Landet i kirkespiret på D-dagen – fikk sitt eget monument

Video: To tidsvitner forteller om uroen og usikkerheten de opplevde på D-dagen.

Amerikanske John Steele satte fallskjermen fast i et kirkespir under den dramatiske D-dagen i 1944. Det minnes den franske landsbyen fortsatt.

Det henger en fallskjermhopper i kirketårnet i den franske landsbyen Sainte-Mère-Église. Der har han hengt i 25 år for å minne om dramaet den amerikanske soldaten John Steele opplevde under invasjonen av Normandie tidlig på morgenen den 6. juni 1944.

Sainte-Mère-Église var den første byen i området som ble frigjort av de allierte styrkene, og fallskjermen på stedets kirke er et av flere synlige spor som fortsatt vises fra dagen da titusener av unge menn krysset Den engelske kanalen og trengte gjennom nazi-Tysklands jerngrep om Europa.

Amerikanske John Steele var 33 år da operasjonen som har fått navnet D-dagen startet. Steele var en av flere tusen fallskjermsoldater som ble sluppet innenfor Normandies strender for å bidra i den enorme invasjonen.

Les også: Norsk meteorolog bidro til verdens viktigste værmelding

Havnet feil

Kirken med fallskjerm og dukke er godt synlig. Foto: AP / NTB scanpix.
Kirken med fallskjerm og dukke er godt synlig. Foto: AP / NTB scanpix.

John Steele tilhørte en gruppe fallskjermsoldater som ble sluppet på feil sted og som dermed ble et lett bytte for tyskerne, skriver nettstedet Atlas Obscura som har en fyldig omtale av den spesielle hendelsen og minnesmerket som ble reist. Steele var en av få i divisjonen som ikke ble alvorlig skadet eller drept. Men det skyldtes ren flaks og utrolige tilfeldigheter.

Den amerikanske fallskjermsoldaten landet nemlig i byens kirketårn, hvor fallskjermen hans satte seg fast i spiret og han selv ble hengende fast.

Les også: Veteran (97) hoppet i fallskjerm for å markere D-dagen

Lot som om han var død

Steele lot som om han var død i flere timer mens han hang der. Til slutt innså de tyske soldatene at amerikaneren var i live og fikk ham skåret ned og tatt til fange. Han klarte å rømme fra fangenskapet kort tid etter for å slå seg sammen med divisjonen sin igjen.

Den dramatiske historien hans ble blant annet gjort kjent i den berømte krigsfilmen «Den lengste dagen» fra 1962. I 1994, i forbindelse med at det var 50 år siden D-dagen, ble det hengt opp en fallskjerm og en dukke av en fallskjermsoldat til minne om den dramatiske episoden. Den henger der fortsatt.

John Steele døde i 1969, 56 år gammel.

Les også: Thailand - Forbi broen over Kwai

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden