Meny
Les om prosjektetStatus: Dag 38 av 45 dager • 2723 km av 3351 km
Les merDag 38 av 45 dager • 2723 km av 3351 km

Tilbakeblikk «To på strømmen» - uke 3:

Sol, regn og havari i postkortlandskap

ABC Nyheters sykkeljournalister, Elisabeth Bergskaug og Roger Grosvold, nyter en lunsj på fjellet på vei fra Volda til Ålesund.
ABC Nyheters sykkeljournalister, Elisabeth Bergskaug og Roger Grosvold, nyter en lunsj på fjellet på vei fra Volda til Ålesund. Foto: ABC Nyheter

Sykkel gjennom Norge byr på vakre landskap, vennlige mennesker og små øyeblikk som blir til gode minner. Men det hjelper så lite når havari senker pågangsmot og humør til bunns.

Kommentar: Elisabeth Bergskaug
Journalist, ABC Nyheter
Kommentar: Roger Grosvold
Journalist, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er to ting alle nordmenn vet. Norge er et vakkert land, og Norge har mye vær. Én ting er å vite dette. En annen ting er å oppleve dette på kroppen hver eneste dag, mange uker i strekk.

Som de to Oslo-boerne vi er, slutter vi ikke å la oss forbløffe, imponere og fascinere av hvor mektig vakkert Norge er. Etappen fra Volda over fjellet og ned til Standal og Hjørundfjorden på mandag er en av de flotteste etappene vi har hatt så langt. Nesten ikke biler på veien. Fjord og fjell i skjønn forening.

Egentlig er det ganske store deler av turen vår som er sånn. Lite biler. Fjord og fjell i skjønn forening. Ispedd markblomster i alle varianter, og gnistrende grønt gress og løv. Vi forstår hvorfor Norge er et yndet sykkelland. Man kan bli nasjonalromantisk av mindre enn den turen vi er i gang med.

Les om prosjektet: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Etapper uke 3,«To på strømmen»:

  • Mandag: Volda - Ålesund, cirka 75 kilometer.
  • Tirsdag: Ålesund - Otrøya, cirka 65 kilometer.
  • Onsdag: Otrøya - Botnfjordøra, cirka 65 kilometer.
  • Torsdag: Botnfjordsøra - Kyrksæterøra, cirka 110 kilometer.
  • Fredag: Kyrksæterøra - Trondheim, cirka 125 kilometer.
  • Lørdag: Trondheim - Inderøya, cirka 95 kilometer.

Fra sol til regn til sol igjen

Noe annet folk flest vet, er at livet er fullt av oppturer og nedturer. Slik er det nødvendigvis også med en sykkeltur på over 3000 kilometer. Merkelig nok styres opp- og nedturene ofte av været.

Ikke fullt så blid når regnet høljer ned. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Ikke fullt så blid når regnet høljer ned. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Det er vanskelig å være sur når sola skinner fra skyfri himmel, og vi kan sykle i shorts og kortermer. Det har vi ikke hatt vær til å gjøre siden første dag på sykkelsetet.

I Trøndelag denne uken har godværet velsignet oss hele to dager. Det er skjønt og deilig, men det er vanskelig å få i seg nok væske og få nok solkrem på kroppen, og det er fort gjort å bli kokt i toppen. På solskinnsdager vandrer tankene til iskrem og bading i sjøen mens kilometerne fyker forbi.

Det er en stor kontrast til tankene som fyller hodet når det bøtter ned med regn mens tær og fingre er våte og kalde for tredje timen på rad. Da rømmer tankene til varm sjokolade, raggsokker og den varme dusjen som venter på slutten av etappen. Og så er det plutselig ganske lett å være sur.

Uke 3 har gitt oss begge deler. Sol og regn, opp- og nedturer. Om hverandre. En fantastisk solskinnsdag torsdag. Masse regn og iskaldt fredag. En fantastisk solskinnsdag lørdag. Alt i samme fylke. Det er ikke lett å henge med på været i Norge. Vi får stadig erfare at vi må være forberedt på alt vær som finnes. Fra storm til snø til tropenetter. Norge, altså.

Oppsummering uke 1: Den første ildprøven er bestått

Hverdagen til folk

Å sykle Norge på langs handler om mer enn opp- og nedturer. Det handler om mer enn å se naturen i det flotte landet vårt. Det handler også om å se menneskene som bor her. Sykling gir deg fine, små innblikk i hverdagslivene til folk.

Et ungt kjærestepar som tar et kjærlig farvel i oppkjørselen, unger som sykler om kapp fra treningshallen, en eldre dame som steller plantene i en særdeles vakker hage full av rododendron, en stresset mor i flott arbeidsdrakt med en bærepose i hver hånd og bilen full av unger, et eldre ektepar som seg koser seg i solveggen i bare undertøyet.

Å få et lite glimt av slike stunder får oss alltid til å trekke på smilebåndet, og er noe av det vi setter mest pris på underveis.

Oppsummering uke 2: Det store kuldesjokket – og veien videre

Blide og fornøyde når vi har nådd toppen av fjellet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Blide og fornøyde når vi har nådd toppen av fjellet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

En vedvarende sykkel-nedtur

En gjennomgående nedtur i uke 3, har vært Rogers mange problemer med sykkelen. I siste halvdel av uken har det ballet seg på og det er ikke gått en dag uten at et eller annet problem har dukket opp, skapt forsinkelser og gitt grobun for frustrasjon og oppgitthet.Samtidig får vi virkelig kjenne på hjelpeløsheten, for ingen av oss er sykkeleksperter og det kommer til et punkt der man ikke aner hva man skal gjøre for å få løst problemet.

Den øverste bremseklossen er ny, den nederste er sykkel-journalist Roger Grosvolds helt nedslitte bremsekloss. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Den øverste bremseklossen er ny, den nederste er sykkel-journalist Roger Grosvolds helt nedslitte bremsekloss. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Det startet med bakdekket som vi ved en tilfeldighet oppdaget at var i full gang med å takke for seg. Det ble skiftet ut med et vinterdekk, og dagen etter trillet vi innom et sykkelverksted for å få satt på et nytt sommerdekk. Der fikk vi vite at bremseklosser var fullstendig nedslitt, skruer i ferd med å ramle ut og kjedet var utslitt.
En viktig lærdom vi gjorde, er å ta inn sykkelen til sjekk når du har bikket 1000 kilometer. For at syklene utsettes for belastning, er det ingen tvil om.

Ytterligere komplikasjoner inntraff da det nye kjedet røyk tvert på Rogers sykkel like etter vi hadde begitt oss videre. Da var det å trille tilbake til butikken og få fikset problemet. Men det skapte ytterligere forsinkelser, med det som resultata at Roger ikke var fremme ved dagsmålet før sent på kvelden.

Lørdag skinte solen og livet var godt på sykkelsetet. Men mot slutten av dagen slo Rogers bakdekk seg vrang nok en gang, en allerede lang tur ble enda lengre og moral, pågangsmot og sykkelglede smeltet som is i ørkenen. Mørke tanker melder seg, sykkelen blir et hatobjekt og man har mest lyst til å gi opp og komme seg hjem så fort som mulig.

Så lenge sykkelen fungerer slik den skal, kan det være regn og kulde så mye det vil (nesten). Det er først når den streiker at du virkelig får testet ut hvor mye tålmodighet og indre ro du er i besittelse av. For det er i slike situasjoner man virkelig får kjenne på at det er langt mellom verksteder med kunnskap om sykler, og hvor altoppslukende hjelpeløsheten kan bli.

Video: Oppsummering dag 18 av 45 - motivasjonen settes på prøve.

Samleside: Les alle artiklene fra sykkelprosjektet «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52 Forsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar
Siste nytt
22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær har falt ned20:52VerdenForsker om Trumps forhandlingsspill: – Bruker press og utvikler et personlig forhold20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25PolitikkBer Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar
Populært