En av verdens eldste bosettinger legges under vann:

Siste sjanse til å se tyrkisk oldtidsby

12.000 år gamle Hasankeyf vil snart forsvinne. Den eldgamle oldtidsbyen ved Tigris sin bredd sørøst i Tyrkia ofres når myndighetene åpner en ny kunstig innsjø. Foto: Reuters / NTB scanpix.
12.000 år gamle Hasankeyf vil snart forsvinne. Den eldgamle oldtidsbyen ved Tigris sin bredd sørøst i Tyrkia ofres når myndighetene åpner en ny kunstig innsjø. Foto: Reuters / NTB scanpix.

I dag ligger 12.000 år gamle Hasankeyf stille ved Tigris' bredder. Snart vil oldtidsbyen ligge tapt under 60 meter med vann.

Byen Hasankeyf sørøst i Tyrkia regnes for å være en av verdens eldste bosetninger. I 12.000 år har mennesker bodd her, ved elven Tigris sine bredder - midt i det som ansees for å være selve sivilisasjonens vugge.

Den gamle oldtidsbyen består av tusenvis av huler, kirker, eldgamle minareter og gravsteder - og har stått gjennom mektige riker og kulturer som Mesopotamia, bysantinerne, araberne og Det ottomanske riket.

Den har overlevd alt.

Nå har imidlertid byen møtt sitt endelikt: Et enorm vannreservoar som langsomt vil drukne byen og legge dens tusenårige historie under 60 meter med vann.

I 2006 startet tyrkiske myndigheter det kontroversielle arbeidet med å demme opp elven Tigris i Ilisu-dammen for å sørge for bedre strømforsyning i området. Når dammen står ferdig vil den være Tyrkias fjerde største og kunne generere 4.200 gigawatt med strøm i året. Og Hasankeyf vil forsvinne. For alltid.

Må flytte innen 8. oktober

Ifølge avisen The Guardian er byen bare uker unna å være tapt. Tyrkiske myndigheter har gitt de rundt 6000 innbyggerne frist til 8. oktober med å flytte fra byen. Etter det vil den historiske byen bli stengt for besøk.

– Dette er ikke bare vår historie. Hasankeyf er alles historie, fordi det er menneskehetens historie, sier Ridvan Ayhan til The Guardian.

Ayhan ble født i en av Hasankeyfs utallige huler, huler hugget ut i klippene som omringer byen, og er en av flere aktivister som jobber for å utsette prosessen.

Utbygningsplanene har skapt internasjonal protest og flere land har trukket seg fra finansieringen.

Også lokale myndigheter har tatt til orde for å stanse ødeleggelsene. I 2017 lenket Mehmet Ali Aslan, parlamentsmedlem fra Batman i Folkets demokratiske parti (HDP), seg til en klippe for å vise sin avsky mot prosjektet.

– Det får meg til å tenke på IS-bombingen av Palmyra eller da Taliban ødela de store Buddha-statuene. Når historiske steder ødelegges som dette ser jeg på det som terrorisme, sa Aslan til tyske Deutsche Welle.

Alle protester har vært nytteløse hittil.

Så sent som i vinter ble det gjort forsøk på å stanse prosjektet via Den europeiske menneskerettsdomstolen, ved å peke på at prosjektet ville ødelegge Tyrkias kulturarv. Forsøket feilet.

– Vi har bedt om at området skal gjøres om til et friluftsmuseum, men myndighetene gikk ikke med på det. Dersom du graver i bakken her, så finner du lag på lag med kultur, forteller Ayhan til The Guardian.

Les også: Babylon-ruiner på UNESCOs verdensarvliste

En av verdens viktigste

I 2014 skrev National Geographic at kun en femtedel av det historiske området rundt byen var gravd fram. Lokale arkeologer antok da at 85 prosent av det gjenværende ville bli oversvømt før utgravingene er ferdige.

I 2010 utropte den anerkjente Smithsonian-stiftelsen byen som en av verdens ti viktigste, truede kulturskatter.

Ifølge aksjonister vil nærmere 80.000 mennesker måtte flytte fra området etter hvert som vannet stiger. 199 bosetninger vil bli oversvømt. Tusenvis av menneskeskapte huler vil drukne, og hundrevis av historiske og religiøse steder vil forsvinne og bli borte.

