Meny

Bruk av offentlig Wi-Fi på ferie kan sette deg i fare

Det er ikke bare-bare å bruke gratis offentlig nett når du er på tur. Foto: Colourbox
Klarer du å koble deg helt ut, eller må du sjekke smarttelefonen mens du er på ferie? Det siste kan utsette deg for muligheten for å få dine personlige opplysninger hacket.

Tips for å surfe trygt

  • Bruk forskjellige passord på forskjellige nettsteder. Da får ikke hackere tilgang til alle kontoene dine, selv om du har blitt lurt en gang.
  • Bruk to-trinns-innlogging der det er mulig. I tillegg til vanlig innlogging tilbyr mange nettsteder å for eksempel sende en tekstmelding med en ekstra kode man trenger for å logge seg inn. Da kan ikke uvedkommende komme seg inn på kontoen – selv om de har brukernavnet og passordet ditt.
  • Du finner en veiledning på hvordan du setter opp 2-trinns bekreftelse for de forskjellige tjenestene på Nettvett.no.
  • Gi kun i fra deg sensitiv informasjon på nettsteder som krypterer informasjon. Se etter hengelåsen eller at det står «https» i adressefeltet.
  • Bruk mobilt bredbånd hvis du har det. Det er mye tryggere å bruke enn åpne nettverk.
  • Sett opp en VPN-forbindelse til jobb- eller hjemmenettverket ditt. Flere nye rutere gir deg mulighet til å sette opp en VPN-tunnel, slik at informasjonen du sender ut går kryptert dit, før den går videre ut på nettet.

Kilde: NorSIS.

Selv om vi reiser på ferie for å lade opp batterier og slappe av, er det ytterst få av oss som klarer å la smarttelefon, smartklokke, laptop og nettbrett forbli liggende.

Mange slår seg til ro med at de er på den sikre siden så lenge de kan koble seg opp gratis opp mot offentlige nettverk på kaféer, hotell og flyplasser. Men det er ikke godt nok, ifølge McAfee. Da kan du nemlig risikere at andre kan ta seg til rette av din personlige informasjon.

Iboende sikkerhetsproblem

Det amerikanske datasikkerhetsfirmaet har nylig gjort en undersøkelse som viste at en tredjedel av oss primært kobler seg til Internett ved hjelp av offentlig tilgjengelig Wi-Fi. Og mens 58 prosent av respondentene visste hvordan man kontrollerer om et Wi-Fi-nettverk er sikret og trygt å ta i bruk, tar mindre enn halvparten seg tid til å sjekke at forbindelsen er sikret.

Da ABC Nyheter tidligere i år snakket med den finske datasikkerhetseksperten Topi Hautanen i F-Secure, kunne han fortelle at offentlige nettverk er enkle mål for hackere.

– Åpne wifi-nettverk har et iboende sikkerhetsproblem ved at aktiviteten på dem kan bli overvåket av en tredjepart, og din private informasjon bli stjålet. Offentlige Wi-Fi-nett ble bygd for forbindelse, ikke sikkerhet, fortalte Hautanen til ABC Nyheter.

Les også:  Surfer du sikkert på mobil?

Klarer seg ikke uten

Hackere kan bruke ubeskyttede trådløse nettverk med ukrypterte data til å få tilgang på dine data, som bilder, videoer og meldinger fra telefon, nettbrett eller datamaskin. Kobler du deg til et usikret nettsted når du sitter på et utsatt nettverk, risikerer du også å avsløre brukernavn, passord og kredittkortinformasjon.

– Hvis du er på et usikret trådløst nett, er det en fordel å sette opp VPN (virtual private network), uttalte seniorrådgiver Vidar Sandland i NorSIS til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

52 prosent av deltakerne i 20-årene meldte at de fikk angst om de ikke kunne sjekke innom telefon eller laptop i løpet av dagen, selv på ferie. Foto: Colourbox

Det kan være interessant at kun 43 prosent av respondentene i den førnevnte McAfee-undersøkelsen reiste på ferie i det siste året med den hensikt å koble fra – 52 prosent indikerte at de tilbringer minst en time om dagen på tilkoblete enheter under ferien.

Og jo yngre man er, desto verre er det: 52 prosent av deltakerne som var i 20-årene, rapporterte at de opplevde angst hvis de ikke var koblet til. For folk i 40-årene er tallet på 37 prosent.

Les også:

Nordmenn urolige for sikkerheten på nett

Få kjenner til regelverk for personsikkerhet på nett

Fire av ti tror reiseforsikringen dekker skader på mobiltelefonen

Passord-lekkasjer: Hva kan du gjøre?

Reise
Populært