Nå vet forskerne hvorfor Machu Picchu ligger der det ligger

Video: Det er flere grunner til Machu Picchus beliggenhet.

– Plasseringen er ikke tilfeldig, sier brasiliansk geolog om den imponerende inkabyen høyt oppe på en fjelltopp i Andesfjellene. 

Inkabyen Machu Picchu i Peru har bergtatt og begeistret siden den ble gjenoppdaget i 1911. Den imponerende ruinbyen høyt oppe i de peruanske fjellene stammer fra inkariket og var bebodd helt fram til den spanske erobringen i 1532.

Machu Picchu består av omkring 200 byggverk av stein, og arkeologiske undersøkelser tyder på at byen fungerte som en slags ferieby for de øvre klassene i inkasamfunnet.

Men hvorfor byen ble anlagt på akkurat denne fjelltoppen, rundt 2200 meter over havet, har det vært knyttet usikkerhet til?

Nå tror geologer at de har funnet svaret.

– Plasseringen er ikke tilfeldig, sier geolog Rualdo Menegat fra det Føderale Universitetet i Rio Grande do Sul (UFRGS), Brasil.

Les også: Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu

Overskudd av steiner

Sammen med en forskergruppe har de sammenlignet data fra satellittbilder og målinger fra bakken og funnet ut at den kjente inkabyen ligger akkurat i forkastningen (bruddflater i fjell, journ.anm) der tektoniske plater møtes.

Denne forkastningen har gjennom millioner av år ført til et rikt overskudd av steiner, som igjen har gitt inkaene bygningsmaterialet de trengte for å bygge den imponerende fjellbyen.

– Det ville vært umulig å bygge et slikt sted høyt oppe på en fjelltopp dersom ikke steinmaterialet allerede hadde vært brutt opp, forklarer Menegat ifølge nettstedet Science Alert.

Mange av byggverkene i Machu Picchu har steiner som er satt sammen så presist at man ikke en gang får et bankkort imellom. Å konstruere disse steinene har tatt mindre tid og energi fordi Machu Picchu ligger der det ligger.

Noen av forkastningene forskerne har identifisert, strekker seg over 175 kilometer i lengde, skriver avisen Daily Mail som gjengir forskernes funn.

Les også: Machu Picchus nabo

Saken fortsetter under bildet

Machu Picchu ble grunnlagt på toppen av et fjell rundt år 1440 og var bebodd fram til den spanske erobringen av Peru i 1532. De spanske erobrerne fant imidlertid aldri fram til den berømte inkabyen, og byen gikk i glemmeboken fram til den ble gjenoppdaget i 1911.Foto: AFP / NTB scanpix.
Machu Picchu ble grunnlagt på toppen av et fjell rundt år 1440 og var bebodd fram til den spanske erobringen av Peru i 1532. De spanske erobrerne fant imidlertid aldri fram til den berømte inkabyen, og byen gikk i glemmeboken fram til den ble gjenoppdaget i 1911.Foto: AFP / NTB scanpix.

Geologiske krysspunkter

Machu Picchu ligger nøyaktig der bruddflatene som går nordøst-sørvest og nordvest-sørøst møtes. Andre inkabyer, som for eksempel Ollantaytambo, Pisac og Cusco, er plassert på tilsvarende geologiske krysspunkter i Peru.

Selv bygningene og trappene i Machu Picchu gjenspeiler til en viss grad forkastningene inkabyen er bygget på, hevder Rualdo Menegat.

Ifølge forskerne er det ikke bare tilgangen på byggematerialer som har fått inkaene til å bygge Machu Picchu der byen ligger. Bruddlinjene i fjellet, som gjorde det lett å hente ut stein, førte også til svært god drenering av overskuddsvann.

Det har hjulpet innbyggerne til å unngå oversvømmelser i perioder med kraftig nedbør, som av og til skjer i regionen, og er trolig også en av grunnene til at Machu Picchu er så godt bevart i dag, selv snart 600 år etter at byen først ble grunnlagt.

Studien ble nylig presentert på årsmøtet til Amerikas Geologiske Forening, skriver Science Alert.

Les også: Sjekk detaljene i inkabyen Machu Picchu

Video: En sjelden gnager ble fotografert for første gang i Machu Picchu i sommeren 2018:

Verdensarv

I dag anses Machu Picchu som det fremste symbolet på inkakulturen og riket som hersket over store områder i Sør-Amerika fra begynnelsen av 1400-tallet til spaniernes erobring i 1532.

Årlig lokker den imponerende byen rundt 1,5 millioner turister. Det er dobbelt så mange som det UNESCO har anbefalt som forsvarlig.

I 2014 ble det innført krav om at utenlandske turister bare skal få besøke den historiske byen sammen med en guide. I 2017 stengte myndighetene Machu Picchu midt på dagen, slik at det kun er tillatt med morgen- og ettermiddagsbesøk.

Erfaringen har imidlertid vist at de aller fleste turistene foretrekker å komme tidlig på morgenen for å få så mange timer som mulig for å oppleve den historiske byen.

Video: Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu:

Les også: Inkabyen Machu Picchu begrenser tilgangen

Personvernpolicy