Kong Salomos sagnomsuste miner kan være funnet i Israel

Den mest kjente formasjonen i Timnadalen er Salomosøylene. Foto: Tiia Monto/Wikimedia
Den mest kjente formasjonen i Timnadalen er Salomosøylene. Foto: Tiia Monto/Wikimedia

De skal ha vært ufattelig rik på gull og edle stener. I skrivende stund melder arkeologer at de kan ha funnet det som skal ha vært kilden til den bibelske kongens enorme rikdom.

Timnadalen sør i Israel, 30 kilometer nord for Akababukta og byen Eilat, er rikt på kobbermalm som har vært hentet ut fra gruver i området siden år 4000 før Kristus.

Området har i lengre tid vært gjenstand for intensiv arkeologisk aktivitet, og nå har de funnet flere bevis på at kobbergruvene er de samme som skal ha vært i drift under Kong Salomos tid.

Gruvene, som er omtalt i Bibelen, skal ha gitt så mye rikdom at de finansierte byggingen av storslåtte templer og palasser i Jerusalem.

– Kobber var et sjelden produkt og svært utfordrende å produsere. Ettersom kobber var den mest ettertraktede varen, slik olje er det i dag, ble det gjenstand for militære konflikter, forteller professor Erez Ben-Yosef ved Tel Aviv University til Lonely Planet.

Les også: Indias ukjente turistperle - hvor kvinnene styrer

(Saken fortsetter under)

Nylig fant arkeologene et velbevart militær befestning som de regner med er rundt 3.000 år gammel. Befestningen hadde ifølge Ben-Yosef én eneste oppgave; å bevokte kobbergruvene.

– Oppdagelsen av festningsverket indikerer en periode med alvorlig ustabilitet og militære trusler i regionen, mener han.

I 2002 ble 42 kvadratkilometer av Timnadalen erklært naturreservat, og all gruvedrift i området opphørte. Timnadalen park er i dag åpen for besøkende, og det finnes rundt 20 ulike stier og veier i parken som blant annet kan by på geologiske formasjoner som Salomosøylene, Soppen og naturlige bueganger.

Se bildeserie:

Salomosøylene er naturlige strukturer som er skapt etter flere århundrers erosjon. Foto: Little Savage/Wikimedia

Les også:

De 10 beste strendene i Hellas

Reisemålene der du garantert får se dyr

På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Personvernpolicy