Kraftig nedgang i turismen:

Egypt sliter med å bevare kulturarven

Sfinksen på Giza-platået med pyramidene i bakgrunnen. Foto: Roderick Eime/ A&K Oak Brook/Flickr.com (CC BY 2.0)
Sfinksen på Giza-platået med pyramidene i bakgrunnen. Foto: Roderick Eime/ A&K Oak Brook/Flickr.com (CC BY 2.0)

Siden revolusjonen i 2011 har antall turister på besøk i Egypt dalt. Det går utover landets mange arkeologiske minnesmerker.

Landets økonomi er skadeskutt etter flere års uro, og det har vært et stort fall i antall turister siden 2011. Disse faktorene bidrar til at Egypt nå sliter med å bevare viktige kulturskatter og landets arkeologiske arv.

Fra Alexandria ved Middelhavet, via den store pyramiden på Giza-platået, det siste av den klassiske verdens «syv underverk», til Aswan i sør; det nordafrikanske landet har en rekke imponerende monumenter fra oldtiden.

I en årrekke ga disse landemerkene en jevn strøm av billettinntekter, som blant annet finansierte vedlikehold.

Men siden revolusjonen i 2011 har antall turister som besøker Egypt gått kraftig ned. Myndighetene søker nå desperat etter alternative inntektskilder.

– Siden januar 2011 har våre inntekter falt dramatisk. Dette har hatt en sterk innvirkning på tilstanden for de egyptiske oldtidsmonumentene, sier den egyptiske ministeren for oltidsminner, Khaled el-Enany, til nyhetsbyrået AFP.

En demonstrant kaster en tåregassgranat tilbake mot politiet under revolusjonen i Egypt i 2011. Landet har vært preget av uro siden. Foto: Nasser Nasser / AP
En demonstrant kaster en tåregassgranat tilbake mot politiet under revolusjonen i Egypt i 2011. Landet har vært preget av uro siden. Foto: Nasser Nasser / AP

Fra mer enn 15 millioner besøkende i 2010 hadde antall turister i Egypt falt til 6,3 millioner i 2015.

Taper flere hundre millioner

Den politisk uroen som drev Hosni Mubarak fra makten i 2011 ble fulgt av et jihadistisk opprør etter at hæren styrtet Mubaraks islamistiske etterfølger Mohamed Morsi i 2013. Mange har revurdert sine ferieplaner til Egypt med dette bakteppet.

Billettinntektene fra slike historiske steder falt til 326 millioner kroner i 2015, fra omkring 1,9 milliarder kroner i 2010.

– Det er katastrofalt, sier Fayza Haikal, egyptolog og professor ved Det amerikanske universitetet i Kairo.

Zahi Hawass, arkeolog og tidligere minister for oldtidsminner, sier landets kulturarv lider som følge av utviklingen.

– Med den manglende finansieringen kan man ikke vedlikeholde noe som helst. Se på museet i Kairo. Det er mørklagt, sier han, med henvisning til det berømte egyptiske museet ved Tahrirplassen i hovedstaden.

Se også: Gresk-romersk tempel gravd frem ved Egypts mest isolerte sted

– Oldtidsminnene forfaller overalt

– Man kan ikke be regjeringen om støtte, fordi økonomien ikke kan bære det. Oldtidsminnene forfaller overalt, sier han.

Administrasjonen av landets kulturskatter krever omkring 38.000 ansatte, inkludert feltarbeidere, teknikere, egyptologer og inspektører, opplyser departementet.

Egypt har vært avhengig av utenlandsk bistand siden kuppet mot Morsi. I fjor besluttet myndighetene å devaluere det egyptiske pundet og la valutaen flyte fritt, som ledd i økonomiske reformer knyttet til et lån fra Det internasjonale pengefondet, IMF.

Les også: Syv historiske plasser som Europa har glemt

Et viktig ledd i et økonomisk oppsving vil være at turistene vender tilbake. De brukte å være en viktig kilde til hard valuta for Egypt.

Gullmasken til kong Tutankhamon kan fremdeles ses i Det egyptiske museet nær Tahrirplassen i Kairo. Tutankhamon var farao i Det gamle Egypt fra cirka 1334-24 f.Kr. Foto: Hassan Ammar / AP
Gullmasken til kong Tutankhamon kan fremdeles ses i Det egyptiske museet nær Tahrirplassen i Kairo. Tutankhamon var farao i Det gamle Egypt fra cirka 1334-24 f.Kr. Foto: Hassan Ammar / AP

Inntil videre forsøker Enany å begrense skadevirkningene.

– Jeg forsøker å ha andre aktiviteter som kan øke inntektene, sier han.

Som et eksempel holdes det egyptiske museet, der man finner Tutankhamons gullmaske og mumiene etter flere kjente faraoer, nå åpent nattestid, forteller statsråden.

Det går også an å kjøpe helårspass, ment å oppfordre egyptere selv til å besøke de kjente minnesmerkene.

Les også: Norge er det tryggeste landet å besøke i 2018

– Utgravningene kan vente

Givere og arkeologiske prosjekter bidrar fremdeles til bevaringen av Egypts kulturskatter, men disse midlene kan ikke dekke alt.

– Restaureringsprosjekter har hovedprioritet, sier Haikal.

– Men flere utgravingsprosjekter har blitt stanset på grunn av manglende midler.

Utgravningene har «ventet i 5000 år og kan fortsatt vente», sier hun, men viktig vedlikeholdsarbeid har også blitt utsatt.

– Som et minimum sørger vi for å identifisere hva som må restaureres, og vi gjør en grunnleggende innsats for å vedlikeholde oldtidsminnene.

Statsråd Enany har også gått inn for å gi publikum adgang til flere minnesmerker, slik det ble gjort med de nylig gjenåpnede gravkamrene til Nefertari og Seti I i Luxor.

Les også: 4.400 år gammelt gravkammer funnet i Egypt

– Send Tutankhamon på reise

Malwai-museet i den sørlige provinsen Minya har også blitt gjenåpnet, etter at en mobb tok seg inn og plyndret det under de blodige opptøyene som fulgte kuppet mot Morsi.

Det store egyptiske museet nær Giza-pyramidene skal også åpnes, i hvert fall delvis, i 2018.

Til enkelte prosjekter kan departementet få øremerkede midler, som med arbeidet som nylig ble gjort ved synagogen i Alexandria og Abu Mena-kirken, et av Unescos verdensarvsteder.

Hawass, som er rådgiver for Enany, sier statsråden behøver mer støtte, og at myndighetene tenker utover Egypt ved å gjennomføre utstillinger i utlandet.

– Hvorfor la Tutankhamon ligge i en mørklagt del av museet i Kairo? Ingen ser det der, sier han.

– Tutankhamon kan gi inntekter!

Se også: Mysteriet om Tutankhamons dolk er løst

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden