Åpen for alle - alltid

Jakten på mystiske monstre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange steder gjøres det god forretning på monster-hungrige turister. Dette er noen av reisemålene der du (muligens) kan få øye på skapninger vitenskapen til nå har avblåst som legender.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordet «monster» er en betegnelse for fabeldyr og uhyrer som hjemsøker legender, mytologi og skrekkfiksjon. Men flere ganger, også i nyere tid, er det blitt brukt for å beskrive møter med underlige skapninger som strider mot alt vitenskapen står for.

Dette ikoniske bildet av «Nessie» ble tatt i 1934. Senere er det blitt avslørt som bløff. Foto: AP Photo
Dette ikoniske bildet av «Nessie» ble tatt i 1934. Senere er det blitt avslørt som bløff. Foto: AP Photo

Monstre er blitt god forretning mange steder rundt om i verden når det gjelder å tiltrekke nyskjerrige turister med innstilte kameralinser. Et klassisk eksempel er Skottlands mest berømte innsjø, Loch Ness . Det svarte, kalde og næringsfattige vannet skal visstnok være hjem for sjøuhyret «Nessie» som er blitt observert gjentatte ganger siden starten av 1930-tallet.

Det første bildet ble tatt av Hugh Gray i november 1933, da han så en skapning på 12 meter dukke opp. Analyser viser at fotografiet er ekte, men det er så utydelig at det ikke holder mål som bevis. Gjennom årene er «Nessie» blitt Skottlands største turistattraksjon, unektelig til stor glede og økonomisk vinning for souvernirselgere, hotell- og restauranteiere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjømonsteret i Seljord

Loch Ness er ikke den eneste sjøen som kan lokke med historier om et sjømonster som lurer i dypet. Du finner liknende steder rundt om i verden, inkludert Seljordvannet i Seljord kommune i Telemark.

Observasjoner gjort de siste tiårene, har alle inntruffet på den varmeste tiden av året. Skeptikerne mener vannet er for næringsfattig til å kunne holde liv i et stort dyr som en sjøorm. Dessuten var Seljord fylt av is for ti tusen år siden, noe som skulle utelukke overlevende fra dinosaurenes tidsalder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Kan det tenkes at det skjuler seg et sjømonster der nede i Seljordvannets mørke dyp? Foto: Wikimedia
Kan det tenkes at det skjuler seg et sjømonster der nede i Seljordvannets mørke dyp? Foto: Wikimedia

Seljordsormen, som i nyere tid har fått kjælenavnet «Selma», brukes aktivt i kommunens markedesføring overfor turister og besøkende. I 2011 ble det bygget et «sjøormtårn» i våtmarka ved Bjørgøyene der man kan speide etter sjømonsteret, og siden 1989 har den prydet kommunevåpenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mener å ha funnet svaret på Loch Ness-gåten

Dinosaurer i Kongo

Da gorillaen ble oppdaget tidlig i det forrige århundre, gikk det opp for ekspertene at dyret de innfødte hadde snakket om faktisk eksisterte. Det ble en påminnelse om at jordens uberørte steder fremdeles kan romme overraskelser, som Kongos uutforskede sumpområder.

«Mokele Mbebe» er navnet på en langhalset dinosaur som med sin lange nakke og kraftige haleparti minner en del om den utdødde apatosauren. Lengden skal være på mellom fem og ti meter, og det sies at den lever av planter på dypt vann og langs bredden av innsjøen Lac Télé tre mil øst for Epéna i den tropiske jungelen nord i Republikken Kongo.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Disney-filmen «Baby: Secret of the Lost Legend» fra 1985 bygger på rapporter om Mokele Mbebe.

Men Kongo skal visstnok ha flere dinosaurer å by på; den fredelige planteeteren «Mbielu-Mbielu-Mbielu », og «Nguma-monene» som skal ha skremmende likheter med rovdinosauren Spinosaurus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært igangsatt flere ekspedisjoner for å finne bevis for at det er hold i fortellingene, foreløpig uten resultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

Dødsorm i Gobiørkenen

Hva sier du til å jakte på en tykk skapning med en lengde på opp mot 1,2 meter, som er giftig ved berøring og i stand til å drepe ved hjelp av elektriske utladninger? Da er det bare å sette deg på flyet til Mongolia, nærmere bestemt Gobiørkenen som er en av verdens største.

(Saken fortsetter under)

Gobiørkenen er rik på rester etter dinosaur, men den skal også skal være hjem for dødsormen. Foto: AFP Photo
Gobiørkenen er rik på rester etter dinosaur, men den skal også skal være hjem for dødsormen. Foto: AFP Photo

Dette ugjestmilde landskapet skal ifølge ryktene være hjem for den blodrøde dødsormen. Lokalbefolkningen beskriver den som en skapning uten synlige øyne, pustehull eller munn. Dødsormen skal etter sigende kun komme frem når det er som varmest på året, fortrinnsvis i juni og juli. Fargen gul skal visst ha tiltrekkende kraft på skapningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GobiTours er en av de som tar turister med ut til områdene der dyret skal være observert. Noen tror det dreier seg som et reptil, en benløs øgle eller et forvokst leddyr av typen tusenben, men til nå er det ikke gjort anerkjente observasjoner.

