Hemingways hus på Key West er fullt av spesielle katter

Video: Det hele startet med Hemingways egen katt.

Forfatter Ernest Hemingway er mest kjent for sine romaner. Men i hans hjem på Key West er det noen firbente krabater som får like mye oppmerksomhet.

KEY WEST (ABC Nyheter): Midt i Key Wests gamle bydel ligger et toetasjers hus i spansk kolonistil. Det er hvitt av farge med gule skodder på hver side av vinduene, og en grønn terasse som smyger seg rundt hele andreetasjen.

Dette er Hemingways hus, boligen den berømte forfatteren Ernest Hemingway (1899 - 1961) bodde i fra 1928 til 1939, etter at han forelsket seg i Key West under en mellomlanding.

I dag er boligen gjort om til et museum viet til Hemingways liv og forfatterskap. Men det er ikke bare forfatterens ånd og bøker som preger eiendommen. Rundt om i den vakre hagen og i det store huset er det nemlig også flusst av katter. Hemingways katter, kalles de. Det er litt upresist, for døde folk kan ikke ha katter. Men dette er deres hus. Det er de som regjerer. Vi tobeinte er bare gjester.

– Ernest var glad i selskap fra dyr. Ekstra glad var han i katter. Han ønsket nok så mye hell og lykke som mulig, forteller en kvinnelig ansatt ved Hemingways hus til ABC Nyheter.

En av kattene i Hemingways hus. Legg merke til antallet tær på poten. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
En av kattene i Hemingways hus. Legg merke til antallet tær på poten. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Les også: Key West - Karibia starter her

Seks tær

Forfatter Ernest Hemingway, blant annet kjent for romanen «Den gamle mannen og havet». Foto: Wikimedia Commons.
Forfatter Ernest Hemingway, blant annet kjent for romanen «Den gamle mannen og havet». Foto: Wikimedia Commons.

Ifølge historien fikk Ernest Hemingway en gang en hannkatt, Snowball, av en kaptein som la til havn i Key West. Denne katten hadde seks tær på hver pote. Vanligvis har katter fem tær på forpotene og fire bak. Men polydaktyle katter, gjerne kalt skipskatt på norsk, har ekstra tær på grunn av en genetisk misdannelse.

Denne særegenheten gikk deretter i arv til Snowballs etterkommere. Kattene i Hemingways hus har dermed beholdt blodlinjen til den opprinnelige katten.

– Katter, og spesielt de med seks tær, anses for å bringe hell og lykke. Særlig i havnebyer hvor de ofte ble holdt om bord i skip, forteller kvinnen oss.

I dag er det 55 katter som bor på eiendommen. Omtrent halvparten av dem har den ekstra tåa på poten, men alle er bærere av polydaktyli-genet, som gjør at mutasjonen kan oppstå.

– Kattene tas godt vare på av de ansatte her. I tillegg kommer en veterinær innom en gang i uken for å se til kattene. Sist, men ikke minst får kattene mye omsorg og oppmerksomhet fra våre daglige besøkende, forteller hun.

Les også: Mystikk og magi i Key West

Kattene regjerer

Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Foto: Sverre Bjørstad Graff.

At det er kattene som regjererer, er spesielt synlig på innsiden av Hemingways hus. Her står fortsatt mange av forfatterens møbler. Men fordi det er museumsmøbler har vi tobente ikke lov til å sitte i stolene eller ligge i senga. Kattene, derimot, har frikort. De ligger og sitter akkurat hvor det passer dem.

Idet ABC Nyheter besøker huset har en av kattene lagt seg godt til rette i Hemingways seng. Der ligger den bedagelig og steller seg selv, helt uanfektet av alle turistene som passerer eller stopper opp for å ta bilde.

Les også: Ta en Hemingway – nyt historien og en Mojito

Kattene går fritt rundt på området, og man treffer på dem absolutt overalt. På terrassen utenfor ligger et par dovne katter som har funnet ly for sola. Med smale øyne lar de seg knapt affisere av undertegnedes strykeglade høyrehånd.

Hemingway kalte opp kattene sine etter kjente personer. På eiendommen finnes et gravsted for de kattene som har dødd gjennom årenes løp. Her finner du kjente navn som John Wayne, Edgar Allan Poe, Betty Davis, Charlie Chaplin, Sophia Loren og Mark Twain, for eksempel.

Tradisjonen med kjente navn holdes fortsatt ved like. I dag kan du finne både Howard Hughes, Marilyn Monroe, Duke Ellington og Mata Hari, for å nevne noen av de 55 kattene som bor i huset.

Les også: 71 åring fra Texas er mest lik Ernest Hemingway

Bli kjent med flere av Hemingways katter i videoen øverst.

Personvernpolicy