HBO-serie får turistene til å strømme til Tsjernobyl og spøkelsesby

50.000 mennesker forlot byen Pripyat etter Tsjernobylulykken i 1986. Nå strømmer turistene til den forbudte sonen rundt kjernekraftverket for å se stedene katastrofen utspilte seg.

Innbyggerne er borte. De forlatte kjæledyrene døde. Byens brede avenyer er redusert til skogsstier. De fruktbare åkrene utenfor byen har blitt dekket av trær hvor ulver, rådyr og villsvin har slått seg ned.

Tre tiår etter Tsjernobylulykken har naturen tatt tilbake byen Pripyat – hvor gjennomsnittsalderen var 26 og utsiktene gode den skjebnesvangre aprildagen i 1986.

Kjernekraftverket Tjsernobyl fotografert kort tid etter ulykken i april 1986.
Kjernekraftverket Tjsernobyl fotografert kort tid etter ulykken i april 1986.

Natt til 26. april 1986 eksploderte én av de fire reaktorene i kjernekraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev i dagens Ukraina. Katastrofen rystet verden for 33 år siden, og førte blant annet til at nabobyen Pripyat, bare tre kilometer unna, ble tømt for mennesker og overgitt naturen.

Nå fører HBO-serien om kjernekraftkatastrofen til at turistene strømmer til den forbudte sonen rundt Tsjernobyl nord i Ukraina.

– I mai har vi opplevd en økning på 30 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, forteller Sergej Ivantjuk, sjef for reiseselskapet Soloeast Tours, til ABC Nyheter.

For sommermånedene juni, juli og august er økningen enda høyere, hele 35-40 prosent, siden serien om Tsjernobyl startet på HBO, ifølge Ivantjuk.

– De fleste mente jeg var gal da jeg begynte å arrangere disse turene i år 2000. 19 år senere får vi oppmerksomhet fra hele verden. Jeg takker HBO for en glimrende serie som har fått de fleste fakta riktig, sier Ivantjuk.

Les også: Reisemålene som gir frykt og mareritt

Saken fortsetter under bildet