Gikk du glipp av denne sveitsiske vinfesten? Da må du vente en generasjon

Det blir lenge til neste gang. Vinbrorskapet på bredden av av Genfersjøen har siden 1797 arrangert en storslagen fest for sin vinkultur.

VEVEY, SVEITS (ABC Nyheter): 1 million sveitsere tar ikke feil.

Det er en opplevelse for livet å være i småbyen Vevey på nordkysten av Genfersjøen når det urgamle vinbrorskapet, Confrérie des Vignerons, med en storslagen festival hyller regionens vinkultur - med utsikt til Alpene på den andre siden av innsjøen.

VEVEY: Festivalbyen er omgitt av vinmarker. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VEVEY: Festivalbyen er omgitt av vinmarker. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Og i år, faktisk, går festen, Fête de Vignerons, av stabelen fra 18. juli til 11. august. Festen ventes altså å trekke 1 million besøkende i løpet av den snaue måneden.

De som ikke får den med seg denne gang, har lang tid på å forberede seg på.

For brorskapet avholder sin festival kun én gang per generasjon.

Slik kommer du til Vevey:

Fra Norge: Hvis du ikke tar tog, fly til Genéve.

Derfra tar du en togreise med det fantastisk presise sveitsiske jernbaneselskapet SBB CFF FFS (navn på de tre offisielle språkene tysk, fransk og retoromansk). Rutetider og kjøp av billett på deres hjemmeside.

Overnatting: Hvis du overnatter på hotell gir det deg gratis reise med det tette nettet av bussruter lokalt, samt 50 prosent avslag på inngangsbilletten til mange severdigheter.

Ting å se: Vevey og omgivelsene, som lett kan nås med tog eller buss, har mange severdigheter.

Få ideer på kantonen Vauds turistside

Finn kart over hele Sveits

Det vil si, de kniper litt inn denne gangen siden det er «kun» 20 års opphold siden forrige festival i 1999.

Under Napoleonskrigene og de to verdenskrigene droppet brorskapet for øvrig festlighetene.

Så langt har evenementet funnet sted 12 ganger i historien.

Uansett - Vevey som ligger i det vakre kystlandskapet midt mellom Lausanne og Montreux, er vel verdt et besøk også innimellom disse sjeldne begivenhetene.

FESTIVALSTEMNING: Trangt om saligheten på strandpromenaden når Vevey setter vin og mat på dagsorden. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FESTIVALSTEMNING: Trangt om saligheten på strandpromenaden når Vevey setter vin og mat på dagsorden. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

For vin og mat flommer hvert år, landskapet som har fått UNESCO-status er en fryd for øyet og her er mye å se. Mer om det siden.

– En godt bevart hemmelighet

ABC Nyheter opplevde den unike vinfesten på selveste nasjonaldagen i Sveits 1. august, og fikk i tillegg oppleve Pavens sveitsiske soldatvakter Sveitsergarden.

En avdeling av dem fikk for anledningen reise hjem fra Roma for å marsjere i Vevey.

Men først og fremst nyter folkemylderet langs strandpromenaden kilometerlange rekker av vin- og matboder fra alle kantonene i Sveits - samt fra andre land.

For ikke å snakke om den storslagne forestillingen som spilles hver dag, med 5600 opptredende i de mest fantasifulle og fargerike drakter, 900 korister (!) og 240 musikere som framfører et drømmeaktig eventyr.

Det skjer på en midlertidig stadion med plass til 20.000 tilskuere satt opp på byens markedsplass.

I løpet av festivalen får hver av de 26 kantonene i Sveits hver sin dag til å presentere seg.

SVEITSISK TOTNING: Michel Horacsek er på sin tredje generasjonsfest til vinens pris. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SVEITSISK TOTNING: Michel Horacsek er på sin tredje generasjonsfest til vinens pris. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

På forhånd traff vi en vaskekte totning, det vil si nesten vaskekte. Michel Horacsek er nemlig født og oppvokst i vinterassene rett overfor Vevey. Han deltar på den store festen for tredje gang.

– Sveitsisk vin er veldig god. Men det er en godt bevart hemmelighet for det er nesten ingen eksport, forteller Horacsek, som fryder seg ved tanken på den store festen (se videoen øverst).

Arrangørene venter at det vil bli drukket mellom 300.000 og 500.000 flasker sveitsisk vin under den storslagne festen.

Se også: Fantastisk utsikt fra Europas høyeste jernbanestrekning

Vinbønder med kua på topp

En hymne til jorda, til tradisjonene som overbringes fra generasjon til generasjon, som kombinerer det urgamle og nåtiden hver gang det arrangeres.

