Konfronterer Prahas utspekulerte valuta-svindlere

ABC Nyheter har fått tillatelse til å publisere videoen, men har valgt å sladde personene.

Janek tar et oppgjør med svindlerne: – Dere ødelegger byen min!

Tsjekkiske Honza Mikulka og Janek Rubeš har gjort det til sitt oppdrag å redde turister fra svindlere og fellene som frister i turistmagneten Praha. De står bak videobloggen Honest Guide for YouTube-kanalen Stream International.

Ikke la deg lure: Ben så minibank-fella akkurat i tide

Tidligere har de blant annet avslørt den største turistfella i det gamle bytorget i byen. Da ble de truet med fengsel.

Verdiløse penger

Denne gangen har de tatt for seg de mange utenlandske svindlerne som står utenfor valutakontorene og tilbyr seg å veksle euro mot koruna. Problemet er bare at turistene som går i fella ikke får tsjekkiske koruna, men verdiløse hviterussiske rubler.

Les også: Derfor bør du alltid velge lokal valuta når du betaler med kort

Til og med hviterusserne har gått bort fra rubel, da den på grunn av inflasjonen ble bortimot verdiløs. I år 2000 innførte de ny hviterussisk rubel (BYN), men i 2016 ble også disse erstattet. Rublene i videoen er fra 2000-rublene. I 2016 tilsvarte én ny rubel det samme som 10.000 gamle rubler.

– Ikke gå i fella!

Janek klarte å få én av svindlerne, som selv hevdet å være fra Albania, pågrepet av politiet. Det er ikke kjent hvorvidt han ble straffeforfulgt.

– Ikke gå i fella til disse svindlerne! Bruk heller et tradisjonelt vekslingskontor eller enda bedre, bruk kort, sier Janek i videoen.

ABC Nyheter har fått tillatelse til å publisere videoen, men har valgt å sladde personene som anklages.

Les også: Tsjekkia forbyr røyking på utesteder