Les også: Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Nord-Amerikas apeliknende kjemper

I 1967 filmet den tidligere rodeo-cowboyen Roger Patterson sitt møte med en stor, hårete skapning ved Klamath-elven i Humboldt, California. Videoen er fremdeles gjenstand for diskusjon der noen mener den er ekte, mens andre hevder alt vi ser er en mann i gorilladrakt.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Dette opptaket ble omstridt så snart det ble fremkalt i 1967.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sasquatch, også kjent som «Big Foot» i USA, likner i beskrivelse på den like berømte yetien i Himalaya-fjellene - flere meter høye, hårete skapninger som går oppreist med armene hengende ned langs siden. De beskrives som svært sky, og kommuniserer seg imellom ved hjelp av skingrende, hvislende lyder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første nybyggerne hørte indianerne fortelle om store, apeliknende skapninger som holdt til dypt inne i skogene. Siden har hundrevis av mennesker rapportert om møter med hårete kjempeaper.

Dersom du selv vil gå på Sasquatch-jakt, kan kanskje Bigfoot Field Researchers Organization være stedet å begynne.

Les også: Hit vil ambassadørene at du reiser

Sumatras avskyelige skogmann

Det er rapportert om apeliknende vesener rundt omkring på kloden; «Skunk Ape» i Florida, «Yeren» i Kina, «Yowie» i Australia, «Nguoi Rung» i Vietnam og «Fear Iiath» i Skottland - for å nevne noen få.

«Orang Pendek»
«Orang Pendek»

I Sumatras skoger har det kommet flere rapporter om en mystisk skogmann.

Beretningene om «Orang Pendek» har eksistert i flere århundrer hos de innfødte på Sumatra. Men den mystiske skapningen skal også ha vært observert av vestlige forskere i nyere tid, deriblant den britiske tigereksperten Debbie Martyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Orang Pendek» beskrives gjerne som menneskelignende i sin fremferd, men med en kropp dekket av tykk pels og en styrke så stor at de kan dra opp busker med roten.

Les også: La deg sjarmere av Islands utrolige natur

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blodsugende hundeskapning i Puerto Rico

I 1987 kom det meldinger i Puerto Rico om funn av dyr som hester, fugler og geiter med bitemerker, tømt for blod. Dyret fikk navnet chupacabra («geitesuger») fordi det visstnok hadde forkjærlighet for geiter, og er beskrevet som et hundeliknende vesen på størrelse med en liten bjørn.

Siden har historier om den blodsugende skapningen spredt seg til nabolandene i Sør-Amerika, og det er meldt observasjoner så langt nord som Maine i USA. Biologer og viltnemder anser det hele som en vandrehistorie om et fantasidyr.

Reiser du til Puerto Rico der historiene startet for 30 år siden, kan turguidene i Sunset Tours fortelle deg mer om den mystiske skapningen flere eksperter mener i virkeligheten er en rabiesinfisert coyote.
Les også: Verdensarvperlen du ikke visste at du måtte få med deg

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken forsetter under)

Phylis Canion holder et bilde av hva hun mener er en Chupacabra. Hun fant den død like ved gården i Cuero, Texas. Bildet er fra 2007. Foto: AP Photo/Eric Gay
Phylis Canion holder et bilde av hva hun mener er en Chupacabra. Hun fant den død like ved gården i Cuero, Texas. Bildet er fra 2007. Foto: AP Photo/Eric Gay

Store kattedyr på Exmoor-hedene

Landlige Exmoor i Devon og Somerset er en vakker nasjonalpark ved Bristolkanalen der kystlinjen byr på noen av de høyeste klippene i England. I mer enn 3.000 år har bønder latt sauer beite i grønne åser og åpne heier som er hjem for villhester, hjort, fugler og et dødelig kattebeist som hjemsøker heiene i jakten på sau eller en uoppmerksom turgåer.

Siden 1960-årene er det blitt gjort flere observasjoner av det som er blitt kalt «Beistet fra Exmoor» og dyret er blitt beskyldt for å ha drept flere sauer i området. I 1983 hevdet en sauebonde at han hadde mistet mer enn 100 dyr, alle drept ved strupebitt.

Exmoor er populært turistmål og enkelte tilreisende har klart å fange det inn med kameralinsen. Teorier går ut på at det dreier seg om en puma eller svart panter som ble sluppet ut av fangenskap en gang på 60-tallet, da England innførte forbud mot å holde store kattedyr i fangenskap utenfor dyrehager.

Nasjonalparken Exmoor i det sørvestlige England er betraktet som en av Storbritannias vakreste. Her er det gjort flere observasjoner av «Beistet fra Exmoor». Foto: Stuart Allen/Flickr
Nasjonalparken Exmoor i det sørvestlige England er betraktet som en av Storbritannias vakreste. Her er det gjort flere observasjoner av «Beistet fra Exmoor». Foto: Stuart Allen/Flickr

Les også:

Hvor mystisk er denne engelske grotten?

Fjellrevbestanden i nasjonalpark kan dø ut

Vil bevare Dødens jernbane for ettertiden