STORSLAGENT: Det preger bybildet når 5600 opptredende, en tredjedel av innbyggertallet, deltar i hver sine av 70 ulike, forseggjorte kostymer. Her en familie ABC Nyheter traff etter forestillingen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
STORSLAGENT: Det preger bybildet når 5600 opptredende, en tredjedel av innbyggertallet, deltar i hver sine av 70 ulike, forseggjorte kostymer. Her en familie ABC Nyheter traff etter forestillingen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Slik presenterer arrangørene showet, som skal vise vinbondens liv gjennom skiftende årstider i ett år.

Hovedpersonene er en bestefar som innvier lille Julie i vintradisjonenes hemmeligheter.

Vinbøndene er ikke seg selv nok. De omfavner også sine yrkessøsken i andre jordbruksproduksjoner.

Høydepunktet er faktisk en hyllest til melkekua.

Siden 1819 er den vakre sangen Ranz des vaches blitt avsunget idet bøndene leier sine kyr inn på stadion. Da blir det høytidsstemning på tribunene.

Filosofen og komponisten Jean-Jacques Rosseau gjorde faktisk sangen kjent i Europa ved å omtale den i sin «Dictionnaire de la musique» i 1767.

Les også: Sveits åpnet verdens lengste hengebro for gående

Vel verdt å besøke Chaplins hus

CHAPLINS BY: Charlie Chaplin levde lykkelige år ved Vevey. Statuen på strandpromenaden er populær blant turister. Eiendommen hans er nå museum. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
CHAPLINS BY: Charlie Chaplin levde lykkelige år ved Vevey. Statuen på strandpromenaden er populær blant turister. Eiendommen hans er nå museum. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Tilbake til nåtiden:

Vevey er et godt utgangspunkt for opplevelser også utenom de svært så sjeldne festivalene.

ÅPENT HUS: Chaplins praktfulle bolig er nå museum. Bak bygningen her monterte norsksveitsiske Michel Horacsek juletrelys på grana for Chaplin fire år på rad. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
ÅPENT HUS: Chaplins praktfulle bolig er nå museum. Bak bygningen her monterte norsksveitsiske Michel Horacsek juletrelys på grana for Chaplin fire år på rad. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Dette var stedet Charlie Chaplin bosatte seg i fra 1953, etter at han i den politiske heksejakta under den kalde krigen ble nektet hjemreise til USA, anklaget for å være kommunist.

Her kjøpte han en praktfull eiendom du i dag kan besøke. Museet hans fordums hjem er omgjort til, ligger omgitt av gammel skog og med utsikt til Genfersjøen.

Programmet for et besøk starter med en ti minutters film om høydepunktene i Chaplins liv.

Den avsluttes på overraskende vis ved at du bokstavelig talt får vandre inn i hans tilværelse. Boligen hans er også åpen og gir et interessant gløtt inn i privatlivet.

En annen idé: Genève er et godt alternativ til Paris

Mange godbiter i og rundt Vevey

SVEITS-RIVIERAEN: Et glass lokal hvitvin med utsyn til kysten fra Montreux til Lausanne. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SVEITS-RIVIERAEN: Et glass lokal hvitvin med utsyn til kysten fra Montreux til Lausanne. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Vesle Vevey huser også hovedkvarteret til ett av verdens største industrikonsern, Nestlé. De har sitt eget interaktive industrimuseum.

GOURMET-HUSET: Langs strandpromenaden i Vevey ligger denne interessante kunnskapsbanken for mat og drikke gjennom tidene og rundt i verden - Alimentarium. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
GOURMET-HUSET: Langs strandpromenaden i Vevey ligger denne interessante kunnskapsbanken for mat og drikke gjennom tidene og rundt i verden - Alimentarium. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Byen har også noe så sjeldent som et Alimentarium - museum for mat og drikke, som også tilbyr guidede omvisninger og utfordringer for sansene.

Og det er ikke langt til kjente byer som Montreux og Lausanne.

For ikke å snakke om Alpene.

Der er det mulighet til mer aktiv turisme også, for eksempel i Villars-Gryon:

SYKKELTUR I ALPENE: Her i Villars-Gryon øst for Montreaux. Foto: D.CARLIER / davidcarlierphotography.com
SYKKELTUR I ALPENE: Her i Villars-Gryon øst for Montreaux. Foto: D.CARLIER / davidcarlierphotography.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Vy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma
Siste nytt
21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorTidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerVy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma
Populært