Reisetips: Glem sosiale medier når du er i Kina

Shanghai. Foto: Colorbox
Shanghai. Foto: Colorbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å blokkere sosiale medier, har du heller ikke tilgang til Google i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk av sosiale medier som Twitter, Facebook, YouTube, Instagram og Snapchat har nærmest blitt en integrert del av livene våre. Vi tenker ikke over det. Det gjør du i det du ikke lenger har tilgang til disse mediene.

Vi fikk en aha-opplevelse i Kina denne uken. Der har du nemlig ikke tilgang til de vanligste vestlige sosiale mediene. Bakgrunnen er den kinesiske muren; «The Great Firewall».

Tidligere i år advarte myndighetene i Beijing om at internett ikke skulle bli en ny «slagmark». I stedet vil landet styre sin egen cyber-kapasitet. Dette er en del av landets modernisering av militæret.

Les også: Norwegian håper på diplomathjelp til å få fly over Russland

Kina hjelper militærets viktige rolle med å «forsvare den nasjonale cyberspace-suvereniteten, sikkerheten og utviklingsinteresser», het det ifølge Reuters i strategien som ble lagt frem i månedsskiftet februar/mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å blokkere sosiale medier, har du heller ikke tilgang til Google i Kina. Det var det største savnet vårt; for eksempel å ikke kunne brukte Google Maps til å navigere i en ukjent by.

I stedet fikk gode gamle Kvasir sin renessanse som søkemotor.

Mange bedrifter bruker Gmail som sin e-post-tjeneste. Heller ikke dette får du lett tilgang til i fra Kina.

PS: Bor det en liten «hacker» i deg er det mulig å unngå problemene i Kina ved hjelp av VPN-tjenester, men for menigmann er løpet kjørt dersom du ikke har googlet oppskriften FØR du drar.

Det viste seg at det er mulig å få tilgang til de etterlengtede mediene ved å bruke mobilt bredbånd, men da løper taksameteret svært fort. Er du ikke bevisst, er hele datakvoten brukt opp før du har kommet deg fra flyplassen.

Les også: Kina åpnet verdens lengste glassbro

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no