– Myndighetene respekterer ikke en gang de døde. De er barbarer, sier Ayhan.

Aksjonistene mener også at damprosjektet vil bli en katastrofe for miljøet, og at det biologiske mangfoldet vil lide, særlig gjelder det en rekke sårbare og utrydningstruede arter som holder til i området, skriver avisen.

Bare åtte historiske monumenter har blitt reddet fra Hasankeyfs. Det inkluderer et tårn fra det som antas å være verdens eldste universitet, halvparten av en gammel romersk byport og en haman (et tyrkisk bad) fra 1400-tallet for kvinner. Disse har blitt fraktet tre kilometer unna.

Har bygget ny by tre kilometer unna

Tre kilometer unna har tyrkiske myndigheter også bygget «Nye Hasankeyf» for 700 av familiene som blir tvangsflyttet. Omlag en femtedel av Hasankeyfs innbyggere har hittil flyttet inn.

Mange mener imidlertid at den nye byen er en dårlig erstatning for byen de må flytte fra.

En av innbyggerne The Guardians journalister har snakket med sier han ikke får lov til å ta med seg buskapet sitt til den nye bosetningen, og har vært nødt til å selge unna alle geitene sine. Andre reagerer på at store familier blir tvunget til å bo i samme hus på det nye stedet.

I mellomtiden søker folk fra hele regionen til Hasankeyf for å se den for siste gang og ta farvel med den historiske byen.

Les også: Slik høres verdens eldste melodi ut

Hakan Ozoglu, professor i historie ved University of Central Florida, mener fordelene med det nye damprosjektet ikke er i nærheten av potensialet en satsning på turisme kunne gi. Han mener en registrering som verdensarv hos Unesco ville vært uvurderlig.

– Jeg kan knapt tenke meg et annet sted i verden som mer fortjener en plass der, sier Ozogly til Guardian.

Saken fortsetter under bildet

Verdens lengste steinbro skal en gang ha krysset elven Tigris her. Ifølge historien skal Marco Polo ha krysset broen på sin ferd langs Silkeveien. Nå skal hele området legges under vann. Foto: Wikimedia Commons.
Verdens lengste steinbro skal en gang ha krysset elven Tigris her. Ifølge historien skal Marco Polo ha krysset broen på sin ferd langs Silkeveien. Nå skal hele området legges under vann. Foto: Wikimedia Commons.

Ikke søkt om å bli verdensarv

Søknaden om å bli anerkjent som verdensarv må imidlertid komme fra offisielt hold, og ifølge flere medier har tyrkiske myndigheter ikke tatt kontakt med UNESCO for å få Hasankeyf registrert.

– Tyrkia har ikke sendt noen offisiell søknad, ikke en gang for å få Hasankeyf inkludert i den midlertidige listen, sier Metchild Rössler, direktør for UNESCOs verdensarvsenter til tyske Deutsche Welle.

Les også: Ballong-bonanza over Tyrkias utenomjordiske landskap

Fordi det ikke har kommet noen offisielle søknader, har de heller ikke undersøkt hvorvidt byen møter kriteriene for å bli anerkjent som verdensarv.

Det tyrkiske departementet for kultur og turisme har ikke kommentert saken overfor The Guardian, men en talsperson for det tyrkiske departementet for energi og naturressurser sier i en kort kommentar følgende til den britiske avisen:

– Hvorfor vil dere snakke om Hasankeyf, når vi har så mange andre prosjekter?

Mens innbyggerne venter på at de nådeløse flomportene åpnes opp, og vannet sakte sluker den historiske byen, fortsetter aktivister kampen for å redde Hasankeyf. De mener de ikke har noe valg.

– Om vi ikke gjør noe, vil barna våre en gang spytte på våre graver og spørre: Hvorfor reddet dere ikke Hasankeyf?

Les også: Denne brua er nesten 3000 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Frykter personer har gått gjennom isen i Troms – stor redningsaksjon iverksatt18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort
Siste nytt
18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgeFrykter personer har gått gjennom isen i Troms – stor redningsaksjon iverksatt18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort
Populært