Her hater de turister

Her får turister passet påskrevet i Oviedo i Nord-Spania. I nordmenns feriefavoritt nummer én er det opprør mot turister: 553.000 nordmenn er ventet hit i år. Foto: Eloy Alonso/NTB Scanpix
Her får turister passet påskrevet i Oviedo i Nord-Spania. I nordmenns feriefavoritt nummer én er det opprør mot turister: 553.000 nordmenn er ventet hit i år. Foto: Eloy Alonso/NTB Scanpix

Populære feriefavoritter i Europa har fått nok av masseturismen. Nå etterlyser Amsterdam «kvalitetsturister».

Fakta: Reisefakta Dordrecht

Dordrecht ligger 18 kilometer sørøst for Rotterdam.

SLIK KOMMER DU DEG HIT:

KLM, Norwegian og SAS flyr direkte til Schiphol fra flere norske byer. Du kan ta toget til Dordrecht direkte fra flyplassen, noe som tar en drøy time. Du kan også ta vannbuss hit fra Rotterdam. Den går også innom Kinderdijk.

Å SE OG GJØRE:

Simon Van Gjin-museet viser verker fra byens egen gullalder-kunstner. Flere kunstopplevelser får du også på Dordrechts Museum.

Kinderdijk ligger en kort bil/busstur unna byen. Du kan utforske området til fots, på leid sykkel eller med en kanalbåttur. Eller bli med på en organisert tur fra byen.

OVERNATTING:

Praktfulle Villa Augustus er en fest for alle sanser! Du bare må bo her. Aller helst i lanternerommet helt oppe på toppen, eller nede i rommet med den hemmelige, italienske hagen (begge 190 euro). Ellers dobbeltrom fra 1250 kr, i vanntårnet eller hagerom.

Er det fullt der, er fine Van der Valk Hotel Dordrecht et godt alternativ i samme prisleie. www.vandervalkhoteldordrecht.nl

PÅ NETT: www.vvvdordrecht.nl

De hamrer løs på vinduene på turistbusser på Mallorca, knuser vinduer på fortausrestauranter, punkterer dekkene på turistsykler og knuser rutene på femstjerners hotell. Anarkistgruppa Arran på Mallorca har fått nok av masseturismen, som de mener truer arbeiderklassen på Mallorca og ødelegger øya som i mange har vært nordmenns feriefavoritt, ifølge ABC Nyheter.

Men de er ikke alene om å gjøre opprør: Borgermester Rikardo Novak på den populære ferieøya Hvar i Kroatia truer nå turister uten folkeskikk med bøter. Beskjeden er klar:

Behold T-skjorta på inne i byen, ellers får du en bot på 500 euro.

Ikke spis, drikk eller sov på offentlig sted. Det vil koste deg 700 euro.

Kroatene har investert i advarselsvideoer for turister på ferjer og deler ut brosjyrer med strenge regler, skriver New York Times.

Nei til nakenhet og urin

Nå reagerer land over hele verden mot turister uten folkeskikk. Mens turister med tatoveringer ikke er velkommen i Japans varme kilder, tar også andre grep:

Thailandske myndigheter sperret i fjor adgangen for turister til de idylliske Koh Khai-øyene, som er en populær dagstur fra Phuket. De frykter at turister skal ødelegge det fargerike korallrevet ved øyene, der 80 prosent er ødelagt.

I Cinque Terre-regionen i Italia, som årlig besøkes av 2.5 millioner turister, annonserte lokale myndigheter i fjor at de vil sette en årlig grense på antall besøkende til 1.5 millioner gjennom et billettsystem.

I Roma er det forbudt å spise på toppen av Spansketrappen. Her vil du også få bot dersom du lener deg på Trevifontenen – eller enda verre: forsøker å hoppe uti. I juni fredet borgermesteren 40 fontener i byen.

I San Pedro del Pintar på Alicante-kysten i Spania forbyr de nå nakne badende på strendene, med trusler om bot på 750 pund. Å plante parasollen i sanden for å reservere plass, urinere i sjøen og spille høy musikk blir også forbudt.

Les også: 10 turistfeller verden rundt

(Saken fortsetter under)

Briter morer seg i Magalluf på Mallorca.
Briter morer seg i Magalluf på Mallorca.

Etterlyst: kvalitetsturist

– Byer dør av turismen, advarte Frans van der Avert, markedsansvarlig for Amsterdam under verdens turistforum i Lucerne nylig.

Her bruker de ikke et rødt øre på å markedsføre seg selv, sier van der Avert. Han etterlyser i stedet «kvalitetsturister»:

– Vi vil ikke ha flere folk. Vi vil heller øke kvaliteten på de besøkende – vi ønsker folk som er interessert i byen, ikke dem som ønsker å bruke det som bakteppe for en fest, sier han ifølge The Independent. Han mener lavpristurismen skaper problemer, og legger ikke skjul på hvem som er verst: «RyanAir-passasjerer er de mest høylytte».

Allerede i 2009 holdt lokale en «begravelse» for Venezia. Da var det 60.000 innfødte igjen.
Allerede i 2009 holdt lokale en «begravelse» for Venezia. Da var det 60.000 innfødte igjen.

– Ingen vil leve i den historiske bykjernen lenger. Flere mindre historiske byer i Europa blir ødelagt av besøkende, advarer han.

I spanske Barcelona, der protestene mot turismen øker, sier ordfører Ada Calau at de ikke ønsker at byen skal bli en «en billig suvenirbutikk», slik hun mener Venezia er. Calau har fryst tillatelser for nye hotell og ferieleiligheter, og har gitt bøter til utleietjenesten for boliger, Airbnb, i tillegg til en ny turistavgift og ønske om å kutte i antallet turister. Allerede i 2009 holdt lokale i Venezia en liksom-begravelse for byen fordi turistene flommer inn, mens de innfødte flytter ut. «Venezia har lenge føltes mer som en temapark enn en levende by», skriver bloggeren Ben Groundwater på nettstedet Traveller.

Les også: De beste tipsene til familieferien i Gøteborg

Global turistboom

Firenze-borgermester Dario Nardella fikk i 2016 på plass reguleringer som tvinger lokale restauranter til å bruke typiske Toscana-produkter i kampen mot turistfeller som kebabsjapper og hurtig matkjeder. Han blokkerte McDonalds’ søknad om å åpne utsalg på den historiske Piazza del Duomo. Kjeden svarte med å saksøke byen for 15.5 millioner pund. I Berlin er det også frustrasjon: leieprisene er skyhøye og forstedene gentrifiseres, ved at prisene stiger og driver de lokale ut, som i nabolagene Kreuzberg og Neukolln.

Men masseturismens bakside er ikke bare et problem i Europa: Eiendomsprisene stiger så mye at de fleste må flytte når de skal stifte familie, konstaterer Raùl Enrique Rodriguez, som bor i nabolaget Palermo i Buenos Aires i Argentina, på The Guardians nettside.

Det er den globale turistboomen som får skylda for problemene: 1.2 milliarder internasjonale ankomster ble målt i 2016. Det er 46 millioner flere enn i 2015, ifølge tall fra Verdens økonomiske forum (WEF). Antallet internasjonale turistankomster økte med seks prosent fra januar til april i fjor til i år, og har firedoblet seg de siste 30 årene. Bare i Italia har turismen økt med 55 prosent siden 2001.

(Saken fortsetter under)

Først i 2002 ble Haadalen i Bhutan åpnet for turister, som betaler en solid sum for besøk. Foto: NTB Scanpix
Først i 2002 ble Haadalen i Bhutan åpnet for turister, som betaler en solid sum for besøk. Foto: NTB Scanpix

Se til Bhutan?

Men hva er løsningen? Kanskje bør feriefavoritter gjøre som Bhutan, kongedømmet ved fjellkjeden Himalaya, som først åpnet opp for turister i 1974. Landet har som offisielt mål å ha en «høyverdig turisme med lite påvirkning». Antallet turister er regulert, og de fleste besøkende må betale 190 pund om dagen for visa og avgifter for et eksklusivt besøk i landet som er kjent for å måle innbyggernes lykke i stedet for BNP.

Les også:

Hit vil vi på norgesferie

Nettside vil hjelpe deg med feriepakkingen

Røffe Rotterdam

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil stenge asylleire på øyene12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 Hans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Jacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold
Siste nytt
14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil stenge asylleire på øyene12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerHans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerJacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold
Populært