Meny

Dette er de tryggeste og de farligste landene du kan reise til

Se video!
Nytt kart avslører at flere favorittdestinasjoner for turister ligger på listen over høyrisikoland.

«Øst, vest, hjemme best» blir det sagt i en gammel regle, og den er til de grader dekkende for det ferske reiserisikokartet for 2017, utarbeidet av International SOS og Control Risks. Kartet er designet for å informere deg om risikonivået du står overfor når du besøker ulike destinasjoner rundt om på kloden.

Syria, Afghanistan, Jemen, Libya, Darfur, Somalia, Sør-Sudan samt regionene Gao, Timbuktu og Kidal i Mali, er vurdert som de farligste stedene du kan reise til. Voldelige angrep fra væpnede grupper rettet mot reisende og utlendinger er stor, samtidig som store deler av landet er utilgjengelige for utlendinger.

(Saken fortsetter under)

Den japanske «krigsturisten» Toshifumi Fujimoto fotografert i gamlebyen i Syrias største by, Aleppo. Foto: AFP Photo/Jm Lopez

Samtidig er turistfavoritter som Mexico og Egypt listet som høyrisikoland for turister. Det er også Colombia, Pakistan og Papua Ny Guinea. Vurderingen sier at her utgjør voldelig kriminalitet eller terrorisme en betydelig direkte eller tilfeldig fare for tilreisende.

Europa, Amerika, Canada og Australia er vurdert som lavrisikoområder. Dersom du vil være på den helt sikre siden neste gang du skal reise på ferie, er Norge, Sverige, Danmark, Island, Finland, Sveits, Luxembourgh og Slovenia de tryggeste alternativene.

Les også: Krigsturisme i Afghanistan - Eventyr eller idioti?

Se det fullstendige kartet her:

Dette betyr kartets fargekoder

GRØNN: Ubetydelig risiko

Utbredelsen av kriminalitet er svært lav. Det er ingen vesentlig politisk vold eller sivil uro. Det er lite sekterisk, rasemessig eller målrettet vold mot utlendinger.

Sikkerhet og nødetater er effektive og infrastruktur er god. Transporttjenester er av høy standard med gode sikkerhetsposter og bare sporadisk reiseavbrudd. Streik som berører viktige tjenester er sjelden.

Trollstigveien forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. I dette bratteste partiet går veien i sikksakk fra innerst i Isterdalen opp til Stigrøra. Foto: Colourbox.com

GUL: Lav risiko

Voldelig kriminalitet er sjelden og rasemessig, sekterisk eller politisk vold eller sivil uro er uvanlig. Dersom terrorisme er en trussel, har gruppene begrenset operativ kapasitet, og terrorhandlinger er sjeldne.

Sikkerhet og nødetatene er tilstrekkelig og infrastruktur er god. Streik og transportbrudd er sjeldne.

ORANSJE: Middels risiko

Periodisk politisk uro, voldelige protester, opprør og / eller sporadiske terrorhandlinger kan oppstå. Reisende og utstasjonerte kan stå overfor risiko for sekterisk eller rasistisk vold og voldskriminalitet.

Varierende kapasitet på sikkerhets- og nødetater, samt infrastruktur. Streik kan forstyrre reisen.

Les også:   Reisemålene som gir frykt og mareritt

(Saken fortsetter under)

Brasil er blant landene som er vurdert til middels risiko. Her fra Fernando de Noronha. Foto: Colourbox

RØD: Høy risiko
Demonstrasjoner er ofte voldelige og kan være rette seg mot eller forstyrre utlendinger. Kapasiteten på lov og orden og sikkerhet kan forverres av problemstillinger tilknyttet landets styresmakter. Voldelig kriminalitet eller terrorisme utgjør betydelige direkte eller tilfeldige risiko for reisende og utlendinger. Sekterisk eller raserelatert vold er vanlig og utlendinger kan være direkte mål. Visse deler av landet er utilgjengelig for reisende.

MØRKERØD: Ekstrem risiko
Statlig kontroll gjør at lov og orden kan være minimal eller fraværende over store områder. Alvorlig trussel for voldelige angrep fra væpnede grupper rettet mot reisende og utlendinger. Offentlige tjenester og transportsystem er knapt funksjonelt. Store deler av landet er utilgjengelige for utlendinger.

Afghanistan kan by på fantastisk landskap og spennende arkeologiske steder. Mange av disse befinner seg i områder som er plaget av opprør. Likevel finnes det noen områder som trygt kan nås med fly. Som for eksempel den antikke byen Bamiyan. Foto: Tracy Summer/Flickr

Les også:

Terrorfrykt gir økte inntekter til Spania

Vokser opp i frykt i Brasils favelaer

Slik finner du de beste reiseforsikringene

Du trenger ikke forsikre deg mot alt

Reise
Populært