Meny

Ti ting du ikke bør gjøre i Phuket

Vakre Phuket har lokket mange nordmenn. Men vet du egentlig hvordan du bør oppføre deg? Foto: Colourbox.com.
Det finnes flere ting du bør unngå å gjøre for et best mulig opphold i den eksotiske feriefavoritten.

Over 40.000 nordmenn er forventet å reise til Thailand denne vinteren. En stor andel av disse vil trolig besøke den eksotiske feriefavoritten Phuket, på sørvestkysten av Thailand. Den vakre øya er synonymt med varme, vakre strender, hyggelige folk og god og billig mat.

Er du bitt av Thailand-basillen, kjenner du nok allerede til at det i smilets land finnes flere lokale skikker og kulturelle koder du bør forholde deg til.

Noen ganger er det regler nedfelt i loven, som for eksempel å snakke nedlatende om kongen eller medlemmer av kongefamilien. Andre ganger kan det være kulturell kutyme som innebærer at man ikke skal plystre på natterstid eller vise fram undersiden av bena.

Les også:  Thailand innfører røykeforbud på strender

Avisen Phuket Gazette har laget en liste med ti andre råd til hva besøkende bør unngå under et besøk til vakre Phuket.

1) Vær forsiktig med å svømme i lavsesongen

Hvert år mister et femtitalls personer livet ved drukning langs Phukets vestkyst. Dette skjer hyppigst i perioden mellom mai og november, når monsunen skaper høyere bølger. Dette, kombinert med slett vakthold på strendene og lite informasjon om farene ved å bade under monsunen, gjør at turister bør være ekstra varsomme under bading i denne perioden.

2) Ikke lei motorsykkel eller moped

Ifølge SOS International er Thailand den mest trafikkfarlige feriedestinasjonen for nordmenn. De siste tre årene har organisasjonen bistått 80 nordmenn etter trafikkulykker i landet, og så godt som alle trafikkulykkene skjer i forbindelse med leie av scooter eller motorsykkel. Det finnes svært mange grunner til hvorfor du IKKE bør leie motorsykkel i Thailand. Trafikkbildet er blant annet kaotisk og annerledes og venstrekjøring er utfordrende for mange nordmenn. Kort fortalt: Har du ikke et egnet sertifikat, har du aldri kjørt motorsykkel før eller har du drukket alkohol: Hold deg langt unna!

3) Ikke besøk Tiger Kingdom

Det ser kanskje stilig ut med et selfiebilde av seg selv og en tiger. Men tigre er ikke ment å være halvt neddopede og lenket i fangenskap. Ifølge Phuket Gazette er det eneste positive som kan sies om slike steder at de bidrar til å opprettholde bestanden av det utrydningstruede kattedyret. Men den genetiske variasjonen blant individene er liten, så i det lange løp er ikke dette en god metode for å hjelpe bestanden.

4) Ikke besøk Phuket Zoo

Ifølge Trip Advisor er dette en av de verste attraksjonene Phuket har å by på. Anmeldelsene og antallet stjerner gitt av de besøkende minner om et besøk på et slakteri mer enn et trivelig besøk i en dyrepark. Kort fortalt er Phuket Zoo ikke en dyrepark etter norsk eller vestlig standard. Her er dyrene stuet sammen i små bur og avlukker og lite gjøres for å holde området rent eller hygienisk, ifølge avisen - som heller ikke anbefaler et besøk til Dolphinarium ved siden av.

Les også:   Pågrepet for rompe-selfie på ferie i Thailand

5) Ikke ri på elefanter

Å oppleve regnskogen fra elefantryggen blir av mange turister regnet som et «must» ved et besøk til Phuket. Men praksisen med å ri på elefanter er omstridt, og Phuket Gazette etterlyser en mer helhetlig og varig plan for hvordan de store og majestetiske dyrene skal tas bedre vare på.

6) Ikke legg ut på løpetur midt på dagen

Det er rett og slett så varmt og fuktig at det kan være farlig. Alle maraton som arrangeres i Phuket starter i fire- femtiden på morgenen. Dersom du virkelig føler for å legge ut på en lengre løpetur midt på dagen, ikke gjør det under den stekende solen, gjør det heller i hotellets gymsal.

7) Husk å forhandle om prisen

Mer spesifikt: Ikke sett deg inn i en lokal drosje eller tuk-tuk før du har forhandlet om prisen først. Ifølge loven skal alle drosjer i Phuket bruke taksameter. Det skjer aldri. Det eneste du kan gjøre er å anerkjenne at prisen er høy og forhandle om en pris du kan gå med på før sjåføren vrir om nøkkelen.

Les også:  Du kan få ti års fengsel om du gjør dette i Thailand

8) Ikke signer papirer ukritisk

Her er regelen at du aldri skal signere noe som helst uten at du vet hva det er du signerer. Det kan innebære at du bør forhøre deg med en vestlig jurist og hyre inn en kvalifisert thailandsk advokat dersom du for eksempel skal gjøre forretninger. Thailandske myndigheter tillater i utgangspunktet ikke utlendinger å eie land. Derfor er det mange vestlige menn som tar «snarveien» ved å føre opp eiendommen i navnet til en thailandsk kjæreste. Dersom forholdet tar slutt, risikerer mannen at kjæresten stikker av og selger eiendommen.

9) Ikke krangle med thailandsk politi

Det er dessverre ikke til å komme forbi: Det finnes korrupsjon i thailandsk politi. Havner du i en krangel med politiet der, er du dømt til å tape. Det betyr at dersom du blir stoppet fordi du kjører uten hjelm eller ikke tok med sertifikatet, så er det vanlig å betale boten der og da. Alternativet vil du helst unngå. Skulle ulykken være skikkelig ute, og du havner i en mer alvorlig situasjon, er det beste du kan gjøre å forholde deg rolig og kreve å få snakke med et medlem av turistpolitiet eller en representant fra konsulatet.

10) Ikke kast klærne

Thailand er et konservativt land. Det betyr ikke at du ikke skal kunne nyte strandlivet med bar hud, men det finnes regler for når og hvor det ikke sømmer seg. Særlig i nærheten av templer eller steder med tilknytning til kongefamilien blir uanstendig påkledning slått ned på. Er du i tvil om hva du bør ha på deg? Spør noen av de lokale.

Les også:   84-åring risikerer 15 år i fengsel for å ha betvilt historisk hendelse

Reise
Populært