Meny

Advarer nordmenn mot maneter i ferieparadis

Portugisisk krigsskip kan påtreffes i alle tropiske hav, men er mest vanlig i Atlanterhavet, Stillehavet og i Det indiske hav. Foto: Wikimedia
Reiseselskaper følger med på situasjonen ved populære strender på Kanariøyene, der portugisiske krigsskip skal være observert.

I 2013 inntok den giftige maneten portugisisk krigsskip strendene på Kanariøyene, som førte til at flere turister ble brent og måtte få legehjelp.

I februar 2017 meldte Canariajournalen om en rekke observasjoner av portugisisk krigsskip på turiststrender sør på Gran Canaria. De vakre, men farlige, brennmanetene var observert på Playa des Ingles, San Augustin, Arguineguin, Patalavaca og Puerto Rico.

Forgiftningen fra et portugisisk krigsskip er sjelden dødelig, men svært smertefull, og panikk kan føre til drukning.

Les også:   Mange Portugisisk krigsskip observert på Gran Canaria

(Saken fortsetter under)

Gå rundt, ikke berør manetene og hold avstand til de opptil 30 meter lange tentaklene, de kan fortsatt brenne deg kraftig selv om de ligger på land. Foto: Hugo Ryvik/Canariajournalen

I skrivende stund advarer reiseselskaper nordmenn mot den potensielle faren i vannflaten. Overfor VG bekrefter reiselskapet TUI at de er kjent med situasjonen.

– Vi har ikke fått noen direkte henvendelser om det. Men vi har sendt ut en sms til alle nordmenn som er på Gran Canaria, der vi oppfordrer dem til å følge med på lokale nyheter, anvisninger på strendene eller å ta kontakt med oss hvis de lurer på noe, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i TUI Norge, til VG.

Tentaklene inneholder nok gift til å drepe fisk på størrelse med en makrell. Foto: Wikimedia

Ving forteller til VG at det ikke er første gang de får beskjed om denne typen maner i farvannet rundt Gran Canaria.

– De kan dukke opp med jevne mellomrom på vinterstid, men det er sjeldent at det er et stort problem eller en utfordring, sier Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving.

Les også:   Brennmaneter - dette gjør du hvis du blir brent

Redpromar gir følgende helseråd dersom du blir skadet av maneter som er klassifisert som farlige, som Portugisisk krigsskip:

  • Skyll hudområdet med sjøvann
  • Fjern trådene (tentaklene) som er festet på huden med hansker, pinsett eller liten pinne (ikke gni eller skrubb).
  • Når det gjelder portugisisk krigsskip skal man ikke bruke eddik for å nøytralisere neslecellene til maneten (slik man anbefaler for kubemaneter). Dette vil bare kunne forverre situasjonen ved at enda flere nematocyster (nesleceller) avfyres. Bruk heller ikke eddik på vanlige brennmaneter.
  • Senk den brente kroppsdelen i varmt vann (40-45 °C), dersom dette er mulig. Dette gir ofte rask smertelindring. Det varme vannet ødelegger manetens giftstoffer om det påføres raskt etter kontakten. Hold kroppsdelen i vannet til smerten har gitt seg. Isposer til og fra i ca. 10 minutter for å kjøle ned skadet område har også en smertelindrende effekt om varmtvann ikke er tilgjengelig.
  • Gjenta behandlingen hvis det fremdeles er smerter fra hudområdet.
  • Ring etter lege hvis smertene vedvarer.

Les også: 

Spania, Hellas og Kroatia på ferierende nordmenns skadetopp

– Det er den største maneten jeg har sett

De 10 beste strendene i Hellas

Reise
Populært