Jakten på mystiske monstre

Mange steder gjøres det god forretning på monster-hungrige turister. Dette er noen av reisemålene der du (muligens) kan få øye på skapninger vitenskapen til nå har avblåst som legender.

Ordet «monster» er en betegnelse for fabeldyr og uhyrer som hjemsøker legender, mytologi og skrekkfiksjon. Men flere ganger, også i nyere tid, er det blitt brukt for å beskrive møter med underlige skapninger som strider mot alt vitenskapen står for.

Dette ikoniske bildet av «Nessie» ble tatt i 1934. Senere er det blitt avslørt som bløff. Foto: AP Photo
Dette ikoniske bildet av «Nessie» ble tatt i 1934. Senere er det blitt avslørt som bløff. Foto: AP Photo

Monstre er blitt god forretning mange steder rundt om i verden når det gjelder å tiltrekke nyskjerrige turister med innstilte kameralinser. Et klassisk eksempel er Skottlands mest berømte innsjø, Loch Ness . Det svarte, kalde og næringsfattige vannet skal visstnok være hjem for sjøuhyret «Nessie» som er blitt observert gjentatte ganger siden starten av 1930-tallet.

Det første bildet ble tatt av Hugh Gray i november 1933, da han så en skapning på 12 meter dukke opp. Analyser viser at fotografiet er ekte, men det er så utydelig at det ikke holder mål som bevis. Gjennom årene er «Nessie» blitt Skottlands største turistattraksjon, unektelig til stor glede og økonomisk vinning for souvernirselgere, hotell- og restauranteiere.

Sjømonsteret i Seljord

Loch Ness er ikke den eneste sjøen som kan lokke med historier om et sjømonster som lurer i dypet. Du finner liknende steder rundt om i verden, inkludert Seljordvannet i Seljord kommune i Telemark.

Observasjoner gjort de siste tiårene, har alle inntruffet på den varmeste tiden av året. Skeptikerne mener vannet er for næringsfattig til å kunne holde liv i et stort dyr som en sjøorm. Dessuten var Seljord fylt av is for ti tusen år siden, noe som skulle utelukke overlevende fra dinosaurenes tidsalder.

(Saken fortsetter under)

Kan det tenkes at det skjuler seg et sjømonster der nede i Seljordvannets mørke dyp? Foto: Wikimedia
Kan det tenkes at det skjuler seg et sjømonster der nede i Seljordvannets mørke dyp? Foto: Wikimedia

Seljordsormen, som i nyere tid har fått kjælenavnet «Selma», brukes aktivt i kommunens markedesføring overfor turister og besøkende. I 2011 ble det bygget et «sjøormtårn» i våtmarka ved Bjørgøyene der man kan speide etter sjømonsteret, og siden 1989 har den prydet kommunevåpenet.

Les også: Mener å ha funnet svaret på Loch Ness-gåten

Dinosaurer i Kongo

Da gorillaen ble oppdaget tidlig i det forrige århundre, gikk det opp for ekspertene at dyret de innfødte hadde snakket om faktisk eksisterte. Det ble en påminnelse om at jordens uberørte steder fremdeles kan romme overraskelser, som Kongos uutforskede sumpområder.

«Mokele Mbebe» er navnet på en langhalset dinosaur som med sin lange nakke og kraftige haleparti minner en del om den utdødde apatosauren. Lengden skal være på mellom fem og ti meter, og det sies at den lever av planter på dypt vann og langs bredden av innsjøen Lac Télé tre mil øst for Epéna i den tropiske jungelen nord i Republikken Kongo.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Disney-filmen «Baby: Secret of the Lost Legend» fra 1985 bygger på rapporter om Mokele Mbebe.

Men Kongo skal visstnok ha flere dinosaurer å by på; den fredelige planteeteren «Mbielu-Mbielu-Mbielu », og «Nguma-monene» som skal ha skremmende likheter med rovdinosauren Spinosaurus.

Det har vært igangsatt flere ekspedisjoner for å finne bevis for at det er hold i fortellingene, foreløpig uten resultat.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

Dødsorm i Gobiørkenen

Hva sier du til å jakte på en tykk skapning med en lengde på opp mot 1,2 meter, som er giftig ved berøring og i stand til å drepe ved hjelp av elektriske utladninger? Da er det bare å sette deg på flyet til Mongolia, nærmere bestemt Gobiørkenen som er en av verdens største.

(Saken fortsetter under)

Gobiørkenen er rik på rester etter dinosaur, men den skal også skal være hjem for dødsormen. Foto: AFP Photo
Gobiørkenen er rik på rester etter dinosaur, men den skal også skal være hjem for dødsormen. Foto: AFP Photo

Dette ugjestmilde landskapet skal ifølge ryktene være hjem for den blodrøde dødsormen. Lokalbefolkningen beskriver den som en skapning uten synlige øyne, pustehull eller munn. Dødsormen skal etter sigende kun komme frem når det er som varmest på året, fortrinnsvis i juni og juli. Fargen gul skal visst ha tiltrekkende kraft på skapningen.

