Ti steder du bør droppe å reise til i 2020

Video: Skal du på ferie neste år, bør du styre unna disse byene. 

Verden er full av fantastiske steder å oppleve, men disse ti populære turistmålene bør kanskje ikke være blant dem. 

Den britiske avisen The Independent har laget en liste over ti turistmål man bør unngå i 2020, om det være seg som følge av overturisme eller overflod av turistfeller.

Brügge, Belgia

Den nydelige og sjarmerende belgiske byen er kanskje en overraskelse på listen, med kanaler og sin rike historie, men byen har opplevd en turistflom som har fått ordfører Dirk De fauw til å innføre en rekke tiltak for å hindre overturistinfisering og «Disneyfisering» av byen. Blant disse er restriksjoner på antall cruiseskip som får anløpe byen og byen har også sluttet å markedsføre dagsturer.

Les også: Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste

Brügge er en nydelig by i Belgia, men nå tar lokale myndigheter grep for å få kontroll på antallet turister. Foto: Scott Gregory
Brügge er en nydelig by i Belgia, men nå tar lokale myndigheter grep for å få kontroll på antallet turister. Foto: Scott Gregory

Island

Sagaøya har i flere år fått stadig økende interesse, og siden 2015 har turismen økt med 80 prosent, fra 1,3 millioner til 2,32 millioner besøkende. Det bor i overkant av 300.000 mennesker på Island.

Les også: Island fortviler over hensynsløse turister: – Dramatisk påvirkning

New Orleans, USA

Byen er verdenskjent for sitt nattliv og historiske nabolag, noe som gjør at turistene flokker seg til Louisiana-byen ved Mississippis utløp. Men nå har lokalbefolkningen begynt å protestere mot turismen, og ifølge Independent er det fem ganger så mange turister pr. beboer i sentrum av New Orleans, som i sentrum av Venezia.

Les også: – New Orleans er en arkitekturelskers paradis

New Orleans er kjent for yrende nattliv, kultur og helt spesiell arkitektur. Foto: f11photo / Shutterstock / NTB scanpix
New Orleans er kjent for yrende nattliv, kultur og helt spesiell arkitektur. Foto: f11photo / Shutterstock / NTB scanpix

Roma, Italia

«Den evige byen» er et populært turistmål for mange nordmenn, men har også i flere år slitt med å takle de enorme mengdene turister som kommer hvert år, spesielt på våren og sommeren. Det har ført til at byen har innført restriksjoner som at menn ikke får gå toppløse. Byen har også innført bøter for å spise grisete mat ved Trevi-fontenen eller ta med trillekoffert opp Spansketrappen.

Les også: Dette kan gi deg klekkelig bot i Roma

Spansketrappen i Roma, eller Scala di Spagna som den heter på italiensk, er et populært hvilested for turister som besøker byen. Det blir det nå slutt på. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Spansketrappen i Roma, eller Scala di Spagna som den heter på italiensk, er et populært hvilested for turister som besøker byen. Det blir det nå slutt på. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Komodo, Indonesia

Komodovaranen er det nærmeste vi kommer en ekte drage. Foto: BBC Earth
Komodovaranen er det nærmeste vi kommer en ekte drage. Foto: BBC Earth

«Drage-øya» Komodo er hjemmet til komodovaranen, verdens største nålevende øgleart. Men stadig synkede antall øgler har fått myndighetene til å sette på turistbremsene. Først truet de med å stenge hele øya for turister, men nå har de i stedet tatt til takke med å innføre en høy turistskatt, med priser opp mot 10.000 norske kroner for et års tilgang til verdensarven.

Les også: Indonesia vil ikke stenge «drage-øya» for turister likevel

Kyoto, Japan

Byen er kjent som Japans uoffisielle kulturhovedstad med historiske bygninger på verdensarvlisten. Nå har lokalbefolkningen protestert mot «halvnakne turgåere, turister som bryter seg inn i hager og alt for lange bildeposeringer». Det har ført til at også japanske turistmyndigheter har anerkjent problemet

– Japan forstår frustrasjonen fra både reisende og beboer. Vi jobber fokusert for å finne midler som skaper et miljø for bærekraftig turisme, sier en talsperson for Japans turistkontor til Independent.

Les også: Japansk politi lei av å forklare veien for turister

Amsterdam, Nederland

Tulipanbyen med de verdenskjente kanalen har også stoppet med å aktivt promotere byen som turistattraksjon. Byen med omtrent én million innbyggere får årlig besøk av omtrent 17 ganger så mange. En kampanje kalt «Untourist Amsterdam» jobber for å geleide flere turister ut av sentrum og mot aktiviteter utenfor byen for å lette på trykket.

Les også: Slik kan storbyene få bukt med plagsom masseturisme

Uluru, Australia

Australias mest kjente fjell ble i oktober stengt for turister. Den berømte steinformasjonen skal ikke lenger kunne klatres og turister som forsøker å bryte forbudet, kan vente seg heftige bøter.

Les også: Siste sjanse til å klatre opp på Australias mest kjente fjell

Uluru, også kjent som Ayers Rock, er en av Australias mest kjente turistattraksjoner. Fjellet er hellig for aboriginene, og myndighetene innførte derfor permanent forbud mot å klatre opp fjellet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Uluru, også kjent som Ayers Rock, er en av Australias mest kjente turistattraksjoner. Fjellet er hellig for aboriginene, og myndighetene innførte derfor permanent forbud mot å klatre opp fjellet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Venezia, Italia

Denne byen er kanskje ingen overraskelse på listen da den lenge har slitt med overturistinfisering. Høstens oversvømmelse gikk hardt inn på byens innbyggere, som er spesielt lei turistene som kommer med de gigantiske cruiseskipene.

Les også : Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år

Machu Picchu, Peru

Perus desidert mest berømte turistattraksjon innehar nok en plass på manges liste over steder de ønsker å besøke før de dør. Verdensarven blir nå ikke like tilgjengelig lengre, da det har blitt innført restriksjoner på hvor mange turister som kan besøke inka-ruinene av gangen. Det er planlagt en ny internasjonal flyplass nær ruinene som har fått lokalbefolkningen til å rase.

Les også: Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu

Machu Picchu-ruinene i Peru er meget godt bevart, og anses av de fleste som det fremste symbolet på inkakulturen. Foto: Colourbox
Machu Picchu-ruinene i Peru er meget godt bevart, og anses av de fleste som det fremste symbolet på inkakulturen. Foto: Colourbox

Personvernpolicy