Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Tilbakeblikk «To på strømmen» - uke 3:

Sol, regn og havari i postkortlandskap

ABC Nyheters sykkeljournalister, Elisabeth Bergskaug og Roger Grosvold, nyter en lunsj på fjellet på vei fra Volda til Ålesund.
ABC Nyheters sykkeljournalister, Elisabeth Bergskaug og Roger Grosvold, nyter en lunsj på fjellet på vei fra Volda til Ålesund. Foto: ABC Nyheter

Sykkel gjennom Norge byr på vakre landskap, vennlige mennesker og små øyeblikk som blir til gode minner. Men det hjelper så lite når havari senker pågangsmot og humør til bunns.

Kommentar: Elisabeth Bergskaug
Journalist, ABC Nyheter
Kommentar: Roger Grosvold
Journalist, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er to ting alle nordmenn vet. Norge er et vakkert land, og Norge har mye vær. Én ting er å vite dette. En annen ting er å oppleve dette på kroppen hver eneste dag, mange uker i strekk.

Som de to Oslo-boerne vi er, slutter vi ikke å la oss forbløffe, imponere og fascinere av hvor mektig vakkert Norge er. Etappen fra Volda over fjellet og ned til Standal og Hjørundfjorden på mandag er en av de flotteste etappene vi har hatt så langt. Nesten ikke biler på veien. Fjord og fjell i skjønn forening.

Egentlig er det ganske store deler av turen vår som er sånn. Lite biler. Fjord og fjell i skjønn forening. Ispedd markblomster i alle varianter, og gnistrende grønt gress og løv. Vi forstår hvorfor Norge er et yndet sykkelland. Man kan bli nasjonalromantisk av mindre enn den turen vi er i gang med.

Les om prosjektet: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Etapper uke 3,«To på strømmen»:

  • Mandag: Volda - Ålesund, cirka 75 kilometer.
  • Tirsdag: Ålesund - Otrøya, cirka 65 kilometer.
  • Onsdag: Otrøya - Botnfjordøra, cirka 65 kilometer.
  • Torsdag: Botnfjordsøra - Kyrksæterøra, cirka 110 kilometer.
  • Fredag: Kyrksæterøra - Trondheim, cirka 125 kilometer.
  • Lørdag: Trondheim - Inderøya, cirka 95 kilometer.

Fra sol til regn til sol igjen

Noe annet folk flest vet, er at livet er fullt av oppturer og nedturer. Slik er det nødvendigvis også med en sykkeltur på over 3000 kilometer. Merkelig nok styres opp- og nedturene ofte av været.

Ikke fullt så blid når regnet høljer ned. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Ikke fullt så blid når regnet høljer ned. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Det er vanskelig å være sur når sola skinner fra skyfri himmel, og vi kan sykle i shorts og kortermer. Det har vi ikke hatt vær til å gjøre siden første dag på sykkelsetet.

I Trøndelag denne uken har godværet velsignet oss hele to dager. Det er skjønt og deilig, men det er vanskelig å få i seg nok væske og få nok solkrem på kroppen, og det er fort gjort å bli kokt i toppen. På solskinnsdager vandrer tankene til iskrem og bading i sjøen mens kilometerne fyker forbi.

Det er en stor kontrast til tankene som fyller hodet når det bøtter ned med regn mens tær og fingre er våte og kalde for tredje timen på rad. Da rømmer tankene til varm sjokolade, raggsokker og den varme dusjen som venter på slutten av etappen. Og så er det plutselig ganske lett å være sur.

Uke 3 har gitt oss begge deler. Sol og regn, opp- og nedturer. Om hverandre. En fantastisk solskinnsdag torsdag. Masse regn og iskaldt fredag. En fantastisk solskinnsdag lørdag. Alt i samme fylke. Det er ikke lett å henge med på været i Norge. Vi får stadig erfare at vi må være forberedt på alt vær som finnes. Fra storm til snø til tropenetter. Norge, altså.

Oppsummering uke 1: Den første ildprøven er bestått

Hverdagen til folk

Å sykle Norge på langs handler om mer enn opp- og nedturer. Det handler om mer enn å se naturen i det flotte landet vårt. Det handler også om å se menneskene som bor her. Sykling gir deg fine, små innblikk i hverdagslivene til folk.

Et ungt kjærestepar som tar et kjærlig farvel i oppkjørselen, unger som sykler om kapp fra treningshallen, en eldre dame som steller plantene i en særdeles vakker hage full av rododendron, en stresset mor i flott arbeidsdrakt med en bærepose i hver hånd og bilen full av unger, et eldre ektepar som seg koser seg i solveggen i bare undertøyet.

Å få et lite glimt av slike stunder får oss alltid til å trekke på smilebåndet, og er noe av det vi setter mest pris på underveis.

Oppsummering uke 2: Det store kuldesjokket – og veien videre

Blide og fornøyde når vi har nådd toppen av fjellet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Blide og fornøyde når vi har nådd toppen av fjellet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

En vedvarende sykkel-nedtur

En gjennomgående nedtur i uke 3, har vært Rogers mange problemer med sykkelen. I siste halvdel av uken har det ballet seg på og det er ikke gått en dag uten at et eller annet problem har dukket opp, skapt forsinkelser og gitt grobun for frustrasjon og oppgitthet.

Samtidig får vi virkelig kjenne på hjelpeløsheten, for ingen av oss er sykkeleksperter og det kommer til et punkt der man ikke aner hva man skal gjøre for å få løst problemet.

Den øverste bremseklossen er ny, den nederste er sykkel-journalist Roger Grosvolds helt nedslitte bremsekloss. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Den øverste bremseklossen er ny, den nederste er sykkel-journalist Roger Grosvolds helt nedslitte bremsekloss. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Det startet med bakdekket som vi ved en tilfeldighet oppdaget at var i full gang med å takke for seg. Det ble skiftet ut med et vinterdekk, og dagen etter trillet vi innom et sykkelverksted for å få satt på et nytt sommerdekk. Der fikk vi vite at bremseklosser var fullstendig nedslitt, skruer i ferd med å ramle ut og kjedet var utslitt.

En viktig lærdom vi gjorde, er å ta inn sykkelen til sjekk når du har bikket 1000 kilometer. For at syklene utsettes for belastning, er det ingen tvil om.

Ytterligere komplikasjoner inntraff da det nye kjedet røyk tvert på Rogers sykkel like etter vi hadde begitt oss videre. Da var det å trille tilbake til butikken og få fikset problemet. Men det skapte ytterligere forsinkelser, med det som resultata at Roger ikke var fremme ved dagsmålet før sent på kvelden.

Lørdag skinte solen og livet var godt på sykkelsetet. Men mot slutten av dagen slo Rogers bakdekk seg vrang nok en gang, en allerede lang tur ble enda lengre og moral, pågangsmot og sykkelglede smeltet som is i ørkenen. Mørke tanker melder seg, sykkelen blir et hatobjekt og man har mest lyst til å gi opp og komme seg hjem så fort som mulig.

Så lenge sykkelen fungerer slik den skal, kan det være regn og kulde så mye det vil (nesten). Det er først når den streiker at du virkelig får testet ut hvor mye tålmodighet og indre ro du er i besittelse av. For det er i slike situasjoner man virkelig får kjenne på at det er langt mellom verksteder med kunnskap om sykler, og hvor altoppslukende hjelpeløsheten kan bli.

Video: Oppsummering dag 18 av 45 - motivasjonen settes på prøve.

Samleside: Les alle artiklene fra sykkelprosjektet «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 To personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale
Siste nytt
08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeTo personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale
Populært