Magevirus sprer seg til Geilo

Det er påvist norovirus på Hardangervidda og Geilo. På bildet ser du Litlos Turisthytte på Hardangervidda, der flere personer er smittet.
Det er påvist norovirus på Hardangervidda og Geilo. På bildet ser du Litlos Turisthytte på Hardangervidda, der flere personer er smittet. Foto: Torfinn Evensen / Dnt / NTB scanpix

Høyfjellshotell med 400 gjester er rammet.

Opp mot 15 gjester på høyfjellshotellet Vestlia Resort på Geilo er rammet av Norovirus. Det bekrefter hotellsjef Roger Espelid overfor Bergens Tidende.

Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom.

– Vi fikk melding fra personer på tre-fire rom i går om at de var blitt syke. Og et par-tre nye rom meldte fra i dag, sier Espelid.

Les også: DNT: Antallet påsketurister med magesyke minker

40 tilfeller

Det er ikke unntaktstilstand på hotellet.

– Vi gjennomførte ekstraordinær vask og desinfeksjon av alle dørhåndtak, knapper på heiser, ja alt som folk tar på etter det som skjedde på hyttene på Hardangervidda, sier Espelid til Bergens Tidende

Også på Hardangervidda er det påvist Norovirus. Siden mandag kveld er elleve nye personer med symptomer på viruset fraktet ut fra DNT-hytter på Hardangervidda.

Tirsdag kveld opplyste DNT at det hadde dukket opp ytterligere to tilfeller i løpet av tirsdag.

Totalt er det nå 43 kjente tilfeller av omgangssyke på de ti Turistforening-hyttene Litlos, Sandhaug, Geiterygghytta, Rauhelleren, Krækkja, Kalhovd, Mogen, Mårbu, Stigstuv og den selvbetjente hytta Middalsbu.

Les også: Smittealarm på sykehuset i Førde

Rekordbesøk

Turistforeningen melder om rekordmange besøk på fjellhyttene i første del av påskeferien. Særlig i Midt-Norge er det mange flere overnattinger enn før.

Så langt har de betjente DNT-hyttene registrert 6.125 overnattingsgjester de fire første nettene i påsken, en økning på 7 prosent fra fjoråret, melder Turistforeningen. Spesielt i Sylan i Trøndelag er det merkbart flere enn tidligere med et belegg 75 prosent flere enn i fjor.

Selv om det brøt ut omgangssyke på Hardangervidda har besøkstallene også gått opp der.

­– Folk har ikke latt seg skremme av nyheter om omgangssyke, men heller latt seg friste av godt vær og fine forhold. Hittil har det vært 1.613 gjester på DNTs hytter på Hardangervidda, og 38 sykdomstilfeller. Vi er selvfølgelig lei oss for at noen har blitt syke og ønsker dem riktig god bedring. Det er godt å se at de aller fleste har holdt seg friske og har kunnet nyt fine dager på fjellet, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn.

Personvernpolicy