Australia utlover millionbelønning til den som kan redde korallrev

Sol og varmt vann gjør at korallrevene blekner og dør. Nå har australske myndigheter utlovet dusør til den eller dem som kan bidra til å redde verdens største korallrev. Foto: Dropu/shutterstock.com / AFP Relaxnews.
Sol og varmt vann gjør at korallrevene blekner og dør. Nå har australske myndigheter utlovet dusør til den eller dem som kan bidra til å redde verdens største korallrev. Foto: Dropu/shutterstock.com / AFP Relaxnews.

Det berømte korallrevet Great Barrier Reef er i ferd med å dø. Nå vil australske myndigheter utlove 12,5 millioner kroner i midler til forskere som kan bidra til å redde det.

Great Barrier Reef, Det store barriererevet, er med sine 200 mil verdens største, kjente korallrev og ligger utenfor Australia. Det er også et av de økosystemer i verden med den største biodiversitet, som hjemsted for millioner av maritime livsformer.

De siste årene har imidlertid unormalt høye havtemperaturer ført til at korallene har bleket og store mengder har gått tapt.

Les også: Skal redde verdens største rev med kjempesnegler

– Løsningen kan komme fra hvor som helst

Tirsdag kunngjorde australske myndigheter at de oppretter et fond på to millioner australske dollar, tilsvarende 12,5 millioner kroner, som skal gå til folk med gode ideer på hvordan Great Barrier Reef kan reddes.

– Omfanget på problemene er store og derfor er det også nødvendig å tenke stort. Det er viktig å huske at løsningen kan komme fra hvor som helst, sier Australias miljøminister Josh Frydenberg.

Les også: Rapport: Great Barrier Reef verdt 360 milliarder kroner

Stor turistattraksjon

Han sier pengene stilles til disposisjon for verdens «beste vitenskapsfolk, industri- og næringslivsledere, innovatører og gründere», men legger til at løsninger kan komme fra hvor som helst.

– Løsningene kan handle om alt fra å redusere korallrevets eksponering for de fysiske stressfaktorene til å få opp tilveksten til revet, sier han til AFP Relaxnews.

Great Barrier Reef er blant Australias aller største turistattraksjoner.

Ifølge tall fra australske myndigheter genererer det berømte revet to milliarder australske dollar årlig i inntekter. Det tilsvarer omlag 12,5 milliarder norske kroner.

Les også: UNESCO hevder Great Barrier Reef ikke er truet

Se video: Great Barrier Reef trues av kullprosjekt:

Se video: Fiskene rømmer fra Great Barrier Reef:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden