Tuva Thorson er akseptert inn i ulveflokken

<p>Tuva Thorson er daglig leder i Langedrag naturpark, og er den eneste som er akseptert inn i ulveflokken. </p>
Tuva Thorson er daglig leder i Langedrag naturpark, og er den eneste som er akseptert inn i ulveflokken. Foto: Langedrag naturpark

I Langedrag naturpark er det bare én person som kan gå inn til ulvene Varg og Irgas - Tuva Thorson.

Med hodet hevet, store øyne og tydelig kroppsspråk går Tuva Thorson inn til rovdyrene Varg og Irgas. De to ulvene leser av Thorson at de må vente, selv om lukten fra maten hun bærer på er utrolig forlokkende. Det er først når hun gir et tydelig blunk at rovdyrene kommer og tar maten - rett ut av hånda hennes.

Etter litt kos kan hun gå helskinnet ut av innhegningen og fortsette arbeidsdagen sin med å hilse på gaupene, elgene eller fjellrevene som hun også har så god kontakt med. Thorson er alle dyrenes bonusmor.

Sosialisert fra tidlig alder

Thorson er daglig leder for Langedrag naturpark, og den eneste som er akseptert inn i flokken med de sosialiserte ulvene.

– Det har blitt slik fordi vi sov med dem helt fra de var åtte dager gamle, forteller lederen, og sikter til seg selv og en tidligere ansatt, Frank André Soma. Han var også godtatt av ulvene, og det var bare han og Thorson som kunne gå inn til dem.

I dag er Thorson den eneste som har denne relasjonen til ulvene. Hun har fulgt dem hele livet, og bygget opp en gjensidig respekt mellom ulvene og seg selv.

– Jeg har fulgt dem i alle deres tretten år. De ser på meg som en del av sin familiegruppe, og ulver aksepterer kun sin familie og sin flokk.

Familiebåndet og tilliten er så sterk at hun kan mate ulvene fra sin egen munn. Med en godbit mellom tennene signaliserer hun et ikke-verbalt «vær så god» ved å blunke med øynene. Ulven hopper opp mot brystet hennes, og tar forsiktig maten ut av munnen hennes.

– Det er ganske sterkt, sier lederen og lar det henge litt i luften.

Les også : Slik vil klimaendringene påvirke norsk natur

Kroppsspråk betyr alt

Mens man lærer hunder menneskespråk, med kommandoer som «sitt», «ligg» og «bli», lærte heller Thorson seg ulvenes språk; kroppsspråket. Ved å lære seg deres språk får hun vist respekt for grensene ulvene ønsker, og på den måten skape den tilliten og tryggheten som må ligge til grunn for å komme inn i ulvenes verden.

Den ikke-verbale kommunikasjonen har enorm betydning når Thorson er inne hos ulvene, og det er en hårfin balansegang i hvordan hun uttrykker seg. Et feiltrinn kan ha alvorlige konsekvenser.

– Jeg har jo vært heldig å få leve med dyr hele livet mitt, så måten jeg møter ulvene på sitter nesten i kroppen min. Jeg har ikke tid til å tenke, jeg har omgått dyr så mange ganger fra barndommen at det faller meg naturlig.

(Saken forstetter under)

Tuva Thornson har jobbet på Langedrag siden naturparken åpnet dørene for 40 år siden. Foto: Langedrag naturpark
Tuva Thornson har jobbet på Langedrag siden naturparken åpnet dørene for 40 år siden. Foto: Langedrag naturpark

– Siden ulv er et rovdyr er det en annen dynamikk som jeg må forstå kraften til og vise respekt for. Jeg har fulgt ulveflokken her i 39 år og observert dem. «Hvorfor har de større øyne nå? Hvorfor er ørene i midtstilling?» Jeg har prøvd å definere flokkens signaler i alle år. Det har jeg tatt med meg når jeg har sosialisert dem og bruker det for å forstå deres kroppsspråk.

Denne kontakten med ulvene gjennom kroppsspråket oppleves som stort, og hun mener de små nyansenes store betydning er et godt bilde på sårbarheten alt i naturen er bygget på.

– Jeg har en så dyp respekt for hvor fint det er. Så små nyanser gir så stor virkning. Alt i naturen er vevet sånn sammen at hvis man forandrer litt, kan det få stor konsekvens. Bare se på klimakrisen og hvordan en grad eller to forskjell har enorm virkning på hele økosystemet.

Les også : – Klimakrisen er ikke ny: Mennesket har alltid utryddet dyr og planter

Opprinnelig fra Oslo

Thorson vokste opp med et mangfold av dyr på Ekeberg i Oslo og brukte mye tid på EKT Rideskole, som ble etablert av hennes far - Edvin Kjell Thorson.

Rideskolen var, og er fortsatt, en stor suksess, men bylivet ble for mye for noen av familien Thorson. Fjellet kalte, og Edvin, kona Eva og døtrene Tuva og Hege flyttet til Buskerud for å etablere Langedrag naturpark.

I 1980 åpnet parken dørene. Visjonen har alltid vært å skape gode naturopplevelser som gir respekt for alt levende liv.

(Saken fortsetter under)

Tuva Thorson inne hos gaupene, som er ekstremt sky i naturen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tuva Thorson inne hos gaupene, som er ekstremt sky i naturen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Thorson har jobbet der siden åpningsdagen, og tok over som daglig leder da faren gikk bort. For henne er det naturen som står sterkest av alt, og hun håper parken inspirerer alle til å verdsette miljøet mer.

Vi ønsker å gi opplevelser som kan skape undring, forståelse og respekt for levende liv. Dette med å skape undring - “åh, er det sånn det er?” - da har man åpenhet for å ta imot det større svaret. Da får man følelser, og fra følelser bygges det respekt. Og respekt må vi ha for det fantastiske økosystemet, sier Thorson engasjert.

At lederen har etablert en dyp respekt blant dyrene i parken er det liten tvil om. Hun har fått hilse på helt nyfødte gaupeunger med gaupemor Ingrids tillatelse - en enorm tillitserklæring. Se video av interaksjonen under:

Hun fikk også oppleve en elgefødsel på kloss hold - et ytterst unikt privilegium.

– Det å sitte ved siden av en stor elgku hvor morsinstinktene er så på topp at hun jager vekk fjorårets kalv, også får jeg lov til å sitte der og ta del i kalvingen og hvordan mor håndterer det i ettertid - det var enormt.

Les også : Kapret enestående øyeblikk av nybakt gaupemor på video

Bruker ulvene som grobunn til miljøforståelse

Langedrag bruker ulvene til å skape økt respekt og forståelse for økosystemet og rovdyrenes plass i det. Dette vil de fremme med det kommende prosjektet «Ulvens verden», hvor de også vil se på hva man kan lære av at menneskers egne interesse ofte kommer i konflikt med naturen.

Prosjektet bygger på erfaringer parken allerede har skapt med parkens besøkende. Det er to ulveinnhegninger på Langedrag, en med de sosialiserte ulvene Varg og Irgas, og en større innhegning med en usosialisert ulveflokk. Her, hvor Thorson ikke har høyere status enn fôrer, kan vanlige besøkende være med inn.

De usosialiserte ulvene har en tilnærmet lik oppførsel som ville ulver, og er sky. I et land med stadig mer frykt knyttet til ulv, bruker Langedrag naturpark denne muligheten til å lære de besøkende om hvordan ulv egentlig er.

– Vi setter oss midt i den store innhegningen, og ulvene har erfart at det kan lønne seg å komme til oss siden vi har småbiter av mat. Da kommer de, men har et helt annet kroppsspråk enn det folk forestiller seg. De er lave og rygger tilbake med en gang de har fått maten - et motsatt bilde enn det man kan ha av den myteomspunnede ulven.

Thorson synes det er viktig å dele kjennskap til ulven, og ikke bare kunnskap.

– Flere besøkende fra Østfold spesielt sier at de mister friluftsgleden sin ved å ha ulv i området. Dette er fornuftige mennesker - de er redd for det de ikke er kjent med. Når de er med inn i ulvegården, får de en ny erfaring bare i løpet av en time. Da får de et begynnende kjennskap til dyret og hvordan de oppfører seg som gir en tryggere relasjon.

Les også : Ulvevalp fra istiden: – Utrolig godt bevart

Tuva Thorson med hannulven Varg. Hver dag kan besøkende se Thorson gå inn til ulvene og gi dem mat. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tuva Thorson med hannulven Varg. Hver dag kan besøkende se Thorson gå inn til ulvene og gi dem mat. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Ulvekonflikten er ikke enkel

Som ivrig ulve- og naturentusiast er det lett å tro at Thorson er bombastisk i sitt syn på den pågående ulvekonflikten. Men slik er det ikke. Hun er reflektert og nyansert, og kan enkelt kan se begge sider av den betente konflikten.

Thorson mener den egentlig roten til problemet er at vi mennesker forandrer naturen.

– Når vi fôrer våre sauer, spør jeg de besøkende hva slags dyr dette er. Mange sier geiter, men det er faktisk en ordentlig sau - den opprinnelige! Denne sauen har fra opprinnelsen levd side om side med ulv, for den løper like raskt som den.

Den originale sauen, mufflon-sauen. Dette bildet er ikke fra Langedrag. Foto: Nataliia Melnychuk / Shutterstock / NTB scanpix
Den originale sauen, mufflon-sauen. Dette bildet er ikke fra Langedrag. Foto: Nataliia Melnychuk / Shutterstock / NTB scanpix

Hun sikter til mufflon-sauen de har i parken. Med dens mørke pels og store horn er det lite som minner om den lodne, hvite sauen folk flest er kjent med.

Selv om den mer velkjente typen er avlet frem fra mufflon, har det blitt gjort uten å ivareta nøkkelegenskapene som gjorde at sauen kunne leve side om side med ulven, som flokkinstinkt, god bevegelse, morsinstinkt, helse og overlevelsesstrategi. Dette er høyeste prioritering for byttedyr, og her mener Thorson vi har noe å hente frem igjen i moderne saueavl.

Det sterkeste instinktet i ethvert rovdyr er å ta det som kan minne om svakhet. Ulven tar derfor den sauen som løper saktest i flokken - altså det svakeste medlemmet og er fornøyd med ett dyr da de andre i saueflokken er langt avgårde innen den svakeste av sauene er tatt. Nettopp da gjør ulven den jobben som rovdyrene har, den sikrer at det er de sterkeste i saueflokken som viderefører flokken.

Slik som sauen er avlet frem i dag, er det ikke lenger bare én sau som sinker bak. Det er kanskje tretti. Dette kan gjøre ulven forvirret, og i stedet for å drepe én sau ordentlig, tar den heller så mange som den rekker å ta. Resultatet er et groteskt og blodig åsted for sauebonden.

– Det er på ingen måte enkelt for bonden. Han skal jo selge kjøtt i et stadig vanskeligere marked, så det er en sammensatt problemstilling. Vi må ha forståelse for bonden, samtidig må vi lære av naturen. Vi må løse utfordringene for å finne plass til rovdyrene i økosystemet, mener Langedrags-lederen, og presiserer:

– Jeg sier ikke at det er enkel konflikt, men det er et menneskeskapt problem. Vi har endret naturen, og det ser ut til at hver gang vi gjør det, får vi problemer.

Les også : Minst 15 gauper er skutt siden starten på årets kvotejakt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36 Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20 Iran utveksler spiondømt fange med USA13:19 Svensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51 Politiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39 Ordføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35 Ingen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17 46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48 Johaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier
Siste nytt
22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36VerdenNobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20VerdenIran utveksler spiondømt fange med USA13:19SportSvensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51NorgePolitiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39PolitikkOrdføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35NorgeIngen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17Norge46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48SportJohaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier
Populært