Denne gaten er så smal at du risikerer å sette deg fast

VIDEO: Gågata er så smal at den er utstyrt med trafikklys. Her kan ikke to personer møtes.  
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prahas smaleste bygate er ikke for overvektige eller folk med klaustrofobi. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

PRAHA, TSJEKKIA (ABC Nyheter): Rett ved Prahas berømte Karlsbro ligger en attraksjon av det smale slaget.

Dette er Vinarna Certovka, en gate som er 50 centimeter bred på det smaleste og som har trafikklys i hver ende for å unngå at folk kolliderer i hverandre. Her er det nemlig bare mulig å bevege seg i én retning av gangen.

Gaten, som ligger skvist mellom to bygninger i et gammelt nabolag som kalles Mala Strana, ble opprinnelig brukt som en branngate for å sikre kjapp tilgang på vann fra elven Moldau (tsjekkisk: Vltava) rett nedenfor.

Les også: Her kjører toget gjennom markedet – hver dag

Trafikklys

Opprinnelig ble gaten brukt som branngate for å gi brannmannskap lett tilgang på vann fra elven. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Opprinnelig ble gaten brukt som branngate for å gi brannmannskap lett tilgang på vann fra elven. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

I dag brukes imidlertid gaten som passasje til en restaurant. Og skulle du være av det pirkete slaget er den vel mer en trapp enn en gate av den klassiske sorten. Det har imidlertid ikke forhindret turistene fra å strømme til den spesielle gaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Særlig etter at det ble montert trafikklys i hver ende begynte Vinarna Certovka å seile opp som en finurlig attraksjon for turister i den tsjekkiske hovedstaden på jakt etter en morsom opplevelse eller et gøyalt Instagram-motiv.

Dame satte seg fast

Men du bør altså ikke være spesielt overvektig eller ha anlegg for klaustrofobi dersom du tenker å avlegge gaten et besøk. Det forteller restaurant-servitør Martin som ABC Nyheter snakket med da vi besøkte gaten i slutten av september.

– For fire, fem år siden var det en tysk, middelaldrende dame som satte seg fast midt i gaten, ler Martin.

– Damen var overvektig og satt bom fast. Hun kom seg verken fram eller tilbake. Til slutt måtte vi bare kontakte brannvesenet som hjalp med å få henne lirket ut.

Verdens smaleste ligger i Tyskland

Og skulle ikke Vinarna Certovka være smal nok er det bare å dra over grensen til nabolandet Tyskland. Der finnes nemlig det som etter Guinness Rekordboks vurderinger regnes som verdens smaleste gate.

I gamlebyen i byen Reutlingen, rett ved Stuttgart, ligger vesle Spreuerhofstraße. Denne gaten er bare 31 centimeter på det smaleste og har en gjennomsnittsbredde på 40 centimeter.

Les også: Dette er verdens bratteste gate