Nasjonale turistveger: – Et unikt prosjekt i internasjonal sammenheng

Toalettbygget og benker av polert kalkspatmarmor fra Fauske på Ureddplassen ved Nasjonal turistveg Helgelandskysten. «Verdens vakreste offentlige toalett» møter spektakulær norsk natur. Det blir ikke feil.
Toalettbygget og benker av polert kalkspatmarmor fra Fauske på Ureddplassen ved Nasjonal turistveg Helgelandskysten. «Verdens vakreste offentlige toalett» møter spektakulær norsk natur. Det blir ikke feil. Foto: Per Ritzler / Statens vegvesen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenstig arkitektur i spektakulær natur skal få flere turister til Norge og styrke turistnæringen i distriktene. – Du trenger ikke mer for å imponere internasjonalt, sier pressekontakt for prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Per Ritzler bobler av entusiasme når han snakker om Nasjonale Turisveger. Det omfattende prosjektet i regi av Statens Vegvesen har en presse- og mediekontakt som virkelig brenner for Norges veiturisme.

– Det begynte som et prøveprosjekt i 1994. Norge lå bakpå internasjonalt med å få turister til landet. Statens vegvesen fikk et spørsmål om å kombinere vei og turisme, og ideen til Nasjonale turistveger ble født, sier Ritzler til ABC Nyheter.

Om Nasjonale turistveger:

  • Attraksjonen Nasjonale turistveger er 18 kjøreturer gjennom vakker norsk natur der opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.
  • Vegfarende turister skal få opplevelser som frister til lengre opphold og flere besøk.
  • Norge skal gjøres til et enda mer attraktivt reisemål som bidrar til å styrke næringslivet og bosettingen i distriktene.
  • Statens vegvesen har ansvaret. Oppdraget gitt av Regjeringen og Stortinget.
  • Til sammen skal det investeres 3,5 milliarder på satsingen, som blant annet involverer 10 fylkeskommuner, 64 kommuner og lokalt næringsliv.
  • I 2023 skal Nasjonale turistveger stå fram som en fullverdig attraksjon med vel 200 rasteplasser og utsiktspunkt langs vel 2000 km veg. 50 prosjekt inngår i videreutviklingen av attraksjonen fremover mot 2029.
  • Innovasjon Norge og Utenriksdepartementet er viktige samarbeidspartnere i arbeidet med å markedsføre de Nasjonale turistvegene for å øke kjennskapen til Norge, norsk natur og kultur.
Kilde: Nasjonale turistveger

Fire prøvestrekninger hvor det ble etablert rasteplasser og utsiktspunkter var den spede begynnelsen på prosjektet.

I dag er prosjektet utvidet til 18 turistveger, og innen 2023 skal vel 200 rasteplasser og utsiktspunkt stå ferdig bygget, oppgradert og pusset opp.

– Vi kombinerer spenstig arkitektur med spektakulær, norsk natur. Det er ingen andre land som har noe lignende konsept, og det er derfor vi får internasjonal oppmerksomhet, sier forteller Ritzler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensikten med turistvegene er å få flere turister til Norge. Det overordnede målet er å styrke turistnæringen i distriktene.

– Det har vi lyktes med allerede på en del strekninger.

Vil du vite mer om Nasjonale turistveger? Se faktaboks.

Les også: Årets beste, nye norske reiseopplevelser

«Verdens vakreste toalett»

Nasjonale turistveger åpner fem nye attraksjoner i år. Først ut var det som ble kåret til «verdens vakreste offentlige toalett» av den britiske avisen the Telegraph: Ureddplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gjør disse stedene trafikksikre, estetisk vakre og så bygger vi flere offentlige toaletter, så vi får økt toalettkapasiteten. Det har vært en utfordring langs veien tidligere, sier Ritzler.

Ureddplassen langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten består av en rekke rosa marmorbenker plassert rett ved havgapet. Her kan skue ut over Nordlands snøkledde fjell under både midnattssol og nordlys.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved siden av marmorbenkene ligger det bølgeformede offentlig toalettet som har fått internasjonal oppmerksomhet.