GobiTours er en av de som tar turister med ut til områdene der dyret skal være observert. Noen tror det dreier seg som et reptil, en benløs øgle eller et forvokst leddyr av typen tusenben, men til nå er det ikke gjort anerkjente observasjoner.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Nord-Amerikas apeliknende kjemper

I 1967 filmet den tidligere rodeo-cowboyen Roger Patterson sitt møte med en stor, hårete skapning ved Klamath-elven i Humboldt, California. Videoen er fremdeles gjenstand for diskusjon der noen mener den er ekte, mens andre hevder alt vi ser er en mann i gorilladrakt.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Dette opptaket ble omstridt så snart det ble fremkalt i 1967.

Sasquatch, også kjent som «Big Foot» i USA, likner i beskrivelse på den like berømte yetien i Himalaya-fjellene - flere meter høye, hårete skapninger som går oppreist med armene hengende ned langs siden. De beskrives som svært sky, og kommuniserer seg imellom ved hjelp av skingrende, hvislende lyder.

De første nybyggerne hørte indianerne fortelle om store, apeliknende skapninger som holdt til dypt inne i skogene. Siden har hundrevis av mennesker rapportert om møter med hårete kjempeaper.

Dersom du selv vil gå på Sasquatch-jakt, kan kanskje Bigfoot Field Researchers Organization være stedet å begynne.

Les også: Hit vil ambassadørene at du reiser

Sumatras avskyelige skogmann

Det er rapportert om apeliknende vesener rundt omkring på kloden; «Skunk Ape» i Florida, «Yeren» i Kina, «Yowie» i Australia, «Nguoi Rung» i Vietnam og «Fear Iiath» i Skottland - for å nevne noen få.

«Orang Pendek»
«Orang Pendek»

I Sumatras skoger har det kommet flere rapporter om en mystisk skogmann.

Beretningene om «Orang Pendek» har eksistert i flere århundrer hos de innfødte på Sumatra. Men den mystiske skapningen skal også ha vært observert av vestlige forskere i nyere tid, deriblant den britiske tigereksperten Debbie Martyr.

«Orang Pendek» beskrives gjerne som menneskelignende i sin fremferd, men med en kropp dekket av tykk pels og en styrke så stor at de kan dra opp busker med roten.

Les også: La deg sjarmere av Islands utrolige natur

Blodsugende hundeskapning i Puerto Rico

I 1987 kom det meldinger i Puerto Rico om funn av dyr som hester, fugler og geiter med bitemerker, tømt for blod. Dyret fikk navnet chupacabra («geitesuger») fordi det visstnok hadde forkjærlighet for geiter, og er beskrevet som et hundeliknende vesen på størrelse med en liten bjørn.

Siden har historier om den blodsugende skapningen spredt seg til nabolandene i Sør-Amerika, og det er meldt observasjoner så langt nord som Maine i USA. Biologer og viltnemder anser det hele som en vandrehistorie om et fantasidyr.

Reiser du til Puerto Rico der historiene startet for 30 år siden, kan turguidene i Sunset Tours fortelle deg mer om den mystiske skapningen flere eksperter mener i virkeligheten er en rabiesinfisert coyote.
Les også: Verdensarvperlen du ikke visste at du måtte få med deg

(Saken forsetter under)

Phylis Canion holder et bilde av hva hun mener er en Chupacabra. Hun fant den død like ved gården i Cuero, Texas. Bildet er fra 2007. Foto: AP Photo/Eric Gay
Phylis Canion holder et bilde av hva hun mener er en Chupacabra. Hun fant den død like ved gården i Cuero, Texas. Bildet er fra 2007. Foto: AP Photo/Eric Gay

Store kattedyr på Exmoor-hedene

Landlige Exmoor i Devon og Somerset er en vakker nasjonalpark ved Bristolkanalen der kystlinjen byr på noen av de høyeste klippene i England. I mer enn 3.000 år har bønder latt sauer beite i grønne åser og åpne heier som er hjem for villhester, hjort, fugler og et dødelig kattebeist som hjemsøker heiene i jakten på sau eller en uoppmerksom turgåer.

Siden 1960-årene er det blitt gjort flere observasjoner av det som er blitt kalt «Beistet fra Exmoor» og dyret er blitt beskyldt for å ha drept flere sauer i området. I 1983 hevdet en sauebonde at han hadde mistet mer enn 100 dyr, alle drept ved strupebitt.

Exmoor er populært turistmål og enkelte tilreisende har klart å fange det inn med kameralinsen. Teorier går ut på at det dreier seg om en puma eller svart panter som ble sluppet ut av fangenskap en gang på 60-tallet, da England innførte forbud mot å holde store kattedyr i fangenskap utenfor dyrehager.

Nasjonalparken Exmoor i det sørvestlige England er betraktet som en av Storbritannias vakreste. Her er det gjort flere observasjoner av «Beistet fra Exmoor». Foto: Stuart Allen/Flickr
Nasjonalparken Exmoor i det sørvestlige England er betraktet som en av Storbritannias vakreste. Her er det gjort flere observasjoner av «Beistet fra Exmoor». Foto: Stuart Allen/Flickr

Les også:

Hvor mystisk er denne engelske grotten?

Fjellrevbestanden i nasjonalpark kan dø ut

Vil bevare Dødens jernbane for ettertiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:08 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:39 Reiseforsikring gjelder ikke ved konkurs08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa
Siste nytt
09:19NorgeVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:08VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:39NorgeReiseforsikring gjelder ikke ved konkurs08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa
Populært