– Turistene tror dette er et slags Disneyland

Se video.

Innbyggerne i Venezia er lut lei flommen av turister som daglig oversvømmer den ikoniske byen. Søndag sperret de adgangen for cruiseskipturister med joller.

Byen som er blitt kalt verdens mest romantiske, er kanskje mest kjent for at den synker med en fart på rundt to millimeter i året. Men Venezias største problem er ikke erosjon eller oversvømmelse, men dens viktigste inntektskilde. Daglig ankommer det flere titalls tusenvis av besøkende, hvilket sliter voldsomt på gater, broer og plasser.

Spenningen har ulmet i flere år blant de rundt 55.000 innbyggerne, blant annet har den daglige invasjonen av fullastede cruiseskip fått protestgruppen Comitato NO Grandi Navi til å se rødt. Søndag hadde gruppens medlemmer fått nok og tok til jollene for å sperre inngangen til byen for skipene.

Selfie på Markusplassen

Marco Caberlotto er med i gruppen Generation 90 som ble etablert i sommer. I et intervju med The Guardian, forteller Caberlotto at mer enn 60.000 mennesker besøker Venezia daglig, men at mindre enn halvparten overnatter i selve byen.

(Saken fortsetter under)

VENEZIA: Markusplassen er populær blant turistene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VENEZIA: Markusplassen er populær blant turistene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– I det minste er det enklere å kontrollere turistene som tar inn på hotellene, samtidig som de bringer inntekt til byen. De fleste ønsker derimot bare å ta en selfie på Markusplassen før de går tilbake på cruiseskipet.

– Problemet er at disse turistene tror dette er et slags Disneyland. De bør huske at Venezia er en levende by, mener Caberlotto.

Les også: Ny reisetrend blir stadig mer populær: Bleisure

(Saken fortsetter under)

Ironisk nok er den synkende byens største problem også dens viktigste inntektskilde, nemlig turisttrafikken. Foto: Reuters/Stefano Rellandini
Ironisk nok er den synkende byens største problem også dens viktigste inntektskilde, nemlig turisttrafikken. Foto: Reuters/Stefano Rellandini

Ønsker å innføre Airbnb-skatt

Generation 90 er en kampanjegruppe som består av unge venetianere som blir presset ut av sin egen by. Antallet innbyggere er halvert de siste 50 årene som følge av stadig høyere boligpriser og husleie. En stor andel utleiere velger ifølge gruppen å leie ut til besøkende via Airbnb fremfor til lokale studenter.

Nå ønsker organisasjoner som Generation 90 at det skal innføres et tak for hvor mange besøkende som skal få adgang til byen daglig, tiltak mot cruiseskip og for å takle den stigende boligkrisen. Det er også kommet ønske om å innføres en Airbnb-skatt lik den som er innført i Firenze, der utleier må betale 2,50 Euro (cirka 23,50 kroner) per gjest per natt.

Byens myndigheter er blitt møtt med beskyldninger om passivitet. The Guardian forsøkte å få noen uttalelser på bakgrunn av reaksjonene mot særlig cruiseskipturismen, uten hell.

Les også: Reisemålene som gir frykt og mareritt

Personvernpolicy