Rimini vil lokke nordmenn tilbake

MOT HAVET: Den skal tidlig krøkes som god strandløve skal bli. Og helst være tidlig oppe om morgenen for å få god plass når sesongen topper seg på Riminis strender.
MOT HAVET: Den skal tidlig krøkes som god strandløve skal bli. Og helst være tidlig oppe om morgenen for å få god plass når sesongen topper seg på Riminis strender. Foto: Bjørn Moholdt

En sterk satsing på kunst, kultur og ikke minst områdets enestående kjøkken skal lokke nordmenn tilbake til Rimini. Det gamle ferieparadiset har gode muligheter til å lykkes.

Litt om Rimini

  • Den moderne turismen i Italia oppsto i Rimini (13 000 innbyggere, 1100 hoteller). Ingen byer i det langstrakte landet blir i like stor grad identifisert med den italienske sommeren som nettopp ferieperlen ved Adriaterhavet.
  • Allerede i 1843 åpnet den første offentlige badestranden. 50 år senere ble de to store hotellene Kursaal og Grand Hotel åpnet.
  • Ikke før på 1960- og 1970-tallet inntok masseturismen byen, men med stadig sterkere konkurranse fra Spania, Hellas, Tyrkia og andre masseturismereisemål dabbet besøket av.
  • De siste årene har Rimini gjennomgått et omfattende renoveringsprogram, spesielt i strandsonen, som er oppgradert, men som fremdeles er inndelt på sin spesielle måte:
  • Hver strandseksjon er nummerert og har ulike sol- og strandtilbud (eks. vekttrening, aerobics, ulike barer, strandfotball, volleyball, boccia etc.). Noen velger sine faste steder, mens du som nybegynner anbefales å velge og vrake fra den ene dagen til den andre.

RIMINI, ITALIA (ABC Nyheter): Tusenvis av ungdommer strømmer som lemen nedover den lange moloen i enden av Riminis strandpromenade. Mørke skyer jager illevarslende over en dyp gul fullmåne. Det forestående uværet skremmer likevel ikke de mange som er ute denne natten.

– Rimini er ikke nedlagt, selv om det kanskje virker slik i Norge, forklarer Alessandro Goldoni som er med i etableringen av nye Rimini – et sted som ifølge ham har mer å tilby enn strand, vann og evig sol.

Nysatsingen kan være tungen på vektskålen i en stadig tøffere kamp om badegjestene.

Les også: 6 tips til Rimini

Fellini skal selge

Regnværet som følger er som et forfriskende tegn på endringen som er på gang i den tradisjonsrike badebyen. Strendene er fortsatt de samme, men der stopper mye av likheten med 70- og 80-tallet, den gang da Rimini var et av de heteste reisemålene for norske charterturister.

Ungdommen vi treffer denne kvelden har ikke møtt mange norske charterturister, og det er neppe dem som vil strømme til strendene, barene, museene, restaurantene eller landsbyene rundt feriebyen nå heller. Til det er konkurransen for sterk fra annet hold.

Men Rimini har attraksjoner som utvilsomt vil fenge den som liker å dra litt på egen hånd, bortenfor charterhotellene.

– Det er så mye å se og oppleve bak badefasaden, mener Nadia, utdannet arkeolog, men til daglig guide. En rundtur i egnen gir henne langt på vei rett.

Ordet Rimini smaker av italiensk riviera, av sommer og sol. Og film. For nå skal det også handle om byens berømte storhet, regissørlegenden Federico Fellini, om det historiske kvarteret og alle attraksjonene rundt.

Båter i Marina Bay i Rimini. Foto: COLOURBOX
Båter i Marina Bay i Rimini. Foto: COLOURBOX

Den eksentriske Fellini hadde sterke bånd til sin hjemby, selv om han ofte fremstilte den skjevere og mer idyllisk enn den noen gang var i hans tid.

– Du vet, i filmene ble Rimini gjenskapt i studio, i forhold til mesterens fargerike barndomsminner. Da kunne det bli fantasifullt, forklarer presidenten for Fellini-stiftelsen, signore Boarini ved Museo Fellini, som huser flere av regissørens tegnearbeider.

Fellini hadde en karriere som karikaturtegner bak seg da han begynte som filmregissør, og lagde skisser av scener og karakterer han senere brukte i filmene. Disse samt mye mer finner du i det lille innsmettet av et galleri, i huset der hans søster lenge bodde som samlingens overkikador.

Riminis gamle sentrum har kanskje mistet mye av sjarmen fra mellomkrigstiden og oppgangstiden på 50- og 60-tallet, selv om den er innbydende nok. Det typisk fargerike som preget Fellinis filmer kan du nå finne rester av i sjømannskvarteret. Der har mange av de tidligere nedkjørte bygårdene gjennomgått en omfattende renovasjon. Kunstnere og andre kreative mennesker har flyttet inn, sammen med flere gode restauranter.

Les også: Slik blir Italia-turen enda bedre

Pastadamene

Men skal du virkelig tilbake til røttene, til det vi nordmenn forbinder med det typisk italienske, må du ut av vrimmelen, ut på landet.

Og du behøver ikke reise langt. På en halvtime kommer du til klassisk italienske småbyer som Santarcangelo di Romagna og Villa Verucchio, i Riminis randsone, ved foten av Appeninene og rett ved Europas tredje minste stat – San Marino.

Rimini befinner seg i den sydligste delen av Romagna, et område mellom Adriaterhavet og åssidene som grenser til Montefeltro. Her, mellom de to største dalførene Marecchia og Conca Verucchio, som også danner nord- og sørgrensen for Rimini by, har det gjennom århundrer vært et yrende liv.