– For dere som ikke har vært der: Det er et fantastisk sted. Du har himmelen, fjellene og havet. Tanken da vi begynte å jobbe med prosjektet var at vi skulle få frem eksisterende kvaliteter heller enn å lage nye, forklarer Zohar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er utsiktspunkter som den ved Ureddplassen som skal lokke både norske og internasjonale turister til å reise mer i vårt langstrakte land. Foto: Per Ritzler / Statens vegvesen
Det er utsiktspunkter som den ved Ureddplassen som skal lokke både norske og internasjonale turister til å reise mer i vårt langstrakte land. Foto: Per Ritzler / Statens vegvesen

Ureddplassen har fått navnet sitt etter minnesmerket på stedet. 42 soldater fra det norske sjøforsvaret omkom da skipet deres HMS Uredd kjørte på en tysk mine i 1943 og sank.

Minnesmerket ble åpnet av Kong Olav V allerede i 1987. 22. mai i år ble Ureddplassen gjenåpnet med det nye toalettbygget, utsiktsamfi og krigsminnesmerket på ny sokkel.

Les også: Sveriges nest vakreste togreise ligger i Norge

(Artikkelen fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Arkitekt Dan Zohar forteller om Ureddplassen.

Spektakulær gangbro skal trekke turister

Onsdag 4. juli åpner en helt ny utsiktsplattform med toalett ved et av de mest ikoniske punktene i norsk reiseliv, Vøringsfossen, ved Nasjonal turistveg Hardangervidda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Utsiktsplattform på kanten av juvet ved Vøringsfossen ved Nasjonal turistveg Hardangervidda. Foto: Silja Lena Løken / Statens vegvesen
Utsiktsplattform på kanten av juvet ved Vøringsfossen ved Nasjonal turistveg Hardangervidda. Foto: Silja Lena Løken / Statens vegvesen

– I morgen åpner et system av ulike utsiktspunkter som tilrettelegger for at besøkende kan gå rundt og se på fossen og ned i dalen. Men dette er bare fase 1 av et byggeprosjekt i tre faser ved Vøringsfossen, forteller pressekontakt Ritzler.

Den mest spektakulære fasen av byggeprosjektet, ifølge ham, skal settes i gang allerede til høsten.

– En gangbro over fossen, så besøkende kan ta seg fra den ene siden til den andre. Den skal åpne i 2020. Vøringsfossen er mye besøkt, og antall besøkende øker. Turistnæringen og cruisenæringen er veldig glad for at vi gjør dette, og det fører til at de tar med seg enda flere turister hit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sparetipsene til norgesferien

Vil få fram stedenes historie

Samtidig som naturen står i hovedfokus for Nasjonale turistveger, er Statens vegvesen også opptatt av å få frem lokal historie.

– Når et sted har en interessant historie, blir det mer spennende å jobbe med. Vi ønsker å tilgjengeliggjøre naturen og levendegjøre historien på de stedene vi arbeider, sier Ritzler.

I tillegg til krigsminnesmerket på Ureddplassen, trekker Ritzler fram to andre eksempler blant stedene som åpner i 2018.

– Bukkekjerka ligger også spektakulært til på Andøya med utsikt ut mot havet. Det er et gammelt samisk offersted, så det har en historie som er interessant både for lokale og besøkende.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

Toalettbygget på rasteplassen Bukkekjerka ved Nordmela har foreløpig ikke vunnet noen «vakreste toalett»-kåring. Men det er spektakulært nok til å kvalifisere. Foto: Hugo Fagermo / Statens vegvesen

Den nye rasteplassen på Bukkekjerka ved Nasjonal turisveg Andøya åpnet offisielt 7. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det andre stedet Ritzler vil trekke fram er Ostasteidn ved Nasjonal turisveg Ryfylke, som åpnet 21. juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utformingen på den rasteplassen er inspirert av en regional maler ved navn Lars Hertervig, og hans arbeider fra Ryfylke, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under)

Se video fra det vakre stedet:

Bygget står ferdig, men det vil ikke etterligne Hertervigs malerier før naturen gjør sitt.

