En gang lå det en landsby her

<p>I Sør-Tyrol helt nord i Italia, på grensen mot Østerrike, står et gammelt kirketårn i ensom majestet midt ute i en innsjø. Dette er den eneste synlige resten av den italienske landsbyen Graun, som i 1950 måtte gi tapt da et kraftselskap demmet opp innsjøen Reschensee. Foto: Noclador / wikipedia.org.</p>
I Sør-Tyrol helt nord i Italia, på grensen mot Østerrike, står et gammelt kirketårn i ensom majestet midt ute i en innsjø. Dette er den eneste synlige resten av den italienske landsbyen Graun, som i 1950 måtte gi tapt da et kraftselskap demmet opp innsjøen Reschensee. Foto: Noclador / wikipedia.org.

... Nå står bare kirketårnet igjen etter at en oppdemmet innsjø druknet den gamle, italienske landsbyen.

I Sør-Tyrol helt nord i Italia, på grensen mot Østerrike, står et gammelt kirketårn i ensom majestet midt ute i en innsjø. Dette er den eneste synlige resten av den italienske landsbyen Graun, som i 1950 måtte gi tapt da et kraftselskap demmet opp innsjøen Reschensee, eller Lago di Resia, som den heter på italiensk.

Det ensomme kirketårnet i innsjøen Reschensee er en av attraksjonene i Sør-Tyrol. Særlig om vinteren lokker det gamle tårnet til seg turister og skuelystne, da legger gjerne isen seg slik at folk kan gå rett bort til tårnet. Foto: NTB scanpix.
Det ensomme kirketårnet i innsjøen Reschensee er en av attraksjonene i Sør-Tyrol. Særlig om vinteren lokker det gamle tårnet til seg turister og skuelystne, da legger gjerne isen seg slik at folk kan gå rett bort til tårnet. Foto: NTB scanpix.

Protestene mot oppdemmingen hadde vart lenge, og Andre verdenskrig bidro til å forsinke planene. Men til slutt fikk kraftverket viljen sin og demningen ble en realitet. Gamle Graun var tapt - og en ny landsby måtte etableres lengre opp i høyden.

Les også: Jesus’ grav gjenåpnes for pilgrimer og besøkende

163 hus fra den gamle landsbyen ble revet mens vannstanden ubønnhørlig steg dag for dag, helt til innsjøen til slutt hadde lagt hele den gamle landsbyen og 523 hektar med dyrket mark under vann. Bare det gamle kirketårnet fra 1300-tallet ble stående igjen som eneste synlige rest av gamle Graun.

Les også: Melkeveien til de italienske alper

I skrivende stund har innsjøen med det ensomme kirketårnet blitt den store attraksjonen i området. Særlig om vinteren lokker det gamle tårnet til seg turister og skuelystne, da legger gjerne isen seg slik at folk kan gå rett bort til det.

Ifølge Wikipedia ble klokkene i tårnet fjernet den 18. juli 1950, en uke før resten av kirken ble revet. Men legenden sier at du den dag i dag skal kunne høre klokkene slå når vinteren har lagt seg over landskapet.

Les også: Civita - den døende fjellandsbyenLes også: Verdensarvperlen du ikke visste at du måtte få med deg

Kilder: Wikipedia / NTB Scanpix / ripleys.com / suedtirolerland.it

Personvernpolicy