Turistvekst skaper søppeltrøbbel for Kypros

Kypros sliter med å håndtere mengden søppel beboerne og de mange turistene etterlater seg, og mangler et godt system for resirkulering. Se reportasjen i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det populære ferielandet Kypros sliter med å håndtere søppelet de mer enn tre millioner årlige turistene etterlater seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kypros har opplevd stor vekst i turismen de siste par årene, og i 2016 var det mer enn tre millioner personer som besøkte landet.

Selv om flere turister gir en positiv økonomisk utvikling for Kypros, fører det samtidig med seg problemer. Øystaten sliter med å håndtere søppelet sitt, og turistene bidrar til problemet ved at de drastisk øker mengden avfall som blir produsert.

– Mangler infrastruktur

I 2015 ba EU Kypros om å stenge landets søppeldeponier innen 2017, men fremdeles havner 75 prosent av landets avfall i nettopp deponier, ifølge nyhetsbyåret AFP.

– Grunnen til dette er at vi mangler god infrastruktur for å resirkulere og sortere avfall, sier Costas Hadjopanayiotou i Kypros' Klima- og miljødepartement til AFP.

Bakgrunn: Ny turistrekord for Kypros

Lang vei til EU-mål

Det er et uttalt mål fra EU om å utfase bruken av slike deponier, og å resirkulere og gjenvinne halvparten av alt søppelet som kastes i EU-landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På det feltet har Kypros en spesielt lang vei å gå.

AFP rapporterer at bare 19 prosent av alt avfallet på Kypros blir resirkulert. Populære feriestrender, hoteller og ideelle organisasjoner tar nå grep for å få økt resirkuleringen av søppelet turistene legger fra seg, men de mener regjeringen ikke bidrar nok til å bedre problemet.

– Du kan se fra EUs oversikter at Kypros er et av de landene som ikke har noe lovverk eller finansiering på plass for å håndtere mer resirkulering, sier konsulent i den ideelle organisasjonen Green-Dot Cyprus, Kyriakos Parpounas, til AFP.

Organisasjonen åpnet den første gjenvinningsstasjonen i landet i 2005. Der håndteres 12 tonn søppel daglig, som eksporteres til utlandet for å resirkuleres.

Les også:

Populære feriemål på bakterietoppen

Malaria i Hellas og Kypros–Folkehelseinstituttet ber reisende beskytte seg

Millioner av fugler drept ulovlig på Kypros