Meny

Key West - Karibia starter her

Video: Ta en rundtur ved USAs sørligste punkt.

Byen ved USAs sørligste punkt er stedet der klokken alltid er fem og selv gravstøttene på kirkegården har humor.

KEY WEST, FLORIDA (ABC Nyheter): Se for deg en tropisk versjon av Vestlandets Atlanterhavsvei. Se deretter for deg Karibia, spe på med litt kolonial arkitektur, rør inn litt god rom, bland inn noe temperert saltvann - gjerne med en hai eller to, noe eksotisk fisk og en flokk pelikaner. Fyll på med en spiseskje eksentrisitet og to doser originalitet, krydre med vakre solnedganger og avslappede mennesker, en dæsj Hemingway, kunst og kultur. La det heve.

Voila. Du har Key West. USAs sørligste punkt. Stedet hvor Karibia starter.

Først litt fakta:

Byen Key West har omlag 27.000 innbyggere og er den sørligste byen ytterst på en streng med rundt 1700 øyer i spissen av Florida i USA. Denne strengen med øyer begynner rundt 24 kilometer sør for Miami og fortsetter i en bue sørvestover ut mot Cuba og Karibia.

For å komme til Key West må du ta Overseas Highway, en helt vill konstruksjon. Foto: Colourbox.com.

For å komme ut til Key West på tuppen, må du ta den imponerende Overseas Highway, en helt vill konstruksjon som strekker seg over i alt 42 lave broer, hvorav den lengste av dem, Seven Mile Bridge, er hele 11 kilometer lang. Underveis på denne tropiske versjonen av Atlanterhavsveien, kjører du parallelt med Nordamerikas eneste korallrev - samt den gamle jernbanen som ble ødelagt av en kraftig storm for over 80 år siden.

Og kanskje er det nettopp det at Key West ligger et stykke utenfor allfarvei som bidrar til stedets særegenhet og attraktivitet. Kanskje er det det faktum at Key West tross alt ligger nærmere Cuba enn Miami som gir byen den spesielle «Floribia»-følelsen.

Les også: 12 måneder i 12 amerikanske delstater

Unikt og annerledes

Det er rett før jul i det ABC Nyheter besøker byen. Rundt om i hagene er det dekorert med fargede lys og fascinerende julepynt av den litt tropiske og morbide sorten. Stadig vekk ser vi skjeletter kledd opp i julenissekostymer. Som om voodoo og julen skulle gått sammen om å lage en ny høytid.

Saken fortsetter under bildet

Det er som om voodoo og julen skulle ha gått sammen om å lage en ny høytid. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

For Key West er unikt og annerledes. Det er noe med pulsen og stemningen. Det føles forunderlig at det så få timer unna Miami kan finnes et sted som er så diamentralt motsatt. Der Miami har skyskraperne, har Key West lave trehus. Der Miami har overklasseturister og dresskledde som haster mot viktige møter, har Key West gamle hippier, kunstnere, bohemer. Der Miami er tilpasset biler, er Key West først og fremst for de som spaserer eller sykler i rolig tempo og som drar sansene inn ved hvert dype pust.

Turen dit hadde riktignok ikke forløpt helt uproblematisk. To ganger hadde vi blitt glemt i Miami av bussen som skulle plukke oss opp.

Av respekt unnlater jeg å fortelle hvilke to selskaper som glemte oss. Nei, forresten, drit i respekten. Jeg sier det likevel. Det var Miamitokeywest.com og Keys Shuttle. Shame.

Da vi endelig kom oss på bussen og begynte å legge bak oss strengen av øyer på vei mot målet, kunne vi bare håpe at Key West skulle være verdt alt maset. At det skulle bli nedsenkede skuldre og kjærlighet ved første blikk straks vi kom fram til Floridas sørspiss.

Heldigvis ble det det.

Evig sommer, evig fest

Hvor ellers kan du se en hai når du går langs promenaden og titter ned i vannet. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Fordi Key West ligger der det ligger slår byen som regel i bordet med behagelig klima og evig sommer. Fordi den også er omringet av vann er det et perfekt sted for vannaktiviteter, båtturer og fiske. En spasertur langs den historiske waterfronten, sjøpromenaden, også å anbefale, der den krummer seg avgårde på påler der by og hav møtes.

På den ene siden ligger spisestedene på rekke og rad. På den andre, brådypt vann og et aktivt dyreliv.

På vår første spasertur her møtte vi en ung mann som med stemmen full av advarsel og begeistring fortalte oss om hva han hadde sett tidligere på dagen.

– Vær forsiktig, det var en ti fot stor bullshark her tidligere i dag! «Im not kidding!»

Dagen etter så vi også hai her, en flere meter stor hai som gled forbi i dypet mellom store stimer av saltvannsfisken tarpon og nysgjerrige pelikaner.

Les også: Ballong-bonanza over Tyrkias utenomjordiske landskap

Hemingway

Huset til forfatteren Ernest Hemingway er nå gjort om til museum. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Og når du først har fått med deg havet, er det naturlig å få med seg den gamle mannen også. Altså Ernest Hemingway. Den berømte forfatteren besøkte Key West første gang under en mellomlanding fra Paris, men forelsket seg så i stedet at han slo seg ned og bodde her fra 1928 til 1939. Huset hans står fortsatt og er vel verdt et besøk.

Få minutters gange fra Hemingways hus finner du også Key West mest fotograferte sted. En svart-rød-gul bøye med påmalte bokstaver og avstander som markerer det sørligste punktet i USA. Skjønt, du trenger ikke doktorgrad i geografi for å skjønne at du da må legge godviljen til og se bort fra Hawaii ... og den avstengte militærbasen du tydelig ser ligge rett foran deg. Fake news, som en viss president ville sagt det. Fake news, men et svært populært sted for posering.

Les også: Chester - sjarmtrollet ved fotballmetropolene

Saken fortsetter under bildet

Turister samlet på Mallory Square, Key West. Foto: Colourbox.com.

Populær solnedgang

Er du først i poseringsmodus, er solnedgangen i Key West også noe som turistene elsker å få med seg. Det mest populære stedet er på Mallory Square, hvor du har fri sikt ut mot Mexicogolfen.

Undertegnede ved USAs sørligste punkt ... om du ser bort fra Hawaii ... og militærbasen i bakgrunnen.

Her samles turistene hver kveld to timer før solnedgangen for å se sola dukke under horisonten, mens gjøglere, fakler og enhjulssykler gjør sitt beste for å konkurrere om oppmerksomheten. Festen fortsetter gjerne i hovedgaten Duval Street, hvor suvenirbutikkene og barene ligger på rekke og rad.

Der finner du også Sloppy Joe’s Bar – baren som sies å være Ernest Hemingsways stamsted. Ønsker du litt roligere atmosfære, kan du bare oppsøke noen av sidegatene og rolig slentre i kvartalene bortenfor turistgatene. Titt innom lokale barer og kafeer, oppsøk antikvitetshandlere og snakk med lokalbefolkningen.

Byen er usedvanlig laidback, uformell og avslappende. Bli ikke overrasket om du ser både høner og haner som ufortrødent spankulerer rundt i gatene.

Det er lav puls, livsnyting og en følelse av at ikke noe annet øyeblikk er viktigere enn det vi har nå. Stresset kan vente. Klokken er alltid fem, er mantraet.

Den avslappede holdningen har imidlertid en bakside. «Keys disease», forteller en Key West-boer vi snakker med. Det handler om å unnlate å ta ansvar, og leve etter innstillingen om at en hver dag er en ny mulighet til å slappe av eller feste.

– Om du alltid leter etter en unnskyldning for å ta deg en fest eller slappe av, så får du ikke gjort så mye annet, forteller mannen og får oss til å forstå at alle medaljer også har en bakside.

Les også: – New Orleans er en arkitekturelskers paradis

Som et eget land

Key West er som et eget land, sier folk. Og det er ikke uten grunn at byen ofte refereres til som «Conch Republic», Konkylierepublikken.

Skiltene i Key West er ikke helt som på andre steder. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

I april 1982 erklærte faktisk Key West krig mot USA. De overga seg etter et minutt og ba deretter om en milliard dollar i nødhjelp for å bygge seg opp etter krigen. Episoden var selvsagt et stunt, men sier noe om bevisstheten og tankene folk i Key West har om byen sin.

Conch er noe du også får servert på mange av byens restauranter. Både fritert konkylie, et utall fiskearter og key lime pie er lokale delikatesser. Selv gikk vi for hummer, kreps og deilig steik på et av stedene ved vannfronten de dagene vi var ute og spiste.

Vår hyggelige, middelaldrende servitør imponerte med store norskkunnskaper og snakket så varmt om Susanne Sundførs musikk ved hver servering at vi nesten glemte at vi ikke satt i sola på Sørlandet et sted. Varmen og den karibisk-inspirert musikken i bakgrunnen dro oss imidlertid tilbake.

Les også: São Tomé & Príncipe er Afrikas minst besøkte land: – Lite er alltid best!

Saken fortsetter under bildet

En spasertur langs havnepromenaden, den idylliske Historical Waterfront, er selvsagt når du besøker Key West. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Morbid

Skulle du ha sans for litt morbid humor er Key Wests kirkegård verdt et besøk. Den store kirkegården er nemlig litt utenom det vanlige. Både fordi store øgler løper rundt fra gravstein til gravstein og slikker sol.

Klar melding. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Men ikke minst fordi inskripsjonene på flere av gravsteinene har glimt i øyet og vitner om Key West-folkenes humor og lette syn på livet - og kanskje også på døden.

Perler som «I told you I was sick» (Jeg fortalte deg jo at jeg var syk) og «Im just resting my eyes» (Jeg bare hviler øynene) er klassikere - som kanskje kan se seg slått av gravsteinen til Thomas Romer, som døde 108 år gammel i 1891.

«En god borger i 65 år» står det ...

Vi plukkes opp fra hotellet tidlig om morgenen dagen etter av bussen som skal ta oss med vekk fra Key West. Miami og Norge venter. Denne gang glemmes vi ikke. Dessverre.

Les også: La Gomera - den glemte kanariøya

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 Bare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02 Enighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Siste nytt
02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45NorgeBare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39MotorBompengetopper avviser Støres løsning02:15ReiseUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05PengerTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02NorgeEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Populært