Angry Birds-topp vil bygge tunnel mellom Finland og Estland

Peter Vesterbacka var med og startet Angry birds. Nå har han fått et annet hjertebarn: En tunnel fra Finland til Estland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.
Peter Vesterbacka var med og startet Angry birds. Nå har han fått et annet hjertebarn: En tunnel fra Finland til Estland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.

Tidligere Angry Birds-sjef Peter Vesterbacka håper å få åpnet tunnel mellom Helsinki og Tallinn innen 2024.

Det er ikke mer enn 86 kilometer mellom Helsinki og den estiske hovedstaden Tallinn. Men det som på papiret høres ut som en kort avstand, tar i realiteten mer enn to timer på grunn av Finskebukta som har klemt seg imellom de to høyteknologiske hovedstedene. Skal du mellom Helsinki og Tallinn må du ta ferge. Eller fly.

Det håper Angry Birds-skaper og tidligere Rovio-sjef Peter Vesterbacka å gjøre noe med, skriver Business Insider Nordic.

Siden Vesterbacka forlot Rovio i 2016, har han rettet oppmerksomheten sin mot å få realisert en undersjøisk togtunnel mellom Helsinki og Tallinn som skal kutte reisetiden mellom flyplassene i de to hovedstedene ned til 20 minutter.

Han håper at tunnelen vil kunne åpne allerede 24. desember 2024.

– Det ville blitt en strålende julegave, sa Peter Vesterbacka under en presentasjon i Helsinki nylig, ifølge nettstedet travelnews.com.

Han anslår at det vil koste rundt 150 milliarder kroner å realisere tunnelen, men understreker at prisen vil bli nedbetalt i løpet av 37 år.

Les også: Vurderer tunnel fra Sverige til Danmark

En 150 år gammel drøm

Det er snart 150 år siden de første planene om å knytte Helsinki og Tallinn tettere sammen så dagens lys. I 1871 ble det laget skisser av en enorm bru som skulle gå over Finskebukta. Den ble som kjent aldri noe av.

Illustrasjon av en planlagt togtunnel mellom Tallinn og Helsinki. Foto: Sweco.
Illustrasjon av en planlagt togtunnel mellom Tallinn og Helsinki. Foto: Sweco.

Planene om en tunnel mellom de to hovedstedene har vært planlagt lenge, med blant annet delvis finansiering av EU, og sluttført i 2040. Prosjektet har fått navnet FinEst Link.

Ifølge Business Insider Nordic uttrykker estiske og finske myndigheter forsiktig begeistring for de nye planene om tunnel, men en talsperson fra Estland kaller årstallet 2024 for «veldig, veldig optimistisk».

Les også: Her demonstreres prototypen av Hyperloop

Trenger investorer

Vesterbacka håper på kinesisk hjelp for å få realisert tunnelen. Den skal sørge for rundt 70 prosent av investeringen. Den øvrige økonomiske innsatsen skal komme fra lokale investorer og pensjonsfond, skriver travelnews.com.

Første av fire stopp på ruten blir Tallinn, deretter er det 15 kilometer til Helsinki by, deretter Aalto-universitetet i Otaniemi og det fjerde Helsinki-flyplassen i Vaantaa. Totalt er reisetiden beregnet til 20 til 25 minutter - med en toppfart på mellom 350 og 400 km i timen.

Personvernpolicy