Meny

Gikk du glipp av denne sveitsiske vinfesten? Da må du vente en generasjon

Det blir lenge til neste gang. Vinbrorskapet på bredden av av Genfersjøen har siden 1797 arrangert en storslagen fest for sin vinkultur.

VEVEY, SVEITS (ABC Nyheter): 1 million sveitsere tar ikke feil.

Det er en opplevelse for livet å være i småbyen Vevey på nordkysten av Genfersjøen når det urgamle vinbrorskapet, Confrérie des Vignerons, med en storslagen festival hyller regionens vinkultur - med utsikt til Alpene på den andre siden av innsjøen.

VEVEY: Festivalbyen er omgitt av vinmarker. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VEVEY: Festivalbyen er omgitt av vinmarker. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Og i år, faktisk, går festen, Fête de Vignerons, av stabelen fra 18. juli til 11. august. Festen ventes altså å trekke 1 million besøkende i løpet av den snaue måneden.

De som ikke får den med seg denne gang, har lang tid på å forberede seg på.

For brorskapet avholder sin festival kun én gang per generasjon.

Slik kommer du til Vevey:

Fra Norge: Hvis du ikke tar tog, fly til Genéve.

Derfra tar du en togreise med det fantastisk presise sveitsiske jernbaneselskapet SBB CFF FFS (navn på de tre offisielle språkene tysk, fransk og retoromansk). Rutetider og kjøp av billett på deres hjemmeside.

Overnatting: Hvis du overnatter på hotell gir det deg gratis reise med det tette nettet av bussruter lokalt, samt 50 prosent avslag på inngangsbilletten til mange severdigheter.

Ting å se: Vevey og omgivelsene, som lett kan nås med tog eller buss, har mange severdigheter.

Få ideer på kantonen Vauds turistside

Finn kart over hele Sveits

Det vil si, de kniper litt inn denne gangen siden det er «kun» 20 års opphold siden forrige festival i 1999.

Under Napoleonskrigene og de to verdenskrigene droppet brorskapet for øvrig festlighetene.

Så langt har evenementet funnet sted 12 ganger i historien.

Uansett - Vevey som ligger i det vakre kystlandskapet midt mellom Lausanne og Montreux, er vel verdt et besøk også innimellom disse sjeldne begivenhetene.

FESTIVALSTEMNING: Trangt om saligheten på strandpromenaden når Vevey setter vin og mat på dagsorden. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FESTIVALSTEMNING: Trangt om saligheten på strandpromenaden når Vevey setter vin og mat på dagsorden. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

For vin og mat flommer hvert år, landskapet som har fått UNESCO-status er en fryd for øyet og her er mye å se. Mer om det siden.

– En godt bevart hemmelighet

ABC Nyheter opplevde den unike vinfesten på selveste nasjonaldagen i Sveits 1. august, og fikk i tillegg oppleve Pavens sveitsiske soldatvakter Sveitsergarden.

En avdeling av dem fikk for anledningen reise hjem fra Roma for å marsjere i Vevey.

Men først og fremst nyter folkemylderet langs strandpromenaden kilometerlange rekker av vin- og matboder fra alle kantonene i Sveits - samt fra andre land.

For ikke å snakke om den storslagne forestillingen som spilles hver dag, med 5600 opptredende i de mest fantasifulle og fargerike drakter, 900 korister (!) og 240 musikere som framfører et drømmeaktig eventyr.

Det skjer på en midlertidig stadion med plass til 20.000 tilskuere satt opp på byens markedsplass.

I løpet av festivalen får hver av de 26 kantonene i Sveits hver sin dag til å presentere seg.

SVEITSISK TOTNING: Michel Horacsek er på sin tredje generasjonsfest til vinens pris. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SVEITSISK TOTNING: Michel Horacsek er på sin tredje generasjonsfest til vinens pris. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

På forhånd traff vi en vaskekte totning, det vil si nesten vaskekte. Michel Horacsek er nemlig født og oppvokst i vinterassene rett overfor Vevey. Han deltar på den store festen for tredje gang.

– Sveitsisk vin er veldig god. Men det er en godt bevart hemmelighet for det er nesten ingen eksport, forteller Horacsek, som fryder seg ved tanken på den store festen (se videoen øverst).

Arrangørene venter at det vil bli drukket mellom 300.000 og 500.000 flasker sveitsisk vin under den storslagne festen.

Se også: Fantastisk utsikt fra Europas høyeste jernbanestrekning

Vinbønder med kua på topp

En hymne til jorda, til tradisjonene som overbringes fra generasjon til generasjon, som kombinerer det urgamle og nåtiden hver gang det arrangeres.

