Bjørns reisetips: Slik kommer du inn i varmen i Finland

SPESIELLE: Landets geografiske posisjon mellom øst og vest gjør finnene til noe helt spesielt. (Foto: Bjørn Moholdt)
SPESIELLE: Landets geografiske posisjon mellom øst og vest gjør finnene til noe helt spesielt. (Foto: Bjørn Moholdt)

Selv om vi grenser til landet og har mye omgang med våre venner i øst er det er faktisk en god del som skiller oss også. Her er et par tips som gjør et opphold i Finland enda bedre.

Ulikhetene kommer ikke minst kommer til uttrykk i språket, som tilhører en helt egen språkgruppe (finsk-ugriske). Historisk er det også mye som skiller, fordi Finland i mange hundre år har måttet balansere sin eksistens mellom sin store og ofte overbærende nabo i øst, og det tidligere så dominerende Sverige i vest.

På denne bakgrunn har Finland utviklet en helt særegen, pragmatisk politikk som gjenspeiles i befolkningen.

Her er noen tips til hvordan du skal få det enda bedre på reise til Finland.

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

Generelt kan man si at finnene er fleksible og individuelle av natur, men har samtidig stor tiltro til velferdssystemet. Det har tatt støyten når økonomien i landet har hanglet. For troen på at gode tider alltid avløses av mindre gode er også en del av den finske folkesjela.

I enda sterkere grad enn oss nordmenn er finnene individualister, som foretrekker å stå på egne ben, selv når elementene og politikken ikke alltid er på deres side. De er skvære, redelige og ikke minst punktlige.

Finnene hilser med et fast håndtrykk, omfavnelser og kyss tilgodeses nære venner og familie. De er også svært nøye når det gjelder avtaler. Der er de om mulig enda mer rigide enn tyskerne. Gjør derfor avtaler i god tid, og vær punktlig.

Er du invitert på hjemmebesøk – som er vanlig – er det god kutyme å ta med blomster til vertinnen.

Les også: Bjørns fototips: Et portrett av byen

Saken fortsetter under:

SPESIELLE: Landets geografiske posisjon mellom øst og vest gjør finnene til noe helt spesielt. (Foto: Bjørn Moholdt)
SPESIELLE: Landets geografiske posisjon mellom øst og vest gjør finnene til noe helt spesielt. (Foto: Bjørn Moholdt)

Dette kommer kanskje ikke som noen overraskelse (etter flere tiår med finsk fjernsynsteater): Alkohol er ofte en integrert del av det sosiale liv, og en skål er vanlig før hvert måltid. Selv om finnenes alkoholvaner har antatt mytiske proporsjoner og ikke samsvarer med virkeligheten, har dram en viktig sosial funksjon. Det samme gjelder badstua, hvor det er mest vanlig at kvinner og menn går hver for seg.

Og til slutt: Finnene er slett ikke så innesluttet og tilkneppet som mytene vil ha det til, snarere tvert imot. De elsker en god prat, og gode samtaleemner er hobbyer, sport og reiser. Finnene liker også å diskutere politikk, men sett deg inn i landets spesielle fortid. Det vil gi deg adskillig plusspoeng – i tillegg til at du er norsk og IKKE svensk.

Les også:

Bjørns reisetips: Pass på – i april spruter thaiene vann på deg

Bjørns reisetips: I Bergmans fotspor

Personvernpolicy