Minsk: Nyfødt turisme i klassisk diktatur

«Gates of Minsk» ved Station square er et kjent landemerke.
«Gates of Minsk» ved Station square er et kjent landemerke. Foto: NTB scanpix / Shutterstock

Det eneste landet i Europa som fortsatt praktiserer dødsstraff har åpnet dørene for turisme fra vestlige land.

MINSK, HVITERUSSLAND (ABC Nyheter): Minsk er byen med gullbelagte kirker, casinoer, parker og palasser og alle mann i arbeid. Hovedstaden i landet som praktiserer dødsstraff, der de fleste drikker og røyker på harde livet, der alle er lydige og høflige, der man holder seg med Lenin-statuer og kommunistiske etterlatenskaper samt alle amerikanske hurtigmatkjeder, en gigantisk KGB-bygning, skinnende rene gater og metrostasjoner, busser og tog i rute og åtte felts motorveier.

Alt i Hviterussland (Belarus) synes velregissert og i hendene til eneveldige og brutale Aleksandr Lukashenko. Han har sittet trygt på maktens tinde siden 1994, men er bare 64 år og har tre sønner som higer etter å arve makten. Hittil har de bare fått rikelig av materielle privilegier. Alt som smaker av krav om forandring slås hardt ned på. En følsom balanse overfor Putins Russland opprettholdes.

Plakat av Aleksandr Lukashenko sammen med sin sønn. Foto: Pelle Nilsson
Plakat av Aleksandr Lukashenko sammen med sin sønn. Foto: Pelle Nilsson

Men nå er bakvendtlandet Hviterussland i ferd med å åpne seg for turismens velsignelser. Langsomt, kontrollert og prøvende. Inntil nylig var her nesten fritt for turister fra vest, så jeg opplever å være som en ensom svale på nypløyd mark når jeg entrer denne postkommunistiske kuriositeten av et land.

– Lukashenko-regjeringen vil ha oss til å tro at vi er et stort og viktig land i Sentral-Europa, men folk i andre land aner vel knapt at vi er et selvstendig land men tror Hviterussland er en del av Russland, sier en engelsktalende student til meg.

Les også: Bli med inn i den tidligere hemmelige Sovjet-bunkeren

De unge har resignert

Ikke så mange snakker engelsk, og jeg savner selv å kunne litt russisk for å kunne trenge mer innunder overflaten av samfunnet. Ungdommen snakker sjelden politikk, mest fordi de er desillusjonert og resignert, får jeg vite. Store demonstrasjoner ble slått hardt ned på for få år siden. En gang i fremtiden vil det bli frihet, sies det. Men ingen hviterussere har opplevd noe annet enn diktatur, overvåking og undertrykking, så de fleste synes nok de har det rimelig bra. Som alltid; alt er relativt.

Saken fortsetter under bildet

Interiøret i hviterussiske katedraler er ofte gullbelagte. Foto: Pelle Nilssen
Interiøret i hviterussiske katedraler er ofte gullbelagte. Foto: Pelle Nilssen

Reisende fra en rekke vestlige land, inkludert Norge, har nylig fått visumfrihet i fem døgn, hvis inn- og utreise skjer via den internasjonale flyplassen ved Minsk. Men før jeg dro fikk jeg vite at alt dette krevdes: immigrasjonsdokument, minst 25 dollar pr døgn i kontanter, dokumentasjon på utreisedato senest etter fem døgn og deklarasjon fra forsikringsselskapet. Likevel kunne man bli avkrevd forsikring. Jeg var forberedt på trøbbel.

Men ingenting av dette stemte lenger. Maken til rask immigrasjonskontroll utenfor eget land har jeg knapt nok opplevd. Jeg gjorde mine til å dra fram penger, vise erklæringer, billetter etc, men damen (som nesten smilte!) vegret seg fysisk med armen og ga meg passet, ferdig stemplet i løpet av sekunder mens jeg nesten måpte.

Voldsom ødeleggelse

Tusen år gamle Minsk ble grundig gruset av tyskerne, som viste sin allmakt her på voldsomste vis. Bare et lite fåtall hele bygninger sto igjen, og mange ble drept. Det innerste sentrum består i dag av gjenoppbygde hus som gir inntrykk av intimitet og småby. Forøvrig ble etterkrigsbyens sentrum gjenreist i monumental stalinistisk arkitektur langs til dels ekstremt brede gater.

Saken fortsetter under bildet

Holy Spirit Cathedral er et kjent landemerke i Minsk. Foto: NTB scanpix / Shutterstock
Holy Spirit Cathedral er et kjent landemerke i Minsk. Foto: NTB scanpix / Shutterstock

Gamlebyen (øvrebyen) Trinity Hill, ovenfor elven Svislach, er vakker med alle sine gjenoppbygde bygninger fra 1500-1800-tallet. Treenigheten ivaretas av katedraler, det gamle rådhuset og et kloster. Kirkerommene besøkes hele tiden av ivrig korsende mennesker. Det er vanskelig å ikke la seg berøre av de mange dedikerte menneskene. Den ortodokse kirken har fremdeles en stor plass i hviterussernes liv og dominerer det religiøse livet. Den spiller, som i Russland, på lag med makten og andre tradisjonsbærere.

Gamlebyen byr også på et økende utvalg av spise- og drikkesteder, fra de enkleste og mest uformelle til gourmetnivå men mest kafekultur og tradisjonsmat. En helaften kan bli lang her, og det er verdt å merke seg at Minsk hevdes å være Europas tryggeste hovedstad.

Reisefakta:

 • Hviterussland er tidligere Sovjet-republikk
 • Fra og med 27. juli 2018 er det visumfrihet for norske borgere for opphold inntil 30 døgn - med visse begrensninger. Visumfriheten gjelder kun de med ordinære pass (politipass), ikke for reisende med diplomat- eller tjenestepass (les mer på Utenriksdepartementet)
 • 10 millioner, minst to mill bor i Minsk
 • Fly: AirBaltic/Belavia eller LOT: t/r ca. 1800-2000 kr
 • Ca. 10 dollar taxi flyplass-bysentrum. Også buss
 • Rimelig prisnivå, spesielt på mat, transport etc
 • Valuta: Ca. fire kroner for én BYN
 • Visa-kort er utbredt, men kontanter er bra for mindre kjøp
 • Mange vekslekontorer og minibanker
 • Metroen har to linjer. Nesten gratis. Fine stasjoner
 • Fordel å kunne litt russisk, men folk er språklig behjelpelige
 • Ikke gastronomisk spesielt attraktivt, men utbredt kafekultur
 • Klima: Ikke så ulikt Oslo. Byen sprudler i sommerhalvåret
 • Severdigheter: Flere kirker og klostre. En rekke bra museer, bl.a. krigsmuseet

Brød og sirkus

Den rasende trafikken øker, og flere og flere av bilene er store og svarte. Det er både farlig, ulovlig og nærmest umulig å løpe over en gate hvor som helst. Her venter man på grønn mann der det er lysregulert. Og er det ikke lys men bare oppmerket fotgjengerfelt, så stopper bilene i god tid. Lydighet i alle henseender ligger nok i ryggmargen.

Brød og sirkus; dvs. billig kultur, var resepten i kommunisttiden. Også i dag har Minsk mange møtesteder der kunst og kultur utfolder seg. Og som andre østeuropeiske hovedsteder har byen en stor, flott sirkusbygning og enda finere Bolshoi-teater/opera. Jeg gikk dit i et lønnlig håp om en straks-billett. Utenfor snakket jeg til en dame som viste seg å være engelsklærer. Hun gjorde jobben; fant at dagens forestilling var en av Tsjajkovskijs ti operaer, fikk prisoversikt og jeg betalte ca. 140 kroner for et bra sete. Storartet opplevelse for småpenger.

PS: Passkontrollen ved utreise med fly til Vilnius var akkurat like smidig og rask som innreisen. DS.

Les også:

– Spanske sykehus tar seg betalt for behandling av reisende som skulle vært gratis

Nå trenger du tillatelse for å besøke denne kanariøya

Turistenes syden-sex ødelegger Ibiza-stranda

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Underhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – tre 17-åringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum
Siste nytt
17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenUnderhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – tre 17-åringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum
Populært