STORSLAGENT: Det preger bybildet når 5600 opptredende, en tredjedel av innbyggertallet, deltar i hver sine av 70 ulike, forseggjorte kostymer. Her en familie ABC Nyheter traff etter forestillingen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
STORSLAGENT: Det preger bybildet når 5600 opptredende, en tredjedel av innbyggertallet, deltar i hver sine av 70 ulike, forseggjorte kostymer. Her en familie ABC Nyheter traff etter forestillingen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Slik presenterer arrangørene showet, som skal vise vinbondens liv gjennom skiftende årstider i ett år.

Hovedpersonene er en bestefar som innvier lille Julie i vintradisjonenes hemmeligheter.

Vinbøndene er ikke seg selv nok. De omfavner også sine yrkessøsken i andre jordbruksproduksjoner.

Høydepunktet er faktisk en hyllest til melkekua.

Siden 1819 er den vakre sangen Ranz des vaches blitt avsunget idet bøndene leier sine kyr inn på stadion. Da blir det høytidsstemning på tribunene.

Filosofen og komponisten Jean-Jacques Rosseau gjorde faktisk sangen kjent i Europa ved å omtale den i sin «Dictionnaire de la musique» i 1767.

Les også: Sveits åpnet verdens lengste hengebro for gående

Vel verdt å besøke Chaplins hus

CHAPLINS BY: Charlie Chaplin levde lykkelige år ved Vevey. Statuen på strandpromenaden er populær blant turister. Eiendommen hans er nå museum. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
CHAPLINS BY: Charlie Chaplin levde lykkelige år ved Vevey. Statuen på strandpromenaden er populær blant turister. Eiendommen hans er nå museum. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Tilbake til nåtiden:

Vevey er et godt utgangspunkt for opplevelser også utenom de svært så sjeldne festivalene.

ÅPENT HUS: Chaplins praktfulle bolig er nå museum. Bak bygningen her monterte norsksveitsiske Michel Horacsek juletrelys på grana for Chaplin fire år på rad. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
ÅPENT HUS: Chaplins praktfulle bolig er nå museum. Bak bygningen her monterte norsksveitsiske Michel Horacsek juletrelys på grana for Chaplin fire år på rad. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Dette var stedet Charlie Chaplin bosatte seg i fra 1953, etter at han i den politiske heksejakta under den kalde krigen ble nektet hjemreise til USA, anklaget for å være kommunist.

Her kjøpte han en praktfull eiendom du i dag kan besøke. Museet hans fordums hjem er omgjort til, ligger omgitt av gammel skog og med utsikt til Genfersjøen.

Programmet for et besøk starter med en ti minutters film om høydepunktene i Chaplins liv.

Den avsluttes på overraskende vis ved at du bokstavelig talt får vandre inn i hans tilværelse. Boligen hans er også åpen og gir et interessant gløtt inn i privatlivet.

En annen idé: Genève er et godt alternativ til Paris

Mange godbiter i og rundt Vevey

SVEITS-RIVIERAEN: Et glass lokal hvitvin med utsyn til kysten fra Montreux til Lausanne. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SVEITS-RIVIERAEN: Et glass lokal hvitvin med utsyn til kysten fra Montreux til Lausanne. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Vesle Vevey huser også hovedkvarteret til ett av verdens største industrikonsern, Nestlé. De har sitt eget interaktive industrimuseum.

GOURMET-HUSET: Langs strandpromenaden i Vevey ligger denne interessante kunnskapsbanken for mat og drikke gjennom tidene og rundt i verden - Alimentarium. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
GOURMET-HUSET: Langs strandpromenaden i Vevey ligger denne interessante kunnskapsbanken for mat og drikke gjennom tidene og rundt i verden - Alimentarium. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Byen har også noe så sjeldent som et Alimentarium - museum for mat og drikke, som også tilbyr guidede omvisninger og utfordringer for sansene.

Og det er ikke langt til kjente byer som Montreux og Lausanne.

For ikke å snakke om Alpene.

Der er det mulighet til mer aktiv turisme også, for eksempel i Villars-Gryon:

SYKKELTUR I ALPENE: Her i Villars-Gryon øst for Montreaux. Foto: D.CARLIER / davidcarlierphotography.com
SYKKELTUR I ALPENE: Her i Villars-Gryon øst for Montreaux. Foto: D.CARLIER / davidcarlierphotography.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51 Fotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25 Tre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av
Siste nytt
01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51NorgeFotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25NorgeTre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av
Populært