Key West - Karibia starter her

Video: Ta en rundtur ved USAs sørligste punkt.

Byen ved USAs sørligste punkt er stedet der klokken alltid er fem og selv gravstøttene på kirkegården har humor.

KEY WEST, FLORIDA (ABC Nyheter): Se for deg en tropisk versjon av Vestlandets Atlanterhavsvei. Se deretter for deg Karibia, spe på med litt kolonial arkitektur, rør inn litt god rom, bland inn noe temperert saltvann - gjerne med en hai eller to, noe eksotisk fisk og en flokk pelikaner. Fyll på med en spiseskje eksentrisitet og to doser originalitet, krydre med vakre solnedganger og avslappede mennesker, en dæsj Hemingway, kunst og kultur. La det heve.

Voila. Du har Key West. USAs sørligste punkt. Stedet hvor Karibia starter.

Først litt fakta:

Byen Key West har omlag 27.000 innbyggere og er den sørligste byen ytterst på en streng med rundt 1700 øyer i spissen av Florida i USA. Denne strengen med øyer begynner rundt 24 kilometer sør for Miami og fortsetter i en bue sørvestover ut mot Cuba og Karibia.

For å komme til Key West må du ta Overseas Highway, en helt vill konstruksjon. Foto: Colourbox.com.
For å komme til Key West må du ta Overseas Highway, en helt vill konstruksjon. Foto: Colourbox.com.

For å komme ut til Key West på tuppen, må du ta den imponerende Overseas Highway, en helt vill konstruksjon som strekker seg over i alt 42 lave broer, hvorav den lengste av dem, Seven Mile Bridge, er hele 11 kilometer lang. Underveis på denne tropiske versjonen av Atlanterhavsveien, kjører du parallelt med Nordamerikas eneste korallrev - samt den gamle jernbanen som ble ødelagt av en kraftig storm for over 80 år siden.

Og kanskje er det nettopp det at Key West ligger et stykke utenfor allfarvei som bidrar til stedets særegenhet og attraktivitet. Kanskje er det det faktum at Key West tross alt ligger nærmere Cuba enn Miami som gir byen den spesielle «Floribia»-følelsen.

Les også: 12 måneder i 12 amerikanske delstater

Unikt og annerledes

Det er rett før jul i det ABC Nyheter besøker byen. Rundt om i hagene er det dekorert med fargede lys og fascinerende julepynt av den litt tropiske og morbide sorten. Stadig vekk ser vi skjeletter kledd opp i julenissekostymer. Som om voodoo og julen skulle gått sammen om å lage en ny høytid.

Saken fortsetter under bildet

Det er som om voodoo og julen skulle ha gått sammen om å lage en ny høytid. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Det er som om voodoo og julen skulle ha gått sammen om å lage en ny høytid. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

For Key West er unikt og annerledes. Det er noe med pulsen og stemningen. Det føles forunderlig at det så få timer unna Miami kan finnes et sted som er så diamentralt motsatt. Der Miami har skyskraperne, har Key West lave trehus. Der Miami har overklasseturister og dresskledde som haster mot viktige møter, har Key West gamle hippier, kunstnere, bohemer. Der Miami er tilpasset biler, er Key West først og fremst for de som spaserer eller sykler i rolig tempo og som drar sansene inn ved hvert dype pust.

Turen dit hadde riktignok ikke forløpt helt uproblematisk. To ganger hadde vi blitt glemt i Miami av bussen som skulle plukke oss opp.

Av respekt unnlater jeg å fortelle hvilke to selskaper som glemte oss. Nei, forresten, drit i respekten. Jeg sier det likevel. Det var Miamitokeywest.com og Keys Shuttle. Shame.

Da vi endelig kom oss på bussen og begynte å legge bak oss strengen av øyer på vei mot målet, kunne vi bare håpe at Key West skulle være verdt alt maset. At det skulle bli nedsenkede skuldre og kjærlighet ved første blikk straks vi kom fram til Floridas sørspiss.

Heldigvis ble det det.

Evig sommer, evig fest

Hvor ellers kan du se en hai når du går langs promenaden og titter ned i vannet. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Hvor ellers kan du se en hai når du går langs promenaden og titter ned i vannet. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Fordi Key West ligger der det ligger slår byen som regel i bordet med behagelig klima og evig sommer. Fordi den også er omringet av vann er det et perfekt sted for vannaktiviteter, båtturer og fiske. En spasertur langs den historiske waterfronten, sjøpromenaden, også å anbefale, der den krummer seg avgårde på påler der by og hav møtes.

På den ene siden ligger spisestedene på rekke og rad. På den andre, brådypt vann og et aktivt dyreliv.

På vår første spasertur her møtte vi en ung mann som med stemmen full av advarsel og begeistring fortalte oss om hva han hadde sett tidligere på dagen.

– Vær forsiktig, det var en ti fot stor bullshark her tidligere i dag! «Im not kidding!»

Dagen etter så vi også hai her, en flere meter stor hai som gled forbi i dypet mellom store stimer av saltvannsfisken tarpon og nysgjerrige pelikaner.

Les også: Ballong-bonanza over Tyrkias utenomjordiske landskap

Hemingway

Huset til forfatteren Ernest Hemingway er nå gjort om til museum. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Huset til forfatteren Ernest Hemingway er nå gjort om til museum. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Og når du først har fått med deg havet, er det naturlig å få med seg den gamle mannen også. Altså Ernest Hemingway. Den berømte forfatteren besøkte Key West første gang under en mellomlanding fra Paris, men forelsket seg så i stedet at han slo seg ned og bodde her fra 1928 til 1939. Huset hans står fortsatt og er vel verdt et besøk.

Få minutters gange fra Hemingways hus finner du også Key West mest fotograferte sted. En svart-rød-gul bøye med påmalte bokstaver og avstander som markerer det sørligste punktet i USA. Skjønt, du trenger ikke doktorgrad i geografi for å skjønne at du da må legge godviljen til og se bort fra Hawaii ... og den avstengte militærbasen du tydelig ser ligge rett foran deg. Fake news, som en viss president ville sagt det. Fake news, men et svært populært sted for posering.

Les også: Chester - sjarmtrollet ved fotballmetropolene

Saken fortsetter under bildet

Turister samlet på Mallory Square, Key West. Foto: Colourbox.com.
Turister samlet på Mallory Square, Key West. Foto: Colourbox.com.

Populær solnedgang

Er du først i poseringsmodus, er solnedgangen i Key West også noe som turistene elsker å få med seg. Det mest populære stedet er på Mallory Square, hvor du har fri sikt ut mot Mexicogolfen.

Undertegnede ved USAs sørligste punkt ... om du ser bort fra Hawaii ... og militærbasen i bakgrunnen.
Undertegnede ved USAs sørligste punkt ... om du ser bort fra Hawaii ... og militærbasen i bakgrunnen.

Her samles turistene hver kveld to timer før solnedgangen for å se sola dukke under horisonten, mens gjøglere, fakler og enhjulssykler gjør sitt beste for å konkurrere om oppmerksomheten. Festen fortsetter gjerne i hovedgaten Duval Street, hvor suvenirbutikkene og barene ligger på rekke og rad.

Der finner du også Sloppy Joe’s Bar – baren som sies å være Ernest Hemingsways stamsted. Ønsker du litt roligere atmosfære, kan du bare oppsøke noen av sidegatene og rolig slentre i kvartalene bortenfor turistgatene. Titt innom lokale barer og kafeer, oppsøk antikvitetshandlere og snakk med lokalbefolkningen.

Byen er usedvanlig laidback, uformell og avslappende. Bli ikke overrasket om du ser både høner og haner som ufortrødent spankulerer rundt i gatene.

Det er lav puls, livsnyting og en følelse av at ikke noe annet øyeblikk er viktigere enn det vi har nå. Stresset kan vente. Klokken er alltid fem, er mantraet.

Den avslappede holdningen har imidlertid en bakside. «Keys disease», forteller en Key West-boer vi snakker med. Det handler om å unnlate å ta ansvar, og leve etter innstillingen om at en hver dag er en ny mulighet til å slappe av eller feste.

– Om du alltid leter etter en unnskyldning for å ta deg en fest eller slappe av, så får du ikke gjort så mye annet, forteller mannen og får oss til å forstå at alle medaljer også har en bakside.

Les også: – New Orleans er en arkitekturelskers paradis

Som et eget land

Key West er som et eget land, sier folk. Og det er ikke uten grunn at byen ofte refereres til som «Conch Republic», Konkylierepublikken.

Skiltene i Key West er ikke helt som på andre steder. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Skiltene i Key West er ikke helt som på andre steder. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

I april 1982 erklærte faktisk Key West krig mot USA. De overga seg etter et minutt og ba deretter om en milliard dollar i nødhjelp for å bygge seg opp etter krigen. Episoden var selvsagt et stunt, men sier noe om bevisstheten og tankene folk i Key West har om byen sin.

Conch er noe du også får servert på mange av byens restauranter. Både fritert konkylie, et utall fiskearter og key lime pie er lokale delikatesser. Selv gikk vi for hummer, kreps og deilig steik på et av stedene ved vannfronten de dagene vi var ute og spiste.

Vår hyggelige, middelaldrende servitør imponerte med store norskkunnskaper og snakket så varmt om Susanne Sundførs musikk ved hver servering at vi nesten glemte at vi ikke satt i sola på Sørlandet et sted. Varmen og den karibisk-inspirert musikken i bakgrunnen dro oss imidlertid tilbake.

Les også: São Tomé & Príncipe er Afrikas minst besøkte land: – Lite er alltid best!

Saken fortsetter under bildet

En spasertur langs havnepromenaden, den idylliske Historical Waterfront, er selvsagt når du besøker Key West. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
En spasertur langs havnepromenaden, den idylliske Historical Waterfront, er selvsagt når du besøker Key West. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Morbid

Skulle du ha sans for litt morbid humor er Key Wests kirkegård verdt et besøk. Den store kirkegården er nemlig litt utenom det vanlige. Både fordi store øgler løper rundt fra gravstein til gravstein og slikker sol.

Klar melding. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Klar melding. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Men ikke minst fordi inskripsjonene på flere av gravsteinene har glimt i øyet og vitner om Key West-folkenes humor og lette syn på livet - og kanskje også på døden.

Perler som «I told you I was sick» (Jeg fortalte deg jo at jeg var syk) og «Im just resting my eyes» (Jeg bare hviler øynene) er klassikere - som kanskje kan se seg slått av gravsteinen til Thomas Romer, som døde 108 år gammel i 1891.

«En god borger i 65 år» står det ...

Vi plukkes opp fra hotellet tidlig om morgenen dagen etter av bussen som skal ta oss med vekk fra Key West. Miami og Norge venter. Denne gang glemmes vi ikke. Dessverre.

Les også: La Gomera - den glemte kanariøya

Personvernpolicy