Nordmenn på ferie snakker ikke med nordmenn

Nordmenn er kjent som et litt innadvendt folkeslag, som sjelden tar kontakt med fremmede. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Nordmenn er kjent som et litt innadvendt folkeslag, som sjelden tar kontakt med fremmede. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ola og Kari Nordmann er ikke for å ta kontakt med fremmede sånn helt uten videre. Og det viser seg at forholdene ikke er noe annerledes når vi drar utenlands og møter andre nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med momondos årlige reiselivsundersøkelse, svarer hele 34 prosent av de spurte at vi kun snakker med andre nordmenn vi møter ute på reise dersom den andre personen tar initiativ først. 23 prosent svarer at de kan koste på seg et smil og en nikk, men fremdeles de unngår kontakt.

Syv prosent svarer at de gjør sitt beste for å unngå all form for kontakt, som å snakke lavere for å unngå en samtale.

– Siden nordmenn er et reiselystent folkeslag, er det mange som liker følelsen av å være på ferie et sted kanskje ikke alle venner og bekjente har vært. Da kan det kanskje være litt nedtur når man hører norsk på nabobordet. Det kan være at man heller vil snakke med lokale, eller at man ikke vil forstyrre andre på ferien sin, sier Line Schjelde, talsperson for momondo i Norge i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det er sagt sier jo de fleste sier at de svarer om noen snakker til dem, så høflige er vi i hvert fall, fortsetter hun.

Ser vi til våre naboland, viser undersøkelsen at svenskene er litt mer åpne enn oss. Her svarer 29 prosent at de kun snakker hvis noen andre tar initiativet og 17 prosent svarer at de smiler, men ikke tar kontakt.

I Danmark er forholdene derimot helt annerledes – her virker det som de elsker å støte på hverandre uansett hvor i verden de måtte befinne seg. 31 prosent svarer at de smiler men tar ikke kontakt, mens hele 18 prosent svarer at de gjerne starter en samtale, rett og slett fordi de liker å møte mennesker fra sitt eget land.

– Det blir vanskelig å spekulere i hvorfor vi ser såpass store forskjeller i Skandinavia, vanligvis er våre undersøkelsesresultater relativt like i Sverige, Norge og Danmark. Danskene er kanskje rett og slett litt mer utadvendte og glade i sitt eget folkeslag, avslutter Schjelde.