I nord, på sørsiden av Marecchia-elven, ligger Verucchio som en himling fra en forgangen tid, som uberørt av tidens tann.

Funn gjort nettopp i Verucchio viser også at landsbyen har aner tilbake til de første italienske sivilisasjonene – villanoviana – og årtusen lange tradisjoner forgår ikke lett. Selv om man ikke lengre akkurat befinner seg i oldtiden er Verucchio et befriende pustehull fra turistmaskineriet i Rimini.

På den fantastiske, rustikke restauranten La Sangiovesa og den mer moderne Casa Zanni fyres det for eksempel fremdeles opp i de gamle steinovnene når pastadamene – asdônas – dundrer sine kraftige armer i pizzadeigen, for sekunder senere å svinge pizzaene elegant inn i de glohete ovnene.

Et herlig skue for øynene, for ikke å snakke om den utmerkede behandlingen smaksløkene får etterpå.

Les også: Antall meslingutbrudd tredoblet i Italia som følge av manglende vaksinering

Saken fortsetter under bildet

DELFINSHOW: I den relativt nye opplevelsesparken Oltramare er det mye moro for både liten og stor. Foto: Bjørn Moholdt
DELFINSHOW: I den relativt nye opplevelsesparken Oltramare er det mye moro for både liten og stor. Foto: Bjørn Moholdt

Ny turisme

Turiststrømmen til Rimini på 70-tallet var i ferd med å kvele den gamle, ærverdige badebyen. Stedet ble så å si overkjørt av solhungrige nordeuropeere på billigturer, noe som var i utakt med byens tidligere tradisjoner som distingvert herre med stil.

For Rimini ble opprinnelig ikke bygget opp som badeby i 70-talls funkisstil, i grelle farger, og med flatfyll og parodiske grisefester som hovedingredienser. Byen oppfant på mange måter den moderne badeferien, selvsagt mye på grunn av sine flotte strender, men mest i kraft av byens antikke røtter med en rik fortid. Hoteller, piazzaer og de (som regel velsituerte) besøkende sto i stil.

HØY PARTYFAKTOR: Det mangler ikke på nattklubber i Rimini, og på stranda kan du velge og vrake i ulike alternativer, som Hot Lounge. Foto: Bjørn Moholdt
HØY PARTYFAKTOR: Det mangler ikke på nattklubber i Rimini, og på stranda kan du velge og vrake i ulike alternativer, som Hot Lounge. Foto: Bjørn Moholdt

Da chartermarkedet eksploderte var det ikke bare turistene som overså de åpenbare attraksjonene, men også italienerne selv. De var lykkelige så lenge turistene strømmet på.

På slutten av 1980-tallet gikk Rimini som turistmaskin i stå. Nye, mer moderne, billigere og funksjonelle badebyer overtok. Det var på tide å tenke nytt.

– At lokalbefolkningen selv har oppdaget verdien som finnes i nærmiljøet, historien og de naturlige attraksjonene har selvsagt vært viktig for å dra i gang den nye renessansen, forklarer Alessandro Goldoni, som arbeider med å utvikle den ”nye” turismen i Rimini-området.

Ungdommen fortsetter å strømme på ut over moloen, mot Riminis heteste nattklubb på stranda. Regnet hamrer endelig ned, likevel fortsetter menneskene å strømme på i hundretall.

Les også: Følg lystene i Amsterdam

Tross det er stemningen gemyttlige. Det skyldes på ingen måte overdreven drikking – jeg har ikke sett én overstadig beruset person i løpet av hele oppholdet. Jeg ble riktignok loppa for en tusenlapp av en gatesvindler, og fått passet påskrevet for et par uforsiktige gatekrysninger, men ellers har menneskene her vært – som reklamen sier – gjestmilde og vennlige.

Det er lett å tro at det rett og slett bare skyldes at Rimini har senket skuldrene, og endelig kommet i takt med seg selv. Om ikke like løssluppent som i Fellinis filmhyllest Amarcord, så i hvert fall nesten like sprøtt og innholdsrikt.


Turistinformasjon

www.visit-rimini.com

Spis godt

La Sangiovesa er et lite eventyr av en restaurant like utenfor Rimini, i Santarcangelo de Romagna. I de labyrintiske kjellerlokalene med mursteinsvegger serveres de herligste lokale retter, i et miljø folk kommer langveisfra for å oppleve.

Prøv grillet kastratlam, en gastronomisk opplevelse.

www.sangiovesa.it

Casa Zanni i Villa Verucchio har en rustikk fasade, med et mer moderne interiør, men serverer likevel klassisk italiensk mat, som det har gjort i mer enn hundre år. Særlig pastaen er verdt å merke seg, for maken lages den knapt andre steder.

www.casazanni.it

Ristorante Nautico ved stranda i Rimini serverer klassisk sjømat i maritime omgivelser. Dette er stedet for dem som ønsker å samle venner og bruke kvelden på en heidundrende fiskebuffé.

www.ilristoranteclubnautico.it

Bo godt

Hotell Royal Plaza (4 stjerner) er et enkelt hotell like ved stranden, med priser som starter på ca. 350 kroner. Le Rose (3 stjerner) ligger på Marino Centro-promenaden, og tilbyr små leiligheter i tillegg til sine 37 hotellrom. Passer perfekt for familier.

Hotel Metropole (3 stjerner) ligger også nærme stranden på promenaden midt i Rimini. Et enkelt, nyrenovert hotell som også egner seg godt for familier.

www.hotelroyalplaza.it , www.leroseresidencehotel.com , www.hotelmetropole.it

Les også:

Så høy er risikoen for å bli smittet på fly

På denne Paris-restauranten spiser du biff i blanke messingen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden