Verdens verste turister

<p>Personlige hilsener på eldgamle hieroglyfer, fatale selfier og ukonsentrasjon i møte med verdifull kunst - det finnes mange eksempler på hvordan du IKKE skal oppføre deg som turist.</p>
Personlige hilsener på eldgamle hieroglyfer, fatale selfier og ukonsentrasjon i møte med verdifull kunst - det finnes mange eksempler på hvordan du IKKE skal oppføre deg som turist.

Turisters skjødesløshet og hærverk koster millioner.

«Når du er i Roma, gjør som romerne,» heter et velkjent ordtak. Ordtaket handler om å respektere og følge lokal skikk og bruk på det stedet du befinner deg, og kan være en grei tommelfingerregel for turister på reise i utlandet.

Det er meget mulig de gamle romerne ville snudd seg i katakombene om de hadde møtt noen av nåtidens turister, som skjødesløst risser sitt eget navn i eldgammel kulturarv, ødelegger statuer og kunst for millioner på jakt etter den perfekte selfie - eller stikker hull i verdifulle malerier i et øyeblikks ukonsentrasjon.

Her er noen av de grelleste eksemplene på hvordan du IKKE skal oppføre deg som turist:

«Ding Jinhao var her»

I 2013 sørget en kinesisk tenåring for furore både i hjemlandet og i Egypt etter å ha risset sitt eget navn på eldgamle hieroglyfer. På et kunstverk i det 3.500 år gamle Luxor-tempelet i Luxor i Egypt, risset Ding Jinhao inn beskjeden «Ding Jinhao var her» med kinesiske skrifttegn. Episoden utløste en stor debatt i Kina om etikette og om hvordan kinesiske turister oppfører seg ute i verden.

Veltet statue for selfie

En 126 år gammel statue fikk gjennomgå av en selfie-glad turist.
En 126 år gammel statue fikk gjennomgå av en selfie-glad turist.

I et forsøk på å få et godt bilde av seg selv, gikk det meste galt da en turist ble litt vel ivrig i Lisboa i fjor vår. Utenfor togstasjonen Rossio klatret turisten opp på den 126 år gamle statuen av kong Sebastian 1 av Portugal, montert på en vegg tre meter over bakken. Det gikk som det måtte gå: Statuen veltet og falt i bakken i tusen knas.

Les også: Lisboa: Melankoliens mester

Pidestaller falt over på utstilling

At en selfie kan føre til skader og ulykker finnes det flere eksempler på. I sommer ødela en kvinne kunst for over 1,6 millioner kroner etter at hun på en kunstutstilling i Los Angeles endte opp med å rasere deler av utstillingen. En video lagt ut på YouTube viser at kvinnen bøyde seg ned for å ta et bilde uten å skjønne at hun lener seg mot en pidestall som kan falle over. Og det er akkurat det den gjør. Veltingen fører til en dominoeffekt hvor minst ti pidestaller med skulpturer faller overende. Tre av skulpturene ble permanent skadd, og andre i varierende grad, sa Jocelyn Ingram, talsperson for kunstprosjektet.

Se overvåkningsvideo av den dyre tabben her:

(Saken fortsetter under videoen)

Les også: Kunsten er verdt millioner – så snubler hun

Slo hull i kostbart maleri

Dette vakre blomsterbildet fikk et leit hull i seg etter at en 12 år gammel gutt på Taiwan snublet og stemplet det med knyttneven sin.
Dette vakre blomsterbildet fikk et leit hull i seg etter at en 12 år gammel gutt på Taiwan snublet og stemplet det med knyttneven sin.

Sommeren 2015 endte et 350 år gammelt maleri på kunst-akutten etter at en 12-åring hadde snublet og slått hull i maleriet. Verket «Composizione con vaso di fiori» av den italienske mesteren Paolo Porpora, hadde en estimert verdi på 12 millioner før en taiwanesisk gutt mistet balansen og slo hull i det. Hullet var på størrelse med en knyttneve, ikke uventet 12-åringens knyttneve, men ble lappet sammen av eksperter kort tid etter ulykken.

Fingre falt av

Under et besøk på et museum i Firenze i 2013, ble nysgjerrigheten for stor for en 55 år gammel kirurg fra Connecticut i USA. Han ble veldig interessert i en 1300-talls statue av jomfru Maria, og la hånden på hennes for å sammenligne størrelsen. Det førte til at en av fingrene på statuen løsnet og falt av. Mannen ble arrestert, men raskt løslatt. Man får nesten krysse fingrene for at han er mer fingernem som kirurg.

Se også: 12-åring snublet og slo hull i mil­lion­kunst

Rispet navnet i Colosseum

To amerikanske turister på besøk i Roma ville forevige besøket med initialene sine i de historiske veggene til Colosseum. De skal ha rukket å risse inn en «J» og en «N» før de ble oppdaget og siktet av lokalt politi for vandalisme. De lokale myndighetene har sett seg lei av turisters signering på historiske steder og har derfor satt skyhøye bøter for vandalisme. Tidligere har en russisk turist blitt bøtelagt med hele 20.000 euro for å ha risset inn en initial på en av veggene i Colosseum.

(Saken fortsetter under)

Har du trang til å skrive navnet ditt? Ikke gjør det her! Foto: AP / NTB scanpix.
Har du trang til å skrive navnet ditt? Ikke gjør det her! Foto: AP / NTB scanpix.

Stjal øreflipp fra statue på Påskeøya

I 2008 krevde ordføreren på Påskeøya i Stillehavet øret til en finsk turist som skadet øret på en av øyas ikoniske statuer. Den 26 år gamle finnen var mistenkt for å ha forsøkt å stjele en øreflipp på en av øyas berømte steinstatuer. – Øye for øye, tann for tann. Det ville vært en riktig straff, sa ordfører Edmunds Paoa i intervju med internasjonale medier etter hendelsen. Det eneste han fikk fra finnen, var en skriftlig beklagelse.

Avføring i norsk turistparadis

Her hjemme har særlig Lofoten vært i medienes søkelys etter turisters herjinger. Her er det dog ikke hærverk og tyveri som er problemet, men papirrester, søppel og avføring fra mennesker som slenges i naturen på grunn av manglende fasiliteter. I idylliske Henningsvær har turistene også begynt å slå opp telt på det som går for å være en av verdens vakreste fotballbaner.

Les også: Hit vil vi på norgesferie

Se også: Turistene ignorerte alle advarsler - så gikk det galt:

Se også: Turist løp langs stupet på forbudt Lofoten-fjell:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden