Meny

Første passasjerfly har landet på «verdens mest ubrukelige» flyplass

Den kostet rundt tre milliarder kroner og skulle lokke 30.000 turister i året til St. Helena midt ute i det sørlige Atlanterhavet. Først ett år etter har det første passasjerflyet landet. Foto: St. Helena Government.

Etter at flyplassen åpnet på øya St. Helena i 2016, har det første passasjerflyet landet på milliardflyplassen som omtales som «verdens mest ubrukelige».

Den kostet rundt tre milliarder kroner og skulle lokke 30.000 turister i året til St. Helena midt ute i det sørlige Atlanterhavet. Men da flyplassen til den avsidesliggende øya åpnet i mai 2016, oppdaget man at vindstyrken på flyplassområdet var så skiftende og kraftige at kommersiell flytrafikk ikke var tilrådelig.

Avgjørelsen falt de 4.500 innbyggerne på St. Helena tungt for brystet. De hadde nemlig investert store summer i å bygge hotell og forbedre infrastrukturen i påvente av turisthordene de var forespeilet med den nye flyplassen. De reagerte også på at målingene av vindforholdene på flyplassen først startet tre år etter at byggingen av millardflyplassen startet.

Flyplassen på St. Helena har derfor vært omtalt som «verdens mest ubrukelige» - en flyplass hvor prisen for byggingen tilsvarer 666.000 kroner per innbygger på den 121 kvadratkilometer store øya.

Les også: Dette er verdens farligste flyplass

3. mai, i inneværende år, landet endelig det første passasjerflyet på St. Helena, skriver St Helena Government på sin Twitter-konto, hvor de også poster bilde av det første flyet.

Ifølge uttalelsen fra de lokale myndighetene på øya, ankom flyet fra nord, før det rolig og elegant landet på Runway 20. Kort tid etter tok flyet av med 48 personer om bord i retning Sør Afrika og Cape Town, med mellomlanding i Namibias hovedstad Windhoek.

Tidligere skal bare 18 andre fly ha landet på flyplassen.

Foruten sin status som avsidesliggende og isolert, er St. Helena kanskje mest kjent som øya hvor den franske keiseren Napoleon ble forvist etter nederlaget ved Waterloo og hvor han endte sine dager i eksil i 1821.

Les også: St. Helena - øya hvor tiden har stått stille

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært