Hvorfor denne innsjøen er spesiell ser du bare fra luften

Se video av innsjøen fra verdensrommet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klarer du ikke bestemme deg for om du har lyst til å se en elv eller en innsjø? Da er forunderlige Manicouagan i Canada det perfekte sted å besøke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes plenty av runde innsjøer rundt om i verden. Runde innsjøer er så vanlige at det beste de kan håpe på er å fremkalle et litt nonchalant skuldertrekk hos tilskueren.

Elver er også vanlige. La oss ikke en gang begynne.

Men skulle du våkne opp en morgen og tenke at det jaggu hadde gjort seg med en innsjø som går i sirkel, omtrent som en elv, så har Canada akkurat det du trenger.

Svaret heter Lake Manicouagan i delstaten Quebec. Denne innsjøen på 100 kilometer i diameter er en geologisk kuriositet, akkurat så pussig som jordens geologi av og til kan være.

Les også: Verdens største øy i en sjø på en øy i en sjø på en øy

Den nærmest perfekte ringformede innsjøen er i realiteten et krater som ble skapt av en asteroide for rundt 212 millioner år siden. Flere forskere hevder at sammenstøtet kan ha ført til at 60 prosent av alle dyrearter på jorden ble utryddet, skriver NASA i sin omtale av den spesielle innsjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsjøen og øya kan tydelig sees fra verdensrommet.

Satellittfoto: Bing.com.
Satellittfoto: Bing.com.

Selve sjøen er bare en smal sirkelformet stripe vann rundt den avrundete øya i midten, noe som gjør at den er blitt kalt «Québecs øye», skriver norske Wikipedia.

I 2007 ble Manicouagansjøen nominert til CBCs konkurranse «Seven Wonders of Canada» av astronaut Marc Garneau.

Les også: Denne stokken har holdt seg flytende i 120 år