Toalettbygget på rasteplassen Ostasteidn er inspirert av arbeidene til den lokale maleren Lars Hertevig. Med tiden blir bygget kledd med mose. Foto: Per Ritzler / Statens vegvesen
Toalettbygget på rasteplassen Ostasteidn er inspirert av arbeidene til den lokale maleren Lars Hertevig. Med tiden blir bygget kledd med mose. Foto: Per Ritzler / Statens vegvesen

– Toalettbygget er bygget slik at det med tiden vil komme grå mose på bygget.

– Bygget er klart, men nå skal naturen gjøre sin del, og gro opp og inn i selve bygget. Det er først da det blir inspirert i hans malerier, avslutter Ritzler.

Det siste av de fem landemerkene som åpner i 2018 en oppgradert rasteplass ved Nasjonal turistveg Lofoton som åpner 23. august.

Les også: Filmskapere dro Norge rundt på 100 dager: Sjekk resultatet!

Har du lyst til å dra på bilferie langs Norges Nasjonale turistveger? Se oversikt over alle de 18 turistvegene under.

Norges 18 Nasjonale turistveger:

Varanger – Vegen til ishavet

Kjøretur i vekslende lys mellom hav og himmel på veg mot storhavet og et unikt klippelandskap. Man aner kulturen og historien – smeltedigelen av folkeslag og et dramatisk liv.

Nasjonal turistveg Varanger går mellom Varangerbotn og Hamningberg og er 160 km lang.

Havøysund – Mot det ytterste nord

En kjøretur gjennom et landskap der naturen har overtaket. Et supplement til Nordkapp, med endepunktet Havøysund og øyene utenfor som et overraskende møte med et livskraftig samfunn på Finnmarkskysten.

Nasjonal turistveg Havøysund går mellom Kokelv og Havøysund og er 67 kilometer lang.

Senja – Hav, fjord og fjell

Bilturen er en reise gjennom et skiftende naturlandskap med fjord, fjell og levende bygder i ly for storhavet. Her gir nærkontakten med havet den store opplevelsen.

Nasjonal turistveg Senja går mellom Gryllefjord og Botnhamn, med avstikkere til Mefjordvær og Husøy. Strekningen er 102 km lang. Sammen med Andøya er Senja et ytre alternativ til E6.

Andøya – Der havet går på land

På kjøreturen gjennom et landskap uten ly mot Norskehavet, blir fiskeværet Bleik et sterkt bilde på møte mellom mennesket og naturen.

Nasjonal turistveg Andøya går mellom Bjørnskinn og Andenes og er 58 km lang. Sammen med Senja er Andøya et ytre alternativ til E6.

Lofoten – Langs tindeveggen i storhavet

Kjøretur gjennom et veletablert reisemål med storslått natur og levende kystkultur. Midnattsola på yttersiden og fiskevær på innsiden gir opplevelser med stor spennvidde.

Nasjonal turistveg Lofoten går mellom Å og Raftsundet med avstikkere til Nusfjord , Vikten, Utakleiv , Unstad , Eggum og Henningsvær. Strekningen er 230 km lang.

Helgelandskysten – Fra tinder og brefall til øyrike og frodig kyst.

En kontrastfylt kjøreopplevelse i nærkontakt med kyst, bre og vakkert kulturlandskap med mye historie. Alternativ omveg til E6 med storslått utsikt over hav og øyrike. Svartisen, Torghatten og øyene gir gode opplevelser.

Nasjonal turistveg Helgelandskysten går mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten og er 433 km lang.

Atlanterhavsvegen – Vegen i havet

«Vegen i havet» er den velkjente opplevelsen med bruer som bukter seg mellom holmer og skjær. Vegen går gjennom et kystkulturlandskap langs den barske Hustadvika, der havet har utfordret ferdselen i alle tider.

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen går mellom Kårvåg og Bud og er 36 km lang.

Geiranger - Trollstigen – I slyng langs stupbratte fjell

Ei køyreoppleving langs ein tradisjonsrik turistveg i dramatisk vestlandsnatur med høge fjell og djupe fjordar, som lokkar både bil- og båtturistar. Fjord og veg er utnytta av ei aktiv næring i generasjonar.

Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen går mellom Langevatn og Sogge Bru og er 104 km lang.

Gamle Strynefjellsvegen – Langs steinmurar og stabbesteinar

Den gamle bilvegen mellom aust og vest er ei museumsoppleving i seg sjølv. Dette er eit historisk alternativ til den nye stamvegen over Strynefjellet.

Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen går mellom Grotli og Videsæter og er 27 km lang.

Rondane – Langs blå fjell

En kjøretur i nærkontakt med norsk natur i lett tilgjengeleg grenseland mellom høyfjell og gammelt kulturlandskap. Området med sin tydelige geologi langs den første nasjonalparken i Norge, gir opplevelser og inspirasjon i et roligere tempo.

Nasjonal turistveg Rondane går mellom Venabygdsfjellet og Folldal, og mellom Sollia kirke og Enden og er 75 km lang.

Sognefjellet – Over Noregs tak

Den nasjonale turistvegen frå kulturlandskapet i Lom over høgaste fjellovergangen i Noreg til inst i Sognefjorden. Innfallsporten til Jotunheimen frå vest har lange ferdselstradisjonar.

Nasjonal turistveg Sognefjellet går mellom Lom og Gaupne og er 108 km lang.

Valdresflye – Der vegen svevar

Køyretur med vidsyn over fjell og vidde ved inngangen til Jotunheimen gjennom kulturlandskap med stølsdrift og tradisjonsrike turistbedrifter i høgfjellet. Ein naturleg etappe i mange rundturar og eit alternativ for den som skal nordover.

Nasjonal turistveg Valdresflye går mellom Garli og Hindsæter med avstikkar til Gjende og er 49 km lang.

Gaularfjellet – Frå Sognefjorden til Fosseheimen

Eit fredfullt alternativ til stamvegane frå Sunnfjord til Sogn. Langs verna vassdrag og stille fjordarm fram til turiststaden Balestrand, er dette ein strekning som kan inngå i mange rundturar.

Nasjonal turistveg Gaularfjellet mellom Balestrand og Moskog, og mellom Sande og Eldalsosen er 114 km lang.

Aurlandsfjellet – Snøvegen mellom fjordane

Frå fjord til fjord over eit goldt høgfjell der snøen set sitt tydelege preg og med utsikten over Aurlandsfjorden som grand finale. Saman med Lærdalstunnelen ein unik rundtur frå Gamle Lærdalsøyri til Aurlandsvangen.

Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet går mellom Aurlandsvangen og Lærdalsøyri og er 47 km lang.

Hardanger – Fjell, fjord, fossar og fonn

Fleire køyreruter gjennom eit tradisjonsrikt reiselivsområde. Fossar og fonn er mektige kulissar, oppsøkt av turistar i over hundre år. Naturen har gitt grunnlag for båtbygging, frukt og industri.

Nasjonal turistveg Hardanger består av fire strekninger: Granvin - Steinsdalsfossen, Norheimsund - Tørvikbygd, Jondal - Utne og Kinsarvik - Låtefoss på tilsammen 158 km lang.

Hardangervidda – Frå høgfjellsplatå til vestlandsnatur

Ei kontrastfylt reise frå store vidder til møte med det vestlandske fjordlandskapet. Vøringsfossen og Måbødalen er ein barsk overgang frå aust til vest.

Nasjonal turistveg Hardangervidda går mellom Eidfjord og Haugastøl og er 67 km lang.

Ryfylke – Langs frodige fjordar og nakne fjell

Køyretur i grensa mellom øyrike og heiar frå Lysefjorden til Sauda og på fjellovergang til Røldal. Vegen er tilkomst til eit viktig rekreasjonsområde og attraktivt turterreng.

Nasjonal turistveg Ryfylke går mellom Oanes ved Lysefjorden og Håra, og er 260 km lang.

Jæren – Høg himmel

Ei reise gjennom særprega kulturlandskap langs Nordsjøen. Avstikkarar ned til rullesteinar og sanddyner gir spennande opplevingar av hav og lys, fyr og kulturminne.

Nasjonal turistveg Jæren går mellom Ogna og Bore og er 41 km lang.

Kilde: Nasjonale turistveger