Verdens høyestliggende by beskrives som helvete på jord

Video: Verdens mest høyestliggende by er intet ferieparadis.

La Rinconada ligger på 5100 meters høyde i Andesfjellene i Peru. – Velkommen til helvete, sier folk som har vært der.

Gullgraverbyen La Rinconada ligger langt utenfor allfarvei i et fjellområde helt sørøst i Peru. Men til tross for at ord som «Andesfjellene» og «verdens høyestliggende bosetning» kan ha en magisk tiltrekningskraft på turister, beskrives gruvebyen med 50.000 innbyggere som et helvete på jord.

Fordi byen aldri var ment som en permanent bosetning, men vokste fram spontant etter at det ble funnet gull, finnes liten infrastruktur. Det finnes heller ikke noe regulert politisk styre. Ei heller rent vann, sanitærsystem eller søppelhåndtering, skriver nettstedet Atlas Obscura.

Gruvearbeiderne som jobber i La Rinconada får ikke lønn for det knallharde arbeidet. I stedet har de en dag i måneden der de selv får beholde eventuelle funn.

– Velkommen til helvete, er ofte dommen til journalister som har vært der. De beskriver et samfunn hvor alt er ødelagt og forgiftet. Hvor gruvearbeidere bruker skadelig kvikksølv for å utvinne gull. Ikke fordi det er best, men fordi det er billigst.

Les også: Naturen tok byen tilbake

Hver måned slippes det ut rundt ett tonn kvikksølv i naturen. Dermed er all mat produsert i området fullt av det farlige stoffet, skriver Vi Menn.

La Rinconada blir dermed et vitnesbyrd på de verste sidene av vår moderne verden. Men den er også et eksempel på menneskers fantastiske evne til å bite seg fast og overleve på selv de mest karrige, ugjestmilde steder.

Se video fra La Rinconada øverst i saken.

Personvernpolicy