Meny
Les om prosjektetStatus: Dag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km
Les merDag 37 av 45 dager • 2626 km av 3351 km

Film, jazz og falne konger i Haugesund

Haugesund er en by og en kommune i Rogaland på vestkysten av Norge. Kommunen ligger helt nordvest i fylket og grenser til Tysvær i øst, til Karmøy i sørvest og til Sveio i Hordaland i nord. Foto: Shutterstock
Haugesund er en by og en kommune i Rogaland på vestkysten av Norge. Kommunen ligger helt nordvest i fylket og grenser til Tysvær i øst, til Karmøy i sørvest og til Sveio i Hordaland i nord. Foto: Shutterstock

For den som måtte ha hjerte for historiske omgivelser, kultur, havneliv og shopping i landets lengste gågate.

HAUGESUND (ABC Nyheter): Det er blitt sagt om Haugesund at den er småbyen med storbyens kvaliteter og i dag er den blitt det naturlig sentrum for et omland på omkring 100.000 mennesker. Her er flere gode grunner for hvorfor du burde svinge innom Haugesund ved neste anledning.

Tilbake til opprinnelsen

Haugesund er en relativt ung by som vokste frem på midten av 1800-tallet takket være de rike sildeforekomstene i havområdene utenfor. Siden den gang har byen vokst kraftig og er i dag sterkt inne i en rekke grener av maritimt næringsliv, men på Hasseløy kan du ta et skritt inn i fortiden.

Dokken friluftsmuseum gir deg mulighet til å både se og oppleve hvordan byen var i sildetiden mellom 1850- og 1960-årene. Her finner du datidens sjøhus med bolig og hus med leiligheter, sildesalteri, bøkkeverksted og kolonialbutikk.

Les også: Lyngdals historiske annerledeshotell

Minne over den samlende kongen

Like nord for Haugesunds bykjerne, nærmere bestemt på Gard, er det reist et monument ved ruinene av en steinkirke der det sies at Harald Hårfagre skal være gravlagt. Monumentet ble avduket i 1872 i forbindelse med tusenårsjubileet for slaget i Hafrsfjord. Slaget regnes som det siste i Harald Hårfagres kamp for å samle Norge til ett kongerike.

(Saken fortsetter under)

Riksmonumentet Haraldshaugen, lokalt også kjent som Haraldsstøtten, er et monument til minne om Harald Hårfagres samling av Norge i 872. Foto: Wikimedia
Riksmonumentet Haraldshaugen, lokalt også kjent som Haraldsstøtten, er et monument til minne om Harald Hårfagres samling av Norge i 872. Foto: Wikimedia

Monumentet har fått navnet Haraldshaugen og ble i sin tid tegnet som en stor gravhaug der en 17 meter høy granittobelisk rager opp mot himmelen. Obelisken er omgitt av en granittmur med 29 bautasteiner, hver av dem hentet fra Norges gamle fylker.

Les også: Norges siste levende fyrtårn

August er festivalmåned

Haugesund kan friste med et rikt kulturliv. Festiviteten nedenfor Rådhuset er trofast samlingspunkt for konserter, teater og arrangementer fra januar til desember. Men det er særlig to festivaler som setter byen på kartet og sørger for at nasjonale og internasjonale artister og kunstnere kommer langveisfra for å sette sitt preg på byen:

Sildajazz er som navnet tilsier byens årlige jazzfestival. Den finner sted i august og er en av landets største som sådan. Sildajazz ble startet opp i 1987 og har siden vokst til å omfatte mer enn 200 arrangementer fordelt på fem dager. Her kan du også forvente et yrende folkeliv i gatene.

(Saken fortsetter under)

I 2015 var Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner tilstede ved åpningen av filmfestivalens "Walk of Fame" som ligger i Norges lengste gågate. Siden er det kommet til flere navnplater til kjente norske skuespillere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
I 2015 var Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner tilstede ved åpningen av filmfestivalens "Walk of Fame" som ligger i Norges lengste gågate. Siden er det kommet til flere navnplater til kjente norske skuespillere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Jazztonene har knapt rukket å legge seg før Den norske filmfestivalen – ofte kalt Filmfestivalen i Haugesund - går av stabelen knapt en uke senere. Festivalen gikk i mange år på rundgang mellom ulike byer før den fikk permanent landing i Haugesund i 1987. Her kan du se et rikt utvalg filmer fra hele verden og få øye på kjente skuespillere og regissører på rød løper. Under festivalens deles Norges svar på Oscar, Amanda, ut til heldige vinnere.

Les også: Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til

Omstridt filmstjerneopphav

Da lille Norma Jean kom til verden 1. juni 1926, førte moren opp Martin Edvard Mortenson som barnets far på fødselsattesten. 36 år senere skulle hele verden kjenne henne som filmstjernen Marilyn Monroe. Så døde hun plutselig, under det mange hever er mystiske omstendigheter, i sitt hjem i 1962.

Hvorvidt Martin Edvard Mortenson, som skal ha kommet fra Haugesund, faktisk var Marilyns far, er høyst omdiskutert. Men det forhindret ikke byen i å føre opp en skulptur av det udødelige ikonet på kaien nede ned Rica Maritim hotell. Skulpturen ble i sin tid laget av kunstneren Nils Aas og opprinnelig hadde Marilyn en sigarett i den ene hånden. Denne ble brukket av og kastet i Smedasundet, og selv om dykkere hentet den opp, er den aldri satt tilbake på plass.

Les også: Den første ildprøven er bestått

(Saken fortsetter under)

Like ved siden av Scandic Maritim sitter Marilyn Monroe på sin sokkel. Foto: Elisabeth Bergskaug
Like ved siden av Scandic Maritim sitter Marilyn Monroe på sin sokkel. Foto: Elisabeth Bergskaug

Kunst fra gamle og nye mestere

En rekke store kunstnere har sin tilknytning til Vestlandet, blant annet Ole Frøvig, Fredrik Kolstø, Nikolai Astrup og Bernt Tunold. Like bortenfor sentrum, kun kort gangavstand fra Edda kino, kan flere av deres verker beundres innenfor dørene til Haugesund Billedgalleri. Med sin utsikt over Byparken nyter galleriet status som en av regionenes ledende formidlere av visuell kunst.

I tillegg til de gamle mestere stilles det også jevnlig ut verker av nyere navn innenfor samtidskunst, og galleriet kan dessuten friste med vakre tresnitt, trestikk og linoleumssnitt utført av nasjonale og internasjonale navn.

Til bords

Uten mat og drikke duger helten ikke, og Haugesund kan by på en rikholdig meny av spisesteder. Tar du turen ned Smedasundet kan du vandre bortover kaikanten og nyte utsikten til båter som ligger langs kaia mens restauranter og kaféer passerer deg som perler på en snor. Enten du er ute etter indisk, italiensk, burger, sushi eller mer lokale retter – her er det noe for magen til selv den mest kresne.

(Saken fortsetter under)

Kaien er i nyere tid blitt byens viktigste utelivsområde. Her ligger også to av byens hoteller. Foto: Shutterstock
Kaien er i nyere tid blitt byens viktigste utelivsområde. Her ligger også to av byens hoteller. Foto: Shutterstock

Byen har også flere serverings- og utesteder der du kan smake på lokalt brygget øl. Tar du turen hit i september, kan du få med den den årlige ølfestivalen der det er rikelig med sorter å smake på.

Og når magen er full, kan det kanskje være på tide å lette lommeboka for litt trykk. Haugesund kan friste med det som skal være Norges lengste gågate, fylt opp med shoppingmuligheter innen alt fra mote, bøker og sport til interiør, kunst og dekor.

Haraldsgata mot sør. Foto: Wikimedia
Haraldsgata mot sør. Foto: Wikimedia

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 Karin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Nærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 Bilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:05 Enorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03 San Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00 Skjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28 Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26 DNB er størst i Norden03:45 Stopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43 Omstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Hjemsøkt av utallige jordskjelv20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Hauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal
Siste nytt
18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42NorgeKarin Andersen (SV) krever at Høie fjerner legefirma fra internat på Trandum15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23HelseHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeNærmest maktesløse overfor elsparkesyklene12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15VerdenBilde av druknede flyktninger vekker sterke følelser i USA10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger05:55NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeEnorm økning i mobbesaker etter lovendring05:03Helse og livsstilSan Francisco forbyr salg av e-sigaretter05:00NorgeSkjebnedag for studiestedene Nesna og Sandnessjøen04:28VerdenMueller vitner for justiskomiteen 17. juli04:26PengerDNB er størst i Norden03:45VerdenStopper import kjøtt etter funn av falske sertifikater02:43NorgeOmstridte svinebønder leverer ennå kjøtt01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41VerdenMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NorgeBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenHjemsøkt av utallige jordskjelv20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHauwa (24) drept på jobb for Røde Kors19:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal
Populært