Meny

«Solens fødeplass» er full av froskelik

Titicacasjøen er full av søppel, døde frosker og andre dyr. Her går en liten pike på det som er igjen av sandstrendene til den en gang vakre sjøen. Foto: Rodrigo Abd/AP
Titicacasjøens mytiske skjønnhet ødelagt av søppel og døde frosker.

Inka-indianerne kaller sjøen for «solens fødeplass». Nå er tilstanden til den verdensberømte turistattraksjonen Titicacasjøen akutt. Det skriver svenske Expressen.

Les også:  Undersjøisk paradis forvandlet til et hav av plast

Kloakk og kvikksølv i vannet

Titicacasjøen ligger 3.800 meter over havet og er omgitt av Andesfjellene. På Inkarikets tid ble sjøen dyrket av indianerne som hevdet at solen ble født i det dype, blå vannet.

I dag er historien noe helt annet og sjøen er en helsefarlig plass for både to- og firbeinte i området. Kloakkvannet fra to dusin steder og ulovlige gullgruver i fjellene gjør at femten tonn kvikksølv renner rett ned i sjøen hvert år. 

Strandkantene oversvømmes av plastposer, tomme malingspann, døde fugler og frosker.

– Om froskene kunne prate hadde de sagt at dette dreper dem, sier Maruja Inquilla, en lokal miljøaktivist ifølge den svenske avisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det flyter haugevis av døde frosker i Titicacasjøen. Foto: Juan Karita/AP

Les også:  Ferieparadis drukner i søppel

– Vil ikke leve som griser

Det er ikke bare froskene og fuglene som må lide. I viktige matfisker har forskere funnet nivåer av kvikksølv, kadmium, sink og kobber som gjør fisken skadelig for mennesker å spise.

– Barn som bader i sjøen får utslett og diaré, og te-vannet smaker salt og bittert, forteller 23 år gamle Maria Avila ifølge Expressen.

I fjor skrev regjeringene i Peru og Bolivia under på en avtale om å bruke 4,5 milliarder kroner på problemet. Detaljene rundt selve løsningen, har imidlertid vært uklare.

Maria Avila sier folket ved Titicacasjøen nekter å leve som griser og løshunder.

– Det er ikke sånn vi er, sier Avila ifølge Expressen.

Miljøaktivisten Maruja Inquilla poserer foran et lass av søppel ved Titicacasjøen. Foto: Rodrigo Abd/AP

Les også:

Forskere oppdaget enzym som «spiser plast»

Hotellet med «verdens styggeste utsikt» er en besøks-hit

Reise
Populært