Meny

Bjørns fototips: Slik får du bedre bilder på safari

KONGEN: Det er ofte ikke noe stort problem å komme tett på løver, men for å ta et bilde du vil henge stort på veggen har godt utstyr ofte betydning for sluttresultatet.
De fleste bildene du tar krever minimalt med utstyr. Ett unntak er dyre- og naturfotografering. Der er tålmodighet og gode klær viktig, men det rette kamerautstyret enda viktigere.

For å komme tett på en løve eller en leopard er gjerne en god telelinse avgjørende, montert på et kamera som kan håndtere kveldslys uten at det går nevneverdig ut over bildekvaliteten.

Nå er det ikke nødvendigvis slik at enda et ekstremt nærbilde av en løve er det verden trenger. Samtidig kan slike nærbilder fort bli kjedelige. Tusenvis av andre har gjort det før deg – og i noen tilfeller er det umulig å si om bildet er tatt ute i bushen eller i en dyrehage.

De beste naturfotografene mener jeg er de som bestreber seg på noe mer enn ren avfotografering. De prøver gjerne å si noe om naturen, dyrene – ja sågar oss mennesker – gjennom sine fotografier.

Saken fortsetter under

MILJØ: Noen ganger er det stilig å kunne fange hele miljøet rundt et foto, som denne gruppen på tur. De har kommet over en leopard som koser seg på høyden til høyre.

Frans Lanting (lanting.com) er en av flere fotokunstnere innenfor dette feltet som makter å si noe om oss selv gjennom sine dyrebilder. Hans bok «Eye to eye» er et godt eksempel på det, og kan være en fin inspirasjon.

Som en generell regel: Bruk heller penger på gode foto- og/eller kunstbøker enn dyrt kamerautstyr. Ditt viktigste redskap er nemlig øyet.

7 gode safarifototips:

  • Tenk miljø. Ramm dyrene inn ved bruk av omgivelsene.
  • På frihånd bør lukkertiden være minst lik brennvidden på objektivet. Eks.: Til 500 mm blir laveste «hastighet» 1/500 sekund.
  • Klem rolig fremfor å trykke på utløseren, for å unngå bevegelses-uskarphet.
  • Bruk stativ. På safari blir de fleste bilder tatt i grålysningen eller mot kvelden.
  • Tenk kreativt. Bruk gjerne (utfyllings)blits i kombinasjon med lav lukkertid, eller panorer når dyr er i bevegelse.
  • Siden bildene ofte tas i dårlig lys kan det være lurt å lære seg forskjellen på JPG og RAW. Med sistnevnte har du større slingringsmonn om du vil etterbehandle bildet i Photoshop eller andre bildebehandlingsprogrammer.
  • En proff telefotolinse som du sjelden ellers ville brukt kan du i noen tilfeller leie, for eksempel hos Foto.no eller Interfoto. Begge ligger i Oslo.

Les også:

Bjørns reisetips: Slik får du kofferten din først

Bjørns reisetips: 10 på topp i Thailand

Bjørns reisetips: Beveg deg inn i stormens øye

KAMELEON: Denne karen kunne jeg plukke ned fra grenen. For effekt kan du som jeg har gjort her leke litt med dybdeskarpheten, slik at for eksempel fokus er bare på øynene. Det leder også oppmerksomheten innover i bildet.
Reise
Populært