Meny

Dette er Norges vakreste fjelltopp

Nordmenn mener denne fjelltoppen har finest utsikt. Foto: Gunnar Lier / NTB scanpix
Nordmenn mener denne fjelltoppen har finest utsikt. Foto: Gunnar Lier / NTB scanpix
En kåring gjennomført i 2017 viser at nordmenn synes Gaustadtoppen har finest utsikt.

I overkant av 100.000 besøker Gaustatoppen i Telemark i året, og på en god dag kan 3000 mennesker nå de fem kilometerne opp til toppen. Både norske og utenlandske turister besøker Telemarks mest populære turistmål.

En ny kåring gjort av Norstat på vegne av Norad forklarer hvorfor fjelltoppen er så populær. Flesteparten av de spurte mener nemlig at Gaustatoppen er fjellet i Norge med finest utsikt, skriver NRK.

– Det skjønner jeg veldig godt. Gaustatoppen er et turmål som veldig mange nordmenn har besøkt. På en klar dag har folk en fantastisk utsikt, sier Mette Øinæs Habberstad i Den Norske Turistforening til NRK.

Les også:   CNN: – Norge har det vakreste naturlige underverket

– Fjellene rundt er ikke så høye

Gaustatoppen havnet foran både Galdhøpiggen i Jotunheimen og Prekestolen i Rogaland i den ferske kåringen. 

Gaustatoppen ruver høyt over resten av landskapet. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix
Gaustatoppen ruver høyt over resten av landskapet. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix

Jon Ingebretsen har besøkt toppen så mange ganger at han har sluttet å telle, men vet at han har vært der over 1250 ganger. Han er ikke overrasket over at fjellet topper listen.

– Gaustatoppen ligger i et område hvor fjellene rundt ikke er så høye. Om Gaustatoppen hadde ligget i Jotunheimen, hadde det ikke vært noen som hadde lagt merke til toppen. Når du står på toppen har du fritt syn over en sjettedel av hele Norge, så det er ganske spektakulært, sier Ingebretsen til NRK.

2002 nordmenn er spurt i undersøkelsen, hvor 15 prosent mente Gaustatoppen er fjellet i Norge med finest utsikt. På plassene bak følger Galdhøpiggen med åtte prosent og Prekestolen med fem prosent.

Les også:  Piloter har kåret Norges vakreste innflygninger

Kommer i bikini

Mange forsøker å nå Gaustatoppen hvert år, men ikke alle er kledd for anledningen. De kommunale parkeringsvertene på Gaustatoppen må både dirigere biler og gi råd om bekledning til fotturistene som kommer. I skrivende stund er 2017 et år hvor dårlig kledde turister har bydd på flere problemer.

– Noen kommer i badeshorts, bikini og slippers, andre vil gå opp steinura i flate sommersko. Da spør vi om de ikke har med seg bedre klær til fjells. Vi forteller at fotturen opp tar minst to timer, og at de beveger seg fra 1170 meter over havet til 1883 meters høyde, sa parkeringsvert og turistguide Rebecca Sandeengen til NRK tidligere i år.

Les også:

– Noen vil nå toppen i bikini og slippers

Langs Panoramaveien i Nordfjord

Atlanterhavsveien og Trollstigen blant Europas 25 beste reiseruter

Reise
Populært