at de mest selvfølgelige papirene er i orden til reisen starter.

– Husk for all del å sjekke utløpsdato for både passet ditt og ditt europeiske helsetrygdekort dersom du reiser på ferie i Europa. Noen europeiske land har strengere passkrav enn andre og krever at passet skal være gyldig i flere måneder etter at du har returnert til Norge igjen, avslutter Pia Buen i Novasol.

UD om Tyrkia, Egypt og Thailand

TYRKIA

UD fraråder alle reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn ti km fra grensen til Syria. Det oppfordres til å utvise aktsomhet ved reiser i øvrige provinser i sørøst.

EGYPT

UD fraråder alle reiser til eller opphold på Sinai, med unntak av Sharm El Sheikh, Dahab, St. Catherine og strekningene mellom disse.

Utenriksdepartementet fraråder videre reiser til eller opphold som ikke er strengt nødvendig til det øvrige Egypt, med unntak av Kairo og Alexandria og strekningen mellom disse byene, turist-områdene ved vestsiden av Rødehavet (inkludert Hurghada) og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel samt reiser mellom disse delene av Nildalen og turiststeder ved Rødehavskysten.

THAILAND

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

Her finner du UDs gjeldende reiseråd, de blir oppdatert så snart situasjonen endrer seg i landet.

Les også:

10 ferietips for deg med hjertesykdom

– Nordmenn skal bruke mer penger på sommerferien

Sveriges nest vakreste togreise ligger i Norge

Personvernpolicy