Åpen for alle - alltid

Her utforsker han det «norske» skipsvraket i Michigansjøen

Video: Forliset av skipet som tilhørte Norge i 12 år ble forlatt i Michigansjøen for over 50 år siden.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det «norske» skipet Ringås endte opp som dykkerfavoritt i Lake Michigan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved bredden av øya Manitou Island i USAs store innsjø, Lake Michigan, ligger restene av et snart 100 år gammelt skip. Dette er SS Francisco Morazan, sjøsatt i juni 1922 i Tyskland og overtatt av de allierte som krigsbytte i mai 1945.

I dag er skipet overtatt av kolonier av skarv og måker, men fra 1946 til 1958 var skipet i norsk eie og seilte under navnene Brunes, Skuld og Ringås.

På sin siste ferd i november 1960 skulle det gamle frakteskipet seile fra Chicago til Nederland. Lake Michingan og et voldsomt uvær ville det imidlertid annerledes.

Les også: Derfor vil Titanic forsvinne innen 2030

Mot slutten av november kjørte skipet seg fast i en sandbanke i Manitou-passasjen, som var regnet som en trygg rute for skipshandelen i USAs største innsjø.

Den 24 år gamle kapteinen, familien hans og mannskapet på 14 ble reddet fra det havarerte skipet etter et par, tre dager, skriver National Park Service i sin omtale av det gamle skipsvraket. Men eierne av SS Francisco Morazan var ikke mulig å oppdrive, og det 234 fots (71,5 meter) store skipet ble forlatt, overlatt til elementene.

Les også: Fant 75 år gammelt skipsvrak fra unikt slag under andre verdenskrig

I dag er restene en populær attraksjon for dykkere.

Se video øverst i saken.

Se også: Skipskirkegården forsøpler havna – nå vil grekerne ta havna tilbake: