Underjordisk dødskanal oppdaget under hellig tempel

Blant Mexicos mest mystiske ruiner har arkeologer oppdaget en kanal som avslører mayafolkets dødsrituale.

Meksikanske arkeologer som graver i mayaruinene i Palenque har oppdaget en gammel kanal under graven til herskeren Pakal. Arkeologene tror kanalen kan være en symbolsk inngangsportal til livet etter døden.

Arkeolog ved ruinene, Arnoldo Gondzalez, mener i skrivende stund at kanalen går langt dypere enn først antatt.

– Vi har så langt funnet 17 meter med kanal, men som vi kan se på nye bilder fortsetter kanalen lenger inn. Dette vil si at kanalen nesten når den nordlige veggen i gravkammeret. Dette er interessant fordi kanalen da går under det viktigste bygget i området, sier Gondzalez.

Les også: Fant 347 kilometer oversvømt maya-grotte

Mystikk i Mexico

Mayaruinene ved Palenque er blant Mexicos mest mystiske ruiner hvor det regelmessig blir gjort nye funn. Ruinene var i 2016 blant landets mest populære turistattraksjoner.

Kanalsystemet ble avdekket ved hjelp av sonarteknologi ved det såkalte Templo de las Inscripciones (inskripsjonstempelet), som huser graven til herskeren Pakal fra 600-tallet.

Den sagnomsuste mayaherskeren regjerte i hele 68 år, det lengste registrerte herredømmet på den vestlige halvkule. At kanalen går under hans grav leder derfor arkeologene til å tro at den er av spesielt viktig betydning.

Blant annet gir kanalen tyngde til en teori basert på inskripsjoner i Pakals gravkammer om at avdøde kun kan nå livet etter døden dersom de senkes ned i vann.

Les også: Fant skjult pyramide på Yucatán

Avansert sivilisasjon

Det gjenstår fortsatt mange spørsmål rundt kanalen, som hvor lang den er og hvor den begynner, men arkeologene har kunnet fastslå at kanalen er eldre enn templet den er bygget under.

– Oppdagelsen endrer perspektivet på hvordan tempelet ble bygget. Nå, med denne nye informasjonen, kan vi se på tempelet med nye øyne, forteller Gondzalez.

Mayafolket hadde sin storhetstid fra rundt år 250 til ca 900 e.Kr. og utviklet blant annet et hieroglyfisk skriftspråk, en dommedagskalender og et svært avansert astronomisk system. Palenque var den viktigste byen i riket fra 600 til 800 e.Kr. og fungerte som kongesete for det mektige Pakal-dynastiet.

Les også: Norsk språk bak eldgammelt indianersagn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus