Meny

Turist-rekord bekymrer Hellas

Trangt om saligheten: Fra stranda i Thessaloniki. Illustrasjonsfoto fra august 2013: Colourbox.com.

Hellas stålsetter seg for sommerens masseinnvandring - av turister. Tre turister er ventet per greske statsborger, 32 millioner i år.

Agiofilli-stranda på øya Lefkada. Illustrasjonsfoto fra august 2016: Colourbox.

De ventede 32 millioner feriegjestene er det største antall siden man begynte å føre oversikt, melder The Guardian. Til sammenligning kom 6,2 millioner turister til Hellas i 1998.

Ingen andre europeiske destinasjoner har hatt tilsvarende vekst siste tiår, melder The Telegraph.

Landet har slitt med gjeldskrise, streiker og demonstrasjoner. Turistnæringen har vært en viktig redningsplanke for den skadeskutte økonomien.

Enkelte greske øyer har satt begrensninger på hvor mange turister som kan stige i land daglig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Minst én av fem grekere jobber i turistsektoren, skriver The Guardian. Selv på de mest avsidesliggende øyene har hotell skutt i været.

Men når antall besøkende har vokst med to millioner årlig de siste tre årene har enkelte begynt å spørre seg om Hellas kan ta alle imot.

– Det nytter ikke for små øysamfunn å være vertskap for en million turister i løpet av få måneder. Det er fare for at infrastrukturen ikke vil tåle det, og at situasjonen kan treffe oss som en boomerang om vi ikke utvikler en mer bærekraftig modell for turismen, sier den greske politikeren og miljøaktivisten Nikos Chrysogelos til The Guardian.

Les også: Euro-sjokk kan ramme norske lommebøker

Hellas popularitet vokser mens mange turister har begynt å sky Tyrkia, Egypt og andre land øst i Middelhavet av bekymring for sikkerheten.

Les også: Egypt sliter med å bevare kulturskattene

I rapporten «Å håndtere suksess: Trengsel ituristdestinasjoner» fra i fjor, blinker Verdens handels- og turismeråd ut fem hovedutfordringer ved masseturismen:

  • Fremmedgjøring og misnøye blant lokalbefolkningen.
  • Forringede turistopplevelser.
  • Overbelastet infrastruktur.
  • Skader på naturen.
  • Trusler mot kultur og arv.
Drømmen om Hellas: kan det bli for mye av en god ting? Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Øvrige kilder: The Independent.

Les også:

Populære ferieøyer vil forsvinne innen 80 år

Verdens beste og verste flyselskap er kåret

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært