Meny

Ryggsekkturismens historie

Foto: Colourbox.com.
Fra en 5000 år gammel rykksekk til dagens ryggsekkturister.

Den første ryggsekken ble funnet i 1991 i alpedalen Ötztal i Italia ved siden av en mummifisert mann forskerne ga navnet ismannen Ötzi. Mannen og restene av ryggsekken, som en gang ble laget av tekstil eller dyreskinn rundt en ramme av tre, er datert til å stamme fra en gang mellom 3400 og 3100 år f.Kr.

Den første Jorden rundt-reisen

Tall-fakta

32: Gjennomsnittsalderen til en backpacker i 2016, ifølge Holidaysafe – opp fra 25 i 2014.

179: Den gjennomsnittlige mengden dager på en ryggsekkreise i 2016 (ned fra 217 i 2014), ifølge Holidaysafe.

4: Det mest vanlige antallet senger i en dorm (sovesal), ifølge Hostelgeeks.com. På noen hosteller kan det være oppmot 30 ... koselig!

12p Det billigste glasset øl finner du i Vietnam. Det koster 12 pence (rundt 1,30 kroner), heter bia hoi, elskes av backpackere og selges på gata i Vietnam.

Ekspedisjonen dro ut i 1519, ledet av den portugisiske oppdagelsesreisende Ferdinand Magellan - som ville finne en vestlig rute til krydderøyene. Dessverre døde han på Filippinene i 1521, og Juan Sebastian Elcano tok over roret.

Etter tre år kunne ekspedisjonen bevise at ikke bare var kloden rund, den var også var mye større enn tidligere trodd. Av ekspedisjonens 240 opprinnelige menn, var det bare Elcano og et mannskap på 17 som overlevde hele turen og som klarte å returnere til Spania i 1522.

Les også: Geraldine Forster (72) reiser verden rundt med sekk på ryggen

Starten på ryggsekken slik vi kjenner den

På 1950- og 60-tallet valgte mange unge på søken etter åndelighet, frihet og billig marihuana, å dra gjennom Europa via Tyrkia, Iran, Afghanistan og Pakistan til India og Nepal og noen ganger Thailand. De pakket ikke mye med seg og holdt utgiftene nede ved å haike og bruke buss. Denne «hippieruten» fikk en brå slutt i 1979, da det brøt ut revolusjon i Iran, og Sovjetunionen invaderte Afghanistan. Fortsatt er Asia den mest populære destinasjonen for de som legger ut på såkalt backpacking for første gang.

Les også: Oppfordrer nordmenn til å reise mer alene

Maureen og Tony Wheeler startet reisebokselskapet Lonely Planet.

Den første guideboka om backpacking

I 1972 reiste Maureen og Tony Wheeler fra London til Australia. Etter at de kom fram til Melbourne, skrev Tony boka «Across Asia on the Cheap», den aller første Lonely Planet-reiseguiden.

Den beskrev til en viss grad kvaliteten på dop som ble tilbudt langs reiseruten, og ga også tips om de beste stedene reisende kan donere blod i Kuwait dersom de havnet i pengeknipe.

I Hanoi, Vietnam, kan du få svært billig øl! Foto: Tran Van Minh/AP/ NTB scanpix.

Les også: Verdens 20 beste land å besøke

Oversatt av Sverre Bjørstad Graff / ABC Nyheter / Guardian News & Media Limited.

Reise
Populært