En av verdens eldste bosettinger legges under vann:

Siste sjanse til å se tyrkisk oldtidsby

12.000 år gamle Hasankeyf vil snart forsvinne. Den eldgamle oldtidsbyen ved Tigris sin bredd sørøst i Tyrkia ofres når myndighetene åpner en ny kunstig innsjø. Foto: Reuters / NTB scanpix.
12.000 år gamle Hasankeyf vil snart forsvinne. Den eldgamle oldtidsbyen ved Tigris sin bredd sørøst i Tyrkia ofres når myndighetene åpner en ny kunstig innsjø. Foto: Reuters / NTB scanpix.

I dag ligger 12.000 år gamle Hasankeyf stille ved Tigris' bredder. Snart vil oldtidsbyen ligge tapt under 60 meter med vann.

Byen Hasankeyf sørøst i Tyrkia regnes for å være en av verdens eldste bosetninger. I 12.000 år har mennesker bodd her, ved elven Tigris sine bredder - midt i det som ansees for å være selve sivilisasjonens vugge.

Den gamle oldtidsbyen består av tusenvis av huler, kirker, eldgamle minareter og gravsteder - og har stått gjennom mektige riker og kulturer som Mesopotamia, bysantinerne, araberne og Det ottomanske riket.

Den har overlevd alt.

Nå har imidlertid byen møtt sitt endelikt: Et enorm vannreservoar som langsomt vil drukne byen og legge dens tusenårige historie under 60 meter med vann.

I 2006 startet tyrkiske myndigheter det kontroversielle arbeidet med å demme opp elven Tigris i Ilisu-dammen for å sørge for bedre strømforsyning i området. Når dammen står ferdig vil den være Tyrkias fjerde største og kunne generere 4.200 gigawatt med strøm i året. Og Hasankeyf vil forsvinne. For alltid.

Må flytte innen 8. oktober

Ifølge avisen The Guardian er byen bare uker unna å være tapt. Tyrkiske myndigheter har gitt de rundt 6000 innbyggerne frist til 8. oktober med å flytte fra byen. Etter det vil den historiske byen bli stengt for besøk.

– Dette er ikke bare vår historie. Hasankeyf er alles historie, fordi det er menneskehetens historie, sier Ridvan Ayhan til The Guardian.

Ayhan ble født i en av Hasankeyfs utallige huler, huler hugget ut i klippene som omringer byen, og er en av flere aktivister som jobber for å utsette prosessen.

Utbygningsplanene har skapt internasjonal protest og flere land har trukket seg fra finansieringen.

Også lokale myndigheter har tatt til orde for å stanse ødeleggelsene. I 2017 lenket Mehmet Ali Aslan, parlamentsmedlem fra Batman i Folkets demokratiske parti (HDP), seg til en klippe for å vise sin avsky mot prosjektet.

– Det får meg til å tenke på IS-bombingen av Palmyra eller da Taliban ødela de store Buddha-statuene. Når historiske steder ødelegges som dette ser jeg på det som terrorisme, sa Aslan til tyske Deutsche Welle.

Alle protester har vært nytteløse hittil.

Så sent som i vinter ble det gjort forsøk på å stanse prosjektet via Den europeiske menneskerettsdomstolen, ved å peke på at prosjektet ville ødelegge Tyrkias kulturarv. Forsøket feilet.

– Vi har bedt om at området skal gjøres om til et friluftsmuseum, men myndighetene gikk ikke med på det. Dersom du graver i bakken her, så finner du lag på lag med kultur, forteller Ayhan til The Guardian.

Les også: Babylon-ruiner på UNESCOs verdensarvliste

En av verdens viktigste

I 2014 skrev National Geographic at kun en femtedel av det historiske området rundt byen var gravd fram. Lokale arkeologer antok da at 85 prosent av det gjenværende ville bli oversvømt før utgravingene er ferdige.

I 2010 utropte den anerkjente Smithsonian-stiftelsen byen som en av verdens ti viktigste, truede kulturskatter.

Ifølge aksjonister vil nærmere 80.000 mennesker måtte flytte fra området etter hvert som vannet stiger. 199 bosetninger vil bli oversvømt. Tusenvis av menneskeskapte huler vil drukne, og hundrevis av historiske og religiøse steder vil forsvinne og bli borte.

– Myndighetene respekterer ikke en gang de døde. De er barbarer, sier Ayhan.

Aksjonistene mener også at damprosjektet vil bli en katastrofe for miljøet, og at det biologiske mangfoldet vil lide, særlig gjelder det en rekke sårbare og utrydningstruede arter som holder til i området, skriver avisen.

Bare åtte historiske monumenter har blitt reddet fra Hasankeyfs. Det inkluderer et tårn fra det som antas å være verdens eldste universitet, halvparten av en gammel romersk byport og en haman (et tyrkisk bad) fra 1400-tallet for kvinner. Disse har blitt fraktet tre kilometer unna.

Har bygget ny by tre kilometer unna

Tre kilometer unna har tyrkiske myndigheter også bygget «Nye Hasankeyf» for 700 av familiene som blir tvangsflyttet. Omlag en femtedel av Hasankeyfs innbyggere har hittil flyttet inn.

Mange mener imidlertid at den nye byen er en dårlig erstatning for byen de må flytte fra.

En av innbyggerne The Guardians journalister har snakket med sier han ikke får lov til å ta med seg buskapet sitt til den nye bosetningen, og har vært nødt til å selge unna alle geitene sine. Andre reagerer på at store familier blir tvunget til å bo i samme hus på det nye stedet.

I mellomtiden søker folk fra hele regionen til Hasankeyf for å se den for siste gang og ta farvel med den historiske byen.

Les også: Slik høres verdens eldste melodi ut

Hakan Ozoglu, professor i historie ved University of Central Florida, mener fordelene med det nye damprosjektet ikke er i nærheten av potensialet en satsning på turisme kunne gi. Han mener en registrering som verdensarv hos Unesco ville vært uvurderlig.

– Jeg kan knapt tenke meg et annet sted i verden som mer fortjener en plass der, sier Ozogly til Guardian.

Saken fortsetter under bildet

Verdens lengste steinbro skal en gang ha krysset elven Tigris her. Ifølge historien skal Marco Polo ha krysset broen på sin ferd langs Silkeveien. Nå skal hele området legges under vann. Foto: Wikimedia Commons.
Verdens lengste steinbro skal en gang ha krysset elven Tigris her. Ifølge historien skal Marco Polo ha krysset broen på sin ferd langs Silkeveien. Nå skal hele området legges under vann. Foto: Wikimedia Commons.

Ikke søkt om å bli verdensarv

Søknaden om å bli anerkjent som verdensarv må imidlertid komme fra offisielt hold, og ifølge flere medier har tyrkiske myndigheter ikke tatt kontakt med UNESCO for å få Hasankeyf registrert.

– Tyrkia har ikke sendt noen offisiell søknad, ikke en gang for å få Hasankeyf inkludert i den midlertidige listen, sier Metchild Rössler, direktør for UNESCOs verdensarvsenter til tyske Deutsche Welle.

Les også: Ballong-bonanza over Tyrkias utenomjordiske landskap

Fordi det ikke har kommet noen offisielle søknader, har de heller ikke undersøkt hvorvidt byen møter kriteriene for å bli anerkjent som verdensarv.

Det tyrkiske departementet for kultur og turisme har ikke kommentert saken overfor The Guardian, men en talsperson for det tyrkiske departementet for energi og naturressurser sier i en kort kommentar følgende til den britiske avisen:

– Hvorfor vil dere snakke om Hasankeyf, når vi har så mange andre prosjekter?

Mens innbyggerne venter på at de nådeløse flomportene åpnes opp, og vannet sakte sluker den historiske byen, fortsetter aktivister kampen for å redde Hasankeyf. De mener de ikke har noe valg.

– Om vi ikke gjør noe, vil barna våre en gang spytte på våre graver og spørre: Hvorfor reddet dere ikke Hasankeyf?

Les også: Denne brua er nesten 3000 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk
Siste nytt
14